“Deep Impact”

Storstilede og bombastiske katastrofefilm har altid hørt til blandt mine favoritter, og “Deep Impact” er da bestemt ingen undtagelse… Hvor mange af filmene indenfor for den nævnte kategori dog tit har fokus på at få ødelæggelserne til at se både flotte og overbevisende ud (hvilket jo især er blevet muligt hen over de seneste par årtier, hvor computergenerede visuelle effekter er blevet et fantastisk værktøj), så har “Deep Impact” i langt højere grad fokus på den menneskelige side, hvor reaktioner, følelser og adfærd i forhold til (forhåbentlig) at overleve den forestående katastrofe er det fremtrædende i filmen… Og her følger man både politikere, forskere, nyhedsværter, og almindelige borgere i deres respektive kamp for overlevelse – Og generelt bare at lære at forene sig med tanken om, at Jorden vil gå under…

En flok astronomi-studerende opdager ved en tilfældighed et ukendt himmellegeme, og sender derfor straks en forespørgsel afsted til et observatorium, som dog straks lader alarmen lyde… Det viser sig nemlig, at et meteor af overdimensional størrelse har kurs direkte mod Jorden, og et sammenstød vil betyde udslettelse af menneskeheden og tilintetgørelse af den planet, som vi kender som Jorden… Hele sagen bliver i første omgang dækket til, hvilket giver myndigheder rundt om i verden mulighed for at etablere et beredskab og iværksætte en nødplan, hvor man om muligt vil forsøge at sikre den fortsatte eksistens af liv på Jorden… Tiden er dog knap og det katastrofale nedslag er uundgåeligt…

“Deep Impact” er en virkelig spændende film, som er spækket med dramatiske højdepunkter og actionfyldte øjeblikke… De visuelle effekter er ganske imponerende lavet, og er helt sikkert også med til at højne filmens niveau, men det er dog først og fremmest den medrivende handling og det stjernespækkede persongalleri, som er medvirkende til at lande filmen med et særdeles positivt resultat… Det er dog ikke sådan, at det katastrofale øjeblik indfinder sig tidligt i filmen – Tværtimod… Nedslaget og konsekvenserne af dette lader vente på sig og først i den sidste halve time af filmen er der drøn på den del af handlingsforløbet… Op til det uundgåelige er der dog masser af spænding og drama, hvor man først og fremmest følger en nyhedsvært, spillet af Téa Leoni, som bliver udpeget af præsidenten, der i øvrigt spilles af Morgan Freeman, til at overbringe de forfærdelige og rystende nyheder…

Samtlige medvirkende leverer troværdige og overbevisende præstationer i deres respektive roller, hvor især Morgan Freeman (som altid) er helt igennem formidabel i rollen som den amerikanske præsident, som uværgerligt kommer til at tilsidesætte sin politiske agenda og i høj grad vise sin menneskelige side i stedet for… Téa Leoni leverer også en fortrinlig præstation som nyhedsværten, der fanges i et spil, hvor den kolde facade skal holdes, men hvor det paniske uden tvivl fylder hendes sind med dystre tanker… En forholdsvis ung Elijah Wood kan opleves i rollen som en ung studerende, der ved et tilfælde opdager kometen, og desuden har man fornøjelsen af at opleve en velspillende Robert Duvall i rollen som astronaut…


“Deep Impact” kan varmt anbefales… Den leverer uden tvivl spænding og drama på et højt plan – Og iscenesættelsen, som er varetaget af Mimi Leder, er helt igennem fortrinligt udført, hvilket gør det hele til en visuel fornøjelse… Der er naturligvis tale om en Hollywood-produktion, hvor det ærke-amerikanske dyrkes i stor stil, men det er dog slet ikke nødvendigt at have i fokus, da filmen bare leverer underholdning i topklasse, hvor svedige håndfalder og tilbageholdt åndedræt er uundgåeligt, mens optakten til katastrofen spænder af… Filmen blev af mange kritikere sammenlignet med “Armageddon”, som udkom samme år (1998), og som havde det helt samme tema… Der er dog tale om to forskellige film, og skal nydes begge to – Og så må man selv afgøre, hvilken én af dem, der er bedst…

“Deep Impact” får 6 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar