“Et spørgsmål om ære”

Det er ikke uden grund, at “Et spørgsmål om ære” (eller “A few Good Men”, som filmen hedder på amerikansk) er at finde på min top-40… Det er slet og ret en helt igennem fantastisk film, med et formidabelt plot, som er suverænt behændigt iscenesat og med en hel stab af seriøst uovertrufne skuespillere, der alle som én leverer fuldstændig overbevisende skuespilspræstationer… Man bliver simpelthen fuldstændig revet med af den intenst spændende og fængslende handling, som udspiller sig for øjnene af én på skærmen, og der serveres både gribende og følelsesmæssige momenter undervejs i filmen, som krydres med en hel del suveræne højdepunkter undervejs i de enkelte scener – Men først og fremmest er der tale om sindssygt velspillende skuespillere, hvor især Tom Cruise og Jack Nicholson leverer noget af de bedste præstationer, der nogensinde er oplevet i deres karriere…

På en amerikansk militærbase på Cuba begås der et mord på en af rekrutterne, som har lidt svært ved at følge med under den hårde træning, som foregår… Der bliver fra ledelsens side lagt låg på sagen, men auditørkorpset bliver naturligvis sat på sagen for at klarlægge de egentlige omstændigheder omkring mordet… To underofficerer står anklaget for mordet, men noget tyder på, at de handlede efter ordre fra en af deres foresatte… Nu er det op til udsendingene fra auditørkorpset at finde de skjulte beviser, som kan frifinde de to anklagede – Og det er selvsagt ikke det nemmeste i hele verden, da låget ikke kun er blevet skruet godt på, men det er også godt og grundigt forseglet…

Som nævnt er det først og fremmest nogle helt igennem fantastiske skuespilspræstationer, som driver filmen frem… Tom Cruise er altid garant for at levere en troværdig præstation, og her i “Et spørgsmål om ære” brillerer han fuldstændig uovertruffent i rollen som den unge og lettere naive advokat, som skal forsvare de anklagede i en ret så speget sag… Han leverer hele pakken, og favner hele følelsesregisteret og ved tillige helt præcis hvilke tangenter, han skal trykke på for at tildele hans karakter den helt rette patina, som gør den både troværdig og overbevisende… Og så får han formidabelt modspil af en særdeles motiveret og storspillende Jack Nicolson, der med sin fuldstændig fantastiske evne til at skrue op for en fanden-i-voldskhed, som både er skræmmende og samtidig fascinerende, leverer én af de bedste præstationer i hans livslange karriere som aktør på det hvide lærred… Desuden har man i filmen også fornøjelsen af at opleve en blændende præstation fra en forholdsvis ung Demi Moore, der med sin naturlighed og charme får tildelt sin karakter en tilpas afbalanceret ynde, hvor hun samtidig med en hel del særdeles hårdtslående replikker kører den rent hjem som forsvarerens uundværlige hjælper… Og ud over de tre nævnte skuespillere, kan man ligeledes opleve Kevin Bacon, Kevin Pollak og Kiefer Sutherland i mindre, men betydningsfulde roller, hvor de helt sikkert også komplimenterer filmens tårnhøje niveau…

Det hele er lagt i hænderne på instruktør Rob Reiner, der med sin vanlige kyndighed og sans for at spille de nødvendige kort på de rigtige tidspunkter, får skruet et filmprojekt sammen, hvor resultatet er intet mindre end prangende og må sågar tildeles udsagnet at være både storslået og mesterligt iscenesat… Kameraarbejdet er hele vejen igennem dynamisk, og selve filmen er centreret omkring et spændende og dramatisk handlingsforløb, hvor der under hele filmens spilletid forsigtigt udrulles mere og mere af de afsløringer, som skal føre til det uundgåelige klimaks i retssalen, hvor det for de anklagede skal briste eller bære hvilken skæbne, de bliver underlagt, når hammeren falder for sidste gang… Af og til holder man vejret i åndeløs spænding, og man både imponeres og fascineres af, hvordan filmen bæres frem af skarpsindige replikker, der med al tydelighed beviser, at der med “Et spørgsmål om ære” er tale om en film, hvor substansen og indholdet på ingen måde er overfladisk… Her er der tale om en helt særlig form for dybde på et niveau, som ikke specielt mange film formår at komme op på… Der er virkelig i sandhed tale om et mesterværk af rang…

“Et spørgsmål om ære” er en fantastisk film, som helt bestemt fortjener at kunne blive kaldt en klassiker… Den leverer en fuldstændig unik filmoplevelse, og historien bliver formidlet på en helt igennem gribende og medrivende facon, hvor man med tilbageholdt åndedræt oplever de enkelte scener udspille sig med… Spændingen er nærmest uudholdlig og de dramatiske højdepunkter virker som små stilladser, hvor man bygger op til ét af de største klimatiske øjeblikke i filmhistorien… Med “Et spørgsmål om ære” bliver man ikke kun godt underholdt – Man bliver beriget med en filmoplevelse af de helt særlige, hvor moralske spørgsmål er på spil… Jeg kan kun på det kraftigste anbefale, at man kaster sig over denne film – Der kan kun siges, at det er en filmoplevelse helt ud over det sædvanlige…

“Et spørgsmål om ære” får 7 ud af 7 stjerner.

star
star
star
star
star


Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

One Comment

Skriv et svar