“Brubaker – En bombe under systemet”

“Brubaker” er en spændende, dramatisk og ganske tankevækkende film, der handler om, hvordan man kan ændre på menneskelig adfærd ved blot at pille ved nogle ganske simple parametre… Filmen er velspillet af samtlige medvirkende, hvor Robert Redford dominerer hovedrollen og leverer en fin og overbevisende præstation som Henry Brubaker… Der er lavet en del fængselsfilm gennem tiden (både før og efter denne), og fælles for dem alle er, at de er ganske solide i deres opbygning, hvor temaet om frihedsberøvelse og kampen for at overleve under barske forhold, samt håbet om igen at kunne genvinde friheden har en helt særlig appellerende effekt hos publikum (eller i hvert fald hos mig)…

Vi befinder os i Arkansas, hvor et statsfængsel huser et større antal indsatte, som af flere årsager har forbrudt sig mod loven og begået kriminalitet, som har ført dem bag lås og slå… Én af de indsatte hedder Henry Brubaker, og han ser stiltiende til på afstand, da korporlig afstraffelse og pinselsfulde strafaktioner udføres på de fanger, som heller ikke indenfor murene kan holde sig på måtten… Brubaker kan dog ikke blive ved med at se stiltiende til, at der foregår så meget vold på de indsatte – og derfor står han pludselig på overraskende vis frem og præsenterer overfor fængslets direktion, hvordan tilstandene bør ændres, hvilket naturligvis ikke falder i helt så god jord…

Som nævnt er Robert Redford meget velspillende i denne film, som han også er det i de fleste andre film, som han medvirker i… “Brubaker” er helt sikkert hans film, og selvom hans præstation ikke blev hverken belønnet med en Oscar eller nomineret til en statuette, så opnåede filmens manuskript dog en nomination, hvilket også er ganske velfortjent… Handlingen er skruet virkelig godt sammen, hvor der både bydes på overraskelser og uventede drejninger, som gør filmen til en stor fornøjelse at overvære… Det kan godt være, at man ikke kommer helt ind under huden på de forskellige karakterer i filmen, men man får i hvert fald serveret en god historie, som både er fængslende og fyldt med dramatiske højdepunkter…

“Brubaker – En bombe under systemet” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar