“Ud på galejen”

Filmene med Gøg og Gokke, som de hedder på dansk, er indholdsmæssigt temmelig ens, og derfor bliver mine anmeldelser af disse film også ret ens – hvorfor jeg har valgt at anmelde alle filmene under ét, hvilket vil sige, at den første lange del af anmeldelsen er ens for dem alle… 
Som barn var jeg helt vild med de eskapader, som det umage komiker-par fremviste på film, og jeg slugte alle deres film og morede mig gevaldigt over de mange uheldige situationer, som de fik viklet sig ind i… 
På originalsproget hedder de Stan Laurel og Oliver Hardy, og det særlige ved deres film er, at de spiller sig selv i samtlige roller, som de har haft gennem de mange år, som de har lavet film sammen i… Deres karakterer minder også rigtig meget om hinanden i alle deres film, og dette gør også svært at skelne filmene fra hinanden… Gøg (eller Stan Laurel) er den uheldige og lidt klodsede figur, mens Gokke (eller Oliver Hardy) er den styrende og bestemmende type, som alligevel altid kommer galt afsted, selvom han tror, at han er ovenpå… 
Mange af de situationer, som de roder sig ud i, er stadig den dag i dag decideret morsomme og kan i visse henseender også fungere som et formidabelt forbillede for mange af de komiske film, som der bliver lavet i dag… Meget af det morsomme fremkommer ud fra de replikker, hvor der opstår misforståelser mellem de to figurer, men det er i langt højere grad det fantastiske samspil mellem Stan og Ollie, som gør filmene fantastiske at overvære – Og i overvejende grad er det især den sindsygt gode timing i de forskellige scener, som bare får det hele til at fungere og gå op i en højere enhed…

I “Ud på galejen” (“Sons of the desert”) fra 1933 er Gøg og Gokke blevet medlemmer af en eksklusiv klub kaldet Ørkenens Sønner, som har inviteret dem på en konvention, som deres respektive hustruer dog ikke billiger… Derfor er de to kammerater nødt til at snyde sig til at komme afsted, og det lykkedes dem at få overbevist damerne om, at de skal på en mirakuløs medicinsk rejse for at få kureret en slem omgang forkølelse… Naturligvis slipper de ikke helt godt afsted med deres planer… Igen bliver jeg nødt til at slå på, at de lange film med Gøg og Gokke bare ikke rigtig slår igennem – Der er langt mere pondus i deres små korte film, og meget mere at grine af… I “Ud på galejen” er der stort set ikke noget som helst at grine af, bortset fra et par enkelte lidt uheldige og dumme misforståelser mellem de to ellers ret så morsomme komikere… Det er en rigtig ærgerlig oplevelse, at der ikke er mere at komme efter, men så kan man heldigvis glæde sig over alle de andre episoder med Gøg og Gokke, som bare fungerer… “Ud på galejen” ender desværre med at blive en skuffelse…

“Ud på galejen” får 2 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar