“Gøg og Gokke til søs”

Filmene med Gøg og Gokke, som de hedder på dansk, er indholdsmæssigt temmelig ens, og derfor bliver mine anmeldelser af disse film også ret ens – hvorfor jeg har valgt at anmelde alle filmene under ét, hvilket vil sige, at den første lange del af anmeldelsen er ens for dem alle… 
Som barn var jeg helt vild med de eskapader, som det umage komiker-par fremviste på film, og jeg slugte alle deres film og morede mig gevaldigt over de mange uheldige situationer, som de fik viklet sig ind i… 
På originalsproget hedder de Stan Laurel og Oliver Hardy, og det særlige ved deres film er, at de spiller sig selv i samtlige roller, som de har haft gennem de mange år, som de har lavet film sammen i… Deres karakterer minder også rigtig meget om hinanden i alle deres film, og dette gør også svært at skelne filmene fra hinanden… Gøg (eller Stan Laurel) er den uheldige og lidt klodsede figur, mens Gokke (eller Oliver Hardy) er den styrende og bestemmende type, som alligevel altid kommer galt afsted, selvom han tror, at han er ovenpå… 
Mange af de situationer, som de roder sig ud i, er stadig den dag i dag decideret morsomme og kan i visse henseender også fungere som et formidabelt forbillede for mange af de komiske film, som der bliver lavet i dag… Meget af det morsomme fremkommer ud fra de replikker, hvor der opstår misforståelser mellem de to figurer, men det er i langt højere grad det fantastiske samspil mellem Stan og Ollie, som gør filmene fantastiske at overvære – Og i overvejende grad er det især den sindsygt gode timing i de forskellige scener, som bare får det hele til at fungere og gå op i en højere enhed…

I “Gøg og Gokke til søs” (“Saps at Sea”) fra 1940 arbejder Gøg og Gokke på en horn-fabrik, hvilket får Gokke til at udvikle en underlig form for hornofobi, som gør ham hornomanisk… Den eneste kur mod denne forfærdelige sygdom er frisk luft, og helst den, man får ude på det åbne hav… Dette råd lytter de to gæve gutter også til, men tilfældigvis er Gokke ikke så begejstret for at seje, så de bliver i havnen… De får dog yderligere problemer på nakken, da en flygtet morder pludselig søger tilflugt ombord på deres båd… “Gøg og Gokke til søs” er uden tvivl én af deres allerbedste spillefilm… Der er en rendyrket fornøjelse at overvære alle de morsomheder, som bliver serveret i filmen – og den matcher også fuldt ud de bedste af deres bedste kortfilm… Filmen er da også nærmest tredelt, da den første del foregår på hornfabrikken og på vej hjem, mens den anden del foregår i sygesengen og sidste del ombord på deres yacht… Timingen er helt i top, og der er tale om totalt geniale gags, som bare fungerer super godt hele vejen gennem filmen… Skal man vælge én film med det komiske makkerpar, så vil jeg til enhver tid anbefale, at man kaster sig over “Saps at Sea” – Den kan helt sikkert anbefales…

“Gøg og Gokke til søs” får 5 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar