“3:10 to Yuma”

“3:10 to Yuma” blev første gang indspillet tilbage i 1957, og resultatet blev til én af de absolut bedste westerns fra dette årti… James Mangold valgte så i 2007 at kaste sig ud i en genindspilning af den klassiske film, og endnu en gang blev resultatet en helt igennem seværdig western med en historie helt i særklasse, hvor man virkelig kommer helt ind under huden på de to hovedpersoner, Jack Wade og Dan Evans… Genindspilningen har modificeret det oprindelige materiale en lille smule og tilføjet en hel del fejende flotte actionscener, og der er ingen tvivl om, at denne nye version topper den ældre version – og igen er det vel ingen overdrivelse, at der endnu en gang er tale om en af de absolut bedste westerns fra dette årti…

Jack Wade er en skruppelløs leder af en forbryderbande, som hærger et område og efterlader indbyggerne skrækslagne i forhold til, hvornår hans ondskab skal ramme dem eller deres familie… Under et voldsomt overfald på en dilligence, hvor Wade koldblodigt myrder både passagerer og ledsagere på rejsen, kommer et vidne tilfældigvis på tværs af hans kriminelle aktiviteter… Vidnet er en farmer ved navn Dan Evans, og han sværger en ed, hvor han vil sørge for, at der bliver sat en stopper for Jack Wade’s hærgen og hans meningsløse voldelige eskapader… Den lokale sherif beslutter, at Jack Wade skal arresteres, hvilket også lykkes, og derefter sendes med toget til Yuma, hvor han skal stilles for en dommer… Toget afgår dog først klokken 3:10 den næste dag, og ventetiden bliver både lang, hvor også Jack’s bandemedlemmer pønser på at få ham sat på fri fod igen…

“3:10 to Yuma” er en fantastisk spændende western, hvor historien både er dyb og fuld af veltilrettelagte drejninger, som også gør den en hel del uforudsigelig og overraskende… Man vil helt sikkert være totalt overgivet til filmen, når først man har kastet sig over den, for den formår uden tvivl at indfange sit publikum, og holde dem fængslet gennem den intense handling, som udspiller sig… Der er masser af nervepirrende action undervejs i filmen, men historien baserer sig i høj grad også rigtig meget på det psykologiske plan, hvor samspillet mellem de to hovedpersoner og deres interaktioner med hinanden spiller en stor rolle…

Dan Evans spilles af Christian Bale, der leverer en meget troværdig og stabil skuespilspræstation som forkæmperen for retfærdighed, hvor de rette værdier dyrkes, og hvor han for ingenting i verden ønsker at afvige fra hans etiske regelsæt… Man kommer helt ind under huden på hans karakter, og får opbygget en hel del sympati for hans figur – Og så agerer han også yderst heltemodigt, hvilket er fremstillet på en menneskelig og afdæmpet måde, som også giver en vis form for troværdighed til rollen…

Jack Wade spilles af den rutinerede Russell Crowe, der altid er overbevisende i sine roller… Og i rollen som Jack Wade får han lov til at folde sig ud som ondsindet skurk, hvilket han gør med stor indlevelse og overbevisning… Han formår at få fremmanet et virkelig dumt svin med sin rolle, med hvilken man ikke fatter den mindste sympati… Det er helt uvant at opleve Russell Crowe i den slags rolle, men at han påtager sig denne med så stor overbevisning viser også bare hvilken stor skuespiller, han er… Hans karakter er virkelig så gennemsyret af den mest inkarnerede ondskab, som man kan forestille sig, og i flere af scenerne kommer det så stærkt til udtryk, at man nærmest bliver slået helt omkuld…

Jeg er dog også nødt til at nævne Ben Foster, som leverer en formidabel præstation som én af Jack Wade’s trofaste bandemedlemmer… Foster er en fantastisk dygtig skuespiller, som på det seneste har formået at have en hel del fremtrædende roller i forskellige film… Her i “3:10 to Yuma” er dette ingen undtagelse, og han fremstiller, ligesom Russell Crowe, en helt igennem ondsindet karakter, som man kun kan ønske et vist sted hen – Og for pokker, hvor han endnu en gang gør det overbevisende…

Filmens stærke scener (både de actionfyldte, de dialogbaserede og de psykologisk interagerende) skyldes især også, at instruktør James Mangold har formået at iscenesætte filmen med en stilsikker hånd… Han er ikke gået på kompromis med én eneste af de mange scener, som findes i filmens 122 minutters lange spilletid, og det er helt tydeligt, at der ligger dybe overvejelser bag hele projektet… Efter min opfattelse har han sågar formået at tilføre filmen et kunstnerisk islæt, som helt sikkert er med til at løfte filmens niveau op på et plan, hvor underholdningsværdien er helt i top… Alle elementer i filmen går op i en højere enhed, og efterlader et indtryk i publikum, som ikke mange film formår at gøre… Det er pokkers godt lavet – Så hermed er min anbefaling om at kaste sig over denne virkelig gode western givet videre…

“3:10 to Yuma” fra 1957 får 5 ud af 7 stjerner. (Klik på linket herunder for at komme til anmeldelsen af den oprindelige klassiske version)…
http://mortensfilmanmeldelser.dk/?p=5065
“3:10 to Yuma” fra 2007 får 6 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar