“Agent 007 i ilden”


Tilbage i starten af 1960’erne var James Bond-filmene hurtigt med til at skabe en helt særlig skare af filmelskere rundt om i verden, som blev inkarnerede fans af Ian Fleming’s agent, som i skikkelse af Sean Connery tonede frem på diverse lærreder i biograferne, hvor han gav et helt særligt liv til figuren… For mange filmkritikere og anmeldere fremstår han stadig som den bedste og mest troværdige af de skuespillere, som har betrådt rollen som Agent 007… Personligt er jeg også stor fan af James Bond-filmene, og holder generelt af samtlige skuespillere, som har haft æren af at agere karakteren på film (selvom jeg som barn også stiftede bekendtskab med Sean Connery i rollen som den første James Bond)… Jeg elsker dette fantastiske filmiske univers, som han folder sig ud i, hvor tempofyldt action og intens spænding blander sig med sofistikerede plots, og hvor skurkene er veldefinerede og ondsindede i al deres ustyrlige stræben efter at overtage verdensherredømmet, og hvor eksotiske locations og overdådige produktionsdesigns præger billedsiden sammen med en helt igennem fantastisk lydside…

James Bond-filmene går bare op i en højere enhed, hvor de med deres gennemførte og kompromisløse bombastisitet i at levere et resultat af et helt særligt kvalitetsmæssigt format lykkes til fulde hver eneste gang – Også i “Agent 007 i ilden” (“Thunderball”) fra 1965, som er den fjerde i rækken af James Bond-film… Oprindeligt skulle den have været den første film, men på grund af at man kunne forvente betydelige produktions-omkostninger i forbindelse med projektet, og at man på daværende tidspunkt ikke vidste, om filmene med James Bond ville blive en succes, satsede man lidt mindre, og fik lanceret “Agent 007 – Mission drab” som den første film… Og da først successen var en kendsgerning valgte producenterne at skrue op for budgettet – Og “Thunderball” er bare endnu en rendyrket fornøjelse og en suveræn filmoplevelse…

Det hele starter med en bisættelse, hvor en af forbryder-organisationen Spectre’s medlemmer er blevet likvideret… James Bond har valgt at overvære seancen, og kommer derfor hurtigt i søgelyset hos Spectre, som vil have ham ryddet af vejen… Bond bliver sendt på ferie på et kursted, hvor han dog hurtigt får opsnappet, at der foregår noget, som ikke er helt i den lovlige kategori… Det viser sig tilfældigt, at Spectre er i gang med at planlægge og gennemføre en plan, hvor målet er at overtage styringen med NATO, og som pressionsmiddel er de kommet i besiddelse af to atom-sprænghoveder, som de vil lade detonere over en større by i enten England eller USA, såfremt deres krav ikke bliver efterkommet… James Bond bliver kaldt tilbage til basen i London, hvor hans overordnede sætter både ham og de øvrige agenter fra MI6 på opgaven at optrevle Spectre og forhindre katastrofen i at indtræde…

“Agent 007 i ilden” indeholder, som vi efterhånden er vant til fra de tre første film, masser af alt det, som gør Bond-filmene helt særlige og unikke som action-film… Der er endnu en gang tale om et virkelig velskrevet manuskript, som i hænderne på instruktør Terence Young, der også instruerede de to første film i serien, bliver omsat til en yderst spændende og veldrejet film, som på flere punkter slår benene helt væk under en… Lige fra første anslag er man fuldstændig hengiven til filmen, og man både begejstres og underholdes til fulde, mens man følger James Bond i sine bestræbelser på at få sat en stopper for Spectre… Der er masser af virkelig gode action-scener i filmen, hvor der undervejs er en hel del momentale højdepunkter, før den altafgørende finale sætter ind – Og helt særligt for netop denne film er at der en hel del undervandssekvenser, som har været ekstremt vanskelige at udføre, men som i det store hele er lykkes virkelig flot… Her er der ingen dialog, men udelukkende en handling, som ledsages af et suverænt komponeret stykke musik…

Som nævnt har Sean Connery endnu en gang hovedrollen som Agent 007, og han leverer en upåklagelig præstation, hvor han med sin charmerende og karismatiske fremtoning slipper godt afsted med selv lettere dumdristige handlinger… Som sædvanlig er han omgivet af en Bond-Babe, og i denne film er der tale om hele tre af slagsen… Martine Beswick, Luciana Paluzzi og Claudine Auger udgør trioen af kvinder, som hører til i denne kategori, og leverer hver især tilmed også ganske overbevisende skuespilspræstationer, som produktionsselskabet heldigvis heller ikke går på kompromis med… Adolfo Celi kan opleves i rollen som hovedskurk, hvor han tillægger sin karakter en helt særlig attitude, som gør ham både skræmmende og uberegnelig – Præcis som en skurk i en James Bond-film skal være…

“Thunderball” er en fantastisk film, og der er ingen tvivl om, at hvis man har kunnet lide de første tre film i rækken, så vil man helt sikkert også kunne lide film nummer fire… Jeg var underholdt i samtlige 130 minutter, som filmen varede, og kunne kun endnu en gang fryde mig over de mange geniale scener, som filmen består af… Filmen blev genindspillet i 1983 (endnu en gang med Sean Connery i hovedrollen), og også denne version er yderst seværdig… Det er jo altid skægt at sammenligne film og også lige tage en vurdering på, hvilken én af dem, som falder mest i ens smag, men lige med “Thunderball” og “Never say never again” har jeg meget svært ved at vurdere, hvilken jeg synes bedst om… Produktionen af genindspilningen er varetaget af Hollywood, mens alle de øvrige film i serien er produceret af Pinewood Studios i England – Og det var Hollywood’s første og eneste forsøg på at gentage (og måske overtage) successen med at levendegøre Agent 007 på film… Om det har medført ballade og strid bag kulisserne kan vi vel bare lade sagen være uvedkommende, for for os som publikum handler det om at blive underholdt på bedst mulig måde, og med “Agent 007 i ilden” lykkes det til fulde på mesterlig vis…

“Agent 007 i ilden” får 7 ud af 7 stjerner.

Trailer til “Agent 007 i ilden” (advarsel: indeholder spoilers)…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar