“Bohemian Rhapsody”

Musik-gruppen Queen blev på ganske kort tid et legendarisk rock-band, hvis musik hele tiden var fornyende og på kanten af det grænsesøgende i forhold til, hvad man ellers kunne kalde for mainstream-rock… Med den karismatiske Freddie Mercury i front blev vejen banet for Queen i starten i 1970’erne, og gennem det meste af to årtier skabte de udødelig musik, som den dag i dag anses for helt unik og som stadig har en popularitet, som er helt uovertruffen… Filmen “Bohemian Rhapsody” fortæller historien om Queen og deres musik, om bandets dannelse, om op og nedture i karrieren, og om hvordan sygdom og berømmelse kan gøre ét menneske lettere sindssyg, så livet pludselig kan føles særdeles meningsløst… “Bohemian Rhapsody” er en fantastisk film, som både er gribende og rørende, og som er fyldt med den musik, som vi allesammen kender og elsker… Jeg var både fanget af handlingen og fuldstændig hengiven til historien om et band, som på alle måder har givet en helt særlig betydning til musikken…

Det hele starter tilbage i 1970, hvor et par unge fyre spiller på lokale bodegaer rundt omkring i nabolaget… De higer efter at blive til noget større indenfor musikken, men pludselig står de uden forsanger, og dermed er håbet ikke helt så stort mere… Men så dukker den unge Freddie op og puster liv i bandet, og med sine vilde idéer og planer om at give lyttere verden over noget nyt får han gennemtrumfet at lave en plade, som hurtigt ryger helt til tops i USA… Og herfra går det stærkt… Den ene studie-indspilning erstatter den næste, og mellem disse giver gruppen en række koncerter… Populariteten vokser hurtigt og selvom Queen’s musik hele tiden bliver fornyet, er der ingen grænser for, hvor mange fans gruppen har erhvervet sig… Det ene store hit afløser det næste, og selvom bølgerne også af og til går højt mellem de fire band-medlemmer, så bevarer de troen på, at de sammen kan skabe musik…

Jeg var vild med denne film, og tager virkelig hatten af både for Bryan Singer, som har iscenesat filmen, og for Rami Malek, der leverer en forrygende og stærk præstation i hovedrollen som Freddie Mercury… Queen’s musik har en helt særlig iørefaldende klang – Og de enkelte numre er i en helt særlig klasse, hvor kvaliteten er formidabel og hvor resultatet hver eneste gang er gennemarbejdet til perfektion… Med “Bohemian Rhapsody” får man indsigt i en musikalsk karriere, som er helt uden sammenligning, hvor bandets musik har gjort sin indflydelse gældende på verdensplan… Først og fremmest skal de to tekstforfattere (Anthony McCarten og Peter Morgan) roses for deres formidable arbejde med at sammensætte et manuskript, hvor de væsentlige detaljer er blevet fremhævet, og hvor alle elementer omkring at holde publikum fanget af handlingen er særdeles fremtrædende hele vejen gennem filmen…

Rami Malek (der fik en velfortjent Oscar-statuette for bedste mandlige hovedrolle) er intet mindre end forrygende fantastisk… Hans indlevelse i rollen som Freddie Mercury er virkelig beundringsværdigt, og han leverer en både stærk og gribende præstation, hvor han med troværdighed og overbevisning har forvandlet sig til den karismatiske forsanger i Queen… Det er en fuldstændig blændende præstation, hvor hans ageren, mimik og sang lægger sig helt tæt op af virkelighedens Freddie Mercury, som i sandhed var en kunstner, en performer og et unikt menneske, der med sin kreativitet og skaberevne kunne se muligheder indenfor den musikalske verden, som han ofte stod helt alene med… Filmen slutter med at gengive dele af støtte-koncerten fra 1985, hvor man samlede ind til de hungersramte mennesker i Afrika, og det er virkelig en pragtpræstation at opleve Malek give den gas på scenen…

Generelt er “Bohemian Rhapsody” bare en filmoplevelse ud over det sædvanlige, og helt sikkert en film, som man på ingen måde må snyde sig selv for… Her bliver der både grint og grædt – og så er det for mig helt fantastisk at opleve, hvordan bandet finder inspiration til de forskellige musik-numre, som de får skabt… Allesammen udødelige rock-numre, som vil leve videre indtil verden ikke står længere… Freddie Mercury havde en helt særlig udstråling, hvor han med en helt sindssyg form for energi formåede at komme helt ud over scenekanten, hvor hans indlevelse i musikken havde en helt særlig smittende effekt på publikum… Freddie blev ramt af den forfærdelige sygdom, AIDS, og han døde i 1991, hvor han desværre kun nåede at blive 45 år gammel… Hans musik lever dog videre, og vil leve videre i al evighed – Og det samme gør Queen…

“Bohemian Rhapsody” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Bohemian Rhapsody” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar