“Patrioternes Spil”

“Patrioternes Spil” er den anden film i serien om Jack Ryan og den første, hvor Harrison Ford spiller hovedrollen, efter at Alec Baldwin havde den ære i den første film, som hed “Jagten på Røde Oktober”… Jack Ryan er ansat af CIA som analytiker indenfor verdensomspændende organiseret terror og kriminalitet og er derfor ikke den helt almindelige handlekraftige helt, som man jo ellers kan opleve Harrison Ford spille på film… Ryan er meget mere jordnær og hans karakter viser også en menneskelighed, hvor det følelsesmæssige og moralske har styr indflydelse på, hvordan de forskellige situationer håndteres… Og netop dette gør Jack Ryan til en interessant figur på film, hvor der kommer til at være en troværdighed tilstede, som ikke altid er tilstede, når forskellige actionhelte udfører deres heltegerninger… Ikke, at jeg foragter den slags filmkarakterer, for det gør jeg så absolut ikke – Jeg holder rigtig meget af bare at læne mig tilbage og lade mig underholde af en hel masse uovertruffen tju-bang, hvor overdrevet også bliver dyrket i både eventyrlige og mere realistiske verdener… Film er jo først og fremmest skabt for at underholde – Og så er det blot et spørgsmål om, hvor vidt underholdningen formidles som kunst, for at man kan lade sig fascinere af det, man ser, og sommetider fuldstændig glemme tid og sted (eller sågar at trække vejret), når øjne og sind bombarderes med de spændende historier, som folder sig ud på skærmen… Og sådan er det også med Jack Ryan og “Patrioternes Spil”, hvor man ikke kun bliver underholdt, men hvor man samtidig også forfærdes, gribes, og bliver revet med over den dramatiske realisme, som udfolder sig på skærmen…

Jack Ryan har trukket sig tilbage fra sit job som analytiker hos CIA, og nyder en velfortjent ferie i England sammen med sin kone og deres datter… Det idylliske bliver dog i bogstaveligste forstand blæst væk, da en fraktion af terrorister fra CIA udfører et voldsomt angreb mod en kortegé fra Buckingham Palace, hvor målet er at kidnappe et medlem fra den kongelige familie… Jack Ryan og hans familie lander lige midt i alt kaosset, og situationen gør, at Jack også er nødt til at handle for sin egen og familiens overlevelse, hvilket resulterer i, at han kommer til at nedskyde en meget ung terrorist, som tilfældigvis er bror til én af dem, som ender med at blive arresteret af politiet… Selvsagt er der lagt op til en hævnaktion mod Jack Ryan og hans familie, og derfor føler han sig nødsaget til igen at trække i arbejdstøjet hos CIA for at beskytte og forsvare sin familie mod den forestående fare, som de pludselig befinder sig i…

Hvis man sammenligner “Patrioternes Spil” med “Jagten på Røde Oktober”, så er der tale om to vidt forskellige film – Og også om en meget forskellig Jack Ryan… I “Patrioternes Spil” er han den følsomme familiefar, hvor hans mission umiskendeligt er at beskytte sin familie, mens han i “Jagten på Røde Oktober” er den beregnende analytiker, der kæmper for afværgelsen af en verdensomspændende krig… Begge film har et politisk tema, hvor “Jagten på Røde Oktober” opererer med den kolde krig, mens “Patrioternes Spil” er fokuseret på IRA og deres operationer, som især foregår i både Irland og England…. Begge film er suverænt spændende, men “Jagten på Røde Oktober” er helt sikkert den tunge af slagsen, hvor man skal følge rigtig meget med, for ikke at misse ud på de forviklinger og drejninger, som forekommer undervejs i filmen, mens “Patrioternes Spil” er lidt mere ligetil, hvor man ikke er så meget i tvivl om, hvad de forskellige implicererede figurer har til hensigt…

I rollen som Jack Ryan er Harrison Ford uforlignelig og leverer en fantastisk overbevisende skuespilspræstation… Ford er altid garant for netop at levere solide og troværdige præstationer, og han har en helt særlig karisma og udstråling, der gør ham til en helt igennem formidabel skuespiller, og især er han i besiddelse af en helt naturlig selvsikkerhed, som gør, at hans indlevelse i de respektive roller, som han har varetaget gennem årene, er helt uovertruffen… I “Patrioternes Spil” spiller han overfor Sean Bean, som leverer en rigtig god præstation som ondsindet og hævngerrig skurk, og så kan Anne Archer opleves i rollen som Jack Ryans kone, som helt sikkert også leverer en troværdig præstation… I øvrige roller kan man opleve Richard Harris, James Earl Jones og Samuel L. Jackson – Og alle som én giver de den helt nødvendige fylde til deres respektive roller… Lidt interessant er det også at opleve Thora Birch i rollen som datter af Jack og Cathy Ryan…

Phillip Noyce har stået for iscenesættelsen af filmen, og han ved lige præcis hvordan man skruer et godt og gedigent spændende handlingsforløb sammen, som indfanger publikum og holder dem i et jerngreb hele vejen igennem samtlige 117 minutter, som filmens spilletid udgør… Man udsættes for et sandt bombardement af sanseindtryk, hvor den ene forfærdelige hændelse efter den anden overgår familien – Og man rives fuldstændig med af den ulige kamp, som Jack Ryan kæmper mod de terrorister, som vil komme ham og hans familie til livs… “Patrioternes Spil” er en film, som man bestemt ikke må snyde sig selv for… Man bliver underholdt, og fornemmer samtidig gåsehuden komme krybende hele vejen op gennem rygraden, mens de spændende scener udspiller sig…

“Patrioternes Spil” får 6 ud af 7 stjerner.

star
star
star
star
star
star

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar