“Cargo”

Normalt er jeg ikke helt så begejstret for zombie-gysere, og “Cargo” er præcis et godt eksempel på, at det netop forholder sig sådan for mig, for der er vitterligt ikke specielt meget nyt under solen i denne film… Grunden til, at min begejstring for zombie-film ikke er så stor er, at de simpelthen er for stereotype i deres opbygning… En epidemi eller et kemisk udslip har gjort størstedelen af menneskeheden til en horde af blodtørstende levende døde, og de både halter og vralter frem mod nogle udsete mål, som de kan kaste sig over… Der findes naturligvis undtagelser i genren, hvor jeg fx var meget opslugt af de første par sæsoner af “The Walking Dead” og den koreanske film “Train to Busan”, der begge bød på noget helt anderledes og overraskende i forhold til at afvikle en historie, som er centreret omkring at overleve i kampen mod en massiv hær af zombier…

I “Cargo” møder vi en familie på tre, som stille og roligt sejler ned ad en flod i Australien… De er på flugt fra de blodtørstige zombier, som hærger landet – Og overalt, hvor de færdes, er der tilsyneladende fare for at et uventet angreb skal finde sted… Provianten er ved at slippe op og dermed er endnu en faktor kommet i spil i forhold til videre overlevelse, hvor sulten måske vil kunne gøre det af med den lille familie, førend de glubske zombier gør det af med dem… Pludselig sker der dog noget uventet, som bringer kampen for overlevelse ind i et helt nyt perspektiv, hvor der skal træffes nogle tunge valg, som kræver både mod og styrke…

“Cargo” starter godt ud og bygger stille og roligt en spænding og en intensitet op, som både fangede og greb mig… Da det uventede indtræffer med de konsekvenser, som det afføder, blev jeg også ramt rent følelsesmæssigt, men derefter går det også bare ned af bakke for filmen… Den mister stille og roligt sit tag i mig, og dykker ned under det niveau, som jeg kalder for middelmådigt… Den bliver uinteressant og selve konceptet omkring filmen kommer i dén grad til at trække i langdrag, hvor jeg nærmest fuldstændig mister lysten til at se den til ende… Dog skylder man filmen, at den rent skuespilsmæssigt set fungerer ganske upåklageligt, hvor det især lykkedes Martin Freeman at levere en præstation, som han bestemt kan være bekendt… Han viser med sit talent for faget, at han er i stand til at rumme og udleve en hel del af det spektrum, som det menneskelige følelsesregister strækker sig over, og leverer rent faktisk en ganske fortrinlig præstation… Og “Cargo” er uden tvivl hans film – For det er stort set kun Susie Porter i hendes korte medvirken i rollen som hans kone, det leverer noget mindeværdigt skuespil i filmen…

“Cargo” er baseret på en kortfilm fra 2013 på hele 7 minutter, som også er instrueret af duoen Ben Howling og Yolanda Ramke… Måske er konceptet bedst gearet til kun at vare i de små syv minutter, som kortfilmen varer, men i spillefilmen “Cargo” har man i den grad udvidet spilletiden, så den varer hele 105 minutter… Jeg var som sagt ikke specielt begejstret for den lange version af filmen, og selvom jeg var grebet i starten, så dalede min interesse for filmen kraftigt efter den første halve time, hvorefter det blev alt for ordinært… Den korte version af filmen ligger på YouTube https://www.youtube.com/watch?v=gryenlQKTbE og fortæller i det store hele, hvad den lange version bruger alt for meget spilletid på, men interessant er det dog alligevel, at man har valgt at tænke ind, hvad der er gået forud for begivenhederne, som finder sted i den korte version… Jeg vil dog personligt hellere gense de første tre af George A. Romero’s zombie-film; “Night of the living dead” (1968), “Dawn of the dead” (1978), og “Day of the dead” (1985)…

“Cargo” får 3 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar