“Tre døgn for Condor”

I 1970’erne blev der lavet en række virkelig gode spion-thrillere, som hver især havde et helt særligt touch over sig – Og “Tre døgn for Condor” er én af dem… Måske nok ikke lige den bedste film, men bestemt overraskende i sit handlingsforløb, iscenesat med en sikker hånd, og generelt veldrejet og seværdig i sin helhed… Jeg var i hvert fald meget positivt overrasket over filmen, men måske nok mest fordi jeg frygtede lidt, at det ville blive en film, som kunne komme til at minde om “Alle præsidentens mænd”, som efter min mening er en kedelig og langsommelig film… I stedet for blev “Tre døgn for Condor” dog det helt modsatte, og selvom den i spændingsniveau og kvalitet ikke kommer op på siden af den forrygende “Aflytningen” med Gene Hackman i hovedrollen, så holder den et sobert niveau hele vejen gennem filmen, hvilket helt bestemt også skyldes en velspillende og overbevisende Robert Redford i hovedrollen…

På et lille kontor i New York har en special-afdeling under CIA indkvarteret sig, hvor de opererer med at opfange hemmelige udenlandske operationer, der kan være til fare for landet… De er dog blevet afsløret som enhed, og der bliver sendt en gruppe mænd ud for at eliminere de ansatte… Én af dem overlever angrebet, og han føler sig nu forfulgt overalt, hvor han færdes… Han ved ikke hvem, han kan stole på, og føler sig overvåget, truet og i overhængende livsfare – Og hans største handicap er, at han på ingen måde er vant til at operere i felten, men er vant til udelukkende at studere lusede dokumenter og analysere indholdet… Han føler, at panikken langsomt begynder at overmande ham, efterhånden som nettet strammes omkring ham, og situationen dermed udvikler sig i en desperat retning…

“Tre døgn for Condor” starter lige på og hårdt… Man har kun lige sat sig godt til rette i sofaen og sat filmen i gang, da man allerede er vidne til at vores hovedperson er fanget i en situation, som kommer til at blive nervepirrende i forhold til at finde en løsning… Det er desværre bare sådan med filmen, at den omkring halvvejs fader en lille smule ud, og har lidt svært ved at holde hele vejen hjem, hvor tingene lige udvikler sig i en så langstrakt retning, at man egentlig godt kunne have håbet på, at den lige var omkring tyve minutter kortere… Fornemmelsen opstår, fordi der simpelthen ikke bygges nok op til et klimatisk opgør, hvor man nærmest forventeligt ville kunne finde sig selv ude på kanten af stolen… Det bliver lidt det modsatte, nemlig anti-klimatisk, og derved bliver oplevelsen lidt flad, da højdepunktet udebliver…

Filmen er dog generelt sublimt godt iscenesat, hvor der i mange af scenerne er blevet brugt locations fra forskellige steder i New York, og instruktør Sydney Pollack viser sig yderst kompetent i forhold til at bygge scenerne op… Han formår på sin helt egen måde at fremtvinge spændingen i de enkelte scener, så de kommer til at fremstå knivskarpe, og enkelte af dem vil helt sikkert også kunne gå over i filmhistorien som særdeles memorable… Filmen havde dog helt sikkert ikke været den samme, hvis det ikke havde været for Robert Redford’s rigtig gode skuespilspræstation… Han er ydmyg i rollen og man fornemmer helt sikkert hans desperation i forhold til at finde en udvej ud af den ret så prækære situation, som han befinder sig i… Faye Dunaway kan opleves i en betydningsfuld birolle, og hun leverer også (som altid) en rigtig god og overbevisende præstation, hvor man egentlig kunne have håbet på, at hun havde haft endnu mere skærmtid end den smule, som hun får…

Generelt er “Tre døgn for Condor” en rigtig god film, som helt sikkert vil kunne tilfredsstille et publikum, som har hang til spion-thrillers… Det er heldigvis også én af den slags film, som ikke er ramt af, at den har en del år på bagen, men fungerer også her i 2019 rigtig godt… Filmen ligger tilgængelig på “Filmstriben”, som er bibliotekets filmdatabase, som er tilgængelig til alle, der er oprettet som bruger af biblioteket… Jeg kan da kun anbefale, at man får logget sig ind – så man får adgang til film som “Tre døgn for Condor”…

“Tre døgn for Condor” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar