“Tossede piloter”

Filmene med Gøg og Gokke, som de hedder på dansk, er indholdsmæssigt temmelig ens, og derfor bliver mine anmeldelser af disse film også ret ens – hvorfor jeg har valgt at anmelde alle filmene under ét, hvilket vil sige, at den første lange del af anmeldelsen er ens for dem alle… 
Som barn var jeg helt vild med de eskapader, som det umage komiker-par fremviste på film, og jeg slugte alle deres film og morede mig gevaldigt over de mange uheldige situationer, som de fik viklet sig ind i… 
På originalsproget hedder de Stan Laurel og Oliver Hardy, og det særlige ved deres film er, at de spiller sig selv i samtlige roller, som de har haft gennem de mange år, som de har lavet film sammen i… Deres karakterer minder også rigtig meget om hinanden i alle deres film, og dette gør også svært at skelne filmene fra hinanden… Gøg (eller Stan Laurel) er den uheldige og lidt klodsede figur, mens Gokke (eller Oliver Hardy) er den styrende og bestemmende type, som alligevel altid kommer galt afsted, selvom han tror, at han er ovenpå… 
Mange af de situationer, som de roder sig ud i, er stadig den dag i dag decideret morsomme og kan i visse henseender også fungere som et formidabelt forbillede for mange af de komiske film, som der bliver lavet i dag… Meget af det morsomme fremkommer ud fra de replikker, hvor der opstår misforståelser mellem de to figurer, men det er i langt højere grad det fantastiske samspil mellem Stan og Ollie, som gør filmene fantastiske at overvære – Og i overvejende grad er det især den sindsygt gode timing i de forskellige scener, som bare får det hele til at fungere og gå op i en højere enhed…

I “Tossede piloter” (“The Flying Deuces”) fra 1939 er Gøg og Gokke rejst til Paris, hvor Gokke forelsker sig hovedkuls i den dejlige Georgette… Han kommer så vidt, at han beslutter sig for at gifte sig med hende, men det bliver hun dog nødt til at afvise, da hun allerede er forlovet – Og det slår Gokke fuldstændig ud… Så for at glemme sin sorg melder han sig til Fremmedlegionen, og naturligvis tager Gøg med for at støtte sin ven… Dette bliver dog slet ikke så ukompliceret, som de egentlig havde håbet på, at det ville blive… Dette er nok én af de mest berømte film med de to komikere… Den byder også på et væld af temmelig morsomme situationer, men efter min mening tager filmen desværre en drejning, da de to kumpaner først ankommer til Fremmedlegionen, hvor morsomhederne forsvinder en smule, og hvor det bare bliver til en triviel afslutning på en ellers ganske god start…

“Tossede piloter” får 4 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar