“Styrke 10 fra Navarone”

Instruktør Guy Hamilton er nok mest kendt for at have haft en markant finger med i skabelsen af hele fire James Bond-film (“Goldfinger”, “Diamanter varer evigt”, “Lev og lad dø” og “Manden med den gyldne pistol”), og her med “Styrke 10 fra Navarone” viser han mere af det, som han er god til som film-instruktør – Nemlig at formidle en rigtig god historie, så den bliver både fænglsende og vedkommende i sin helhed… Hamilton’s iscenesættelse er i princippet ganske ordinær, men alligevel formår han med de enkelte scener at skabe en sammenhørighed med publikum ved at tildele disse en helt særlig form for intensitet, hvor han via de medvirkendes måde at agere på, får etableret et spændingsfelt, som man bliver draget af…

Vi befinder os under Anden Verdenskrig, hvor en elite-enhed bestående af særligt trænede soldater og officerer indenfor særlige områder bliver sat sammen for at slå sig sammen med en bataljon i det tidligere Jugoslavien, hvor målet er at sprænge en betydningsfuld bro i luften, for at forhindre tyskerne i yderligere fremrykning… Naturligvis er der masser af farlige situationer forbundet med operationen, og i det hele taget kan det være svært at finde ud af, hvem man kan sætte sin lid til og stole på, og hvem man rent faktisk skal være på vagt overfor, og ikke umiddelbart indvie i ethvert taktisk træk, som man havde planlagt at udføre… Der er pres på fra alle sider, men det største pres ligger uden tvivl i, at tiden er ved at rinde ud, og at tyskerne om kun ganske kort tid er klar til at krydse den floddal, som broen går hen over…

Harrison Ford fik for alvor slået sit navn fast blandt det film-hungrende folk året forinden i 1977, hvor han med rollen som Han Solo i den første “Star Wars”-film fik en helt særlig form for helte-status… Dette formåede han at gentage i en række film i selvsamme serie, og igen som eventyreren Indiana Jones, hvor han i en helt ubestemmelig grad opnåede at blive hyldet og hædret som film-helt… Her i “Styrke 10 fra Navarone” fra 1978 gør han for så vidt ingen undtagelse, og leverer også her en rigtig god skuespilspræstation, hvor man tydeligt fornemmer den handlekraftige herre udfolde sig på skærmen… I filmen får han følgeskab af den altid velspillende Robert Shaw, en karismatisk Barbara Bach og en lettere kejtet Richard Kiel, som alle tre tilfældigvis også har haft deres medvirken i forskellige James Bond-film… Og desuden så kan både Edwatd Fox og Franco Nero opleves i to mindre, men også ret så betydningsfulde roller, så alt i alt er rollebesætningen i denne film ganske fortræffelig…

“Styrke 10 fra Navarone” er bestemt en god film, og den er spændende og actionfyldt fra start til slut, og leverer dermed ganske fin underholdning, som især vil tiltale det lidt mere eventyrlystne publikum, som samtidig har hang til de lidt mere klassiske film eller måske bare har en uforbeholden lidenskab for krigsfilm… Uanset hvad man higer efter indenfor at lade sig underholde af det visuelle medie, så vil jeg mene, at “Styrke 10 fra Navarone” har en masse godt at byde på, og at man i hvert fald får fortalt en historie, som gennemgående er ganske fængslende… Der er masser af rigtig gode scener i filmen, og for så vidt er der ikke nogen kedelige øjeblikke at spore, mens den ruller hen over skærmen…

“Styrke 10 fra Navarone” får 5 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Styrke 10 fra Navarone” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar