“Broen – Sæson 1, 2 og 3”

broen 1

Jeg var senstarter i forhold til at komme i gang med at se det dansk-svenske serie-samarbejde “Broen”…

Tilbage i 2011 startede serien en onsdag aften i TV, og af en eller anden grund havde jeg den tanke, at en krimi, som sendes om onsdagen, ikke ville være værd at bruge tid på – Men jeg skulle blive klogere…

I efteråret 2015 kastede jeg mig over serien på Netflix, og jeg måtte hurtigt (allerede kort tid inde i det første afsnit) sande, at her var der tale om en helt igennem formidabel og forrygende krimi, som både var spændende og som havde et interessant person-galleri…

Uden at afsløre for meget, så starter sæson 1’s første afsnit med, at der findes et efterladt lig midt på Øresundsbroen, som forbinder Danmark med Sverige…  Mordet bliver derfor hurtigt en sag, hvor dansk og svensk politi skal samarbejde om opklaringsarbejdet – og det udvikler et skævt venskab de to politifolk imellem, men bliver også en temmelig farlig situation for de to efterforskere…

broen 2

Opklaringsarbejdet bliver ledet af Martin Rohde og Saga Norén, der spilles af henholdsvis danske Kim Bodnia og svenske Sofia Helin…  Martin er far til fem, er en fortravlet efterforsker, som ikke har tid til at involvere sig som familiefar, som også heldigvis ser lidt let på tingene, men som efterhånden tynges af de tunge ansvarsbyrder, der hviler på hans skuldre…  Saga er en sofistikeret og indadvendt kvinde, som ikke er specielt god til det med mennesker og social omgang.  Hun har en diagnose, som tangerer en vis grad af asperger-syndrom, men hun er allerhelvedes fokuseret på sine arbejdsopgaver og vildt dygtig til at gennemskue, hvordan tingene i en efterforskning hænger sammen…

Begge karakterer er vildt interessante…  Martin, fordi han gennemgår en udvikling, som vender op og ned på hele hans liv – og som får sit liv slået i stykker på mere end én måde…  Saga, fordi hun skiller sig fuldstændig ud fra, hvad man ellers har set af kvindelige efterforskere på TV-skærmen, hvor hun med sin direkte – og til tider noget forkvaklede – måde at håndtere forskellige situationer på, på mystisk vis får charmeret sig ind hos seerne (det lykkedes i hvert fald rigtig godt på mig)…  Karakterernes udvikling – og især det, at de, på hver deres måde, udviser menneskelige følelser, som man kan relatere til – samt et veldrejet plot, som er spændende som bare pokker, gør første sæson af “Broen” til en serie-oplevelse uden sidestykke…

broen 3

Forventningerne til anden sæson af “Broen” var derfor ret høje, men det tog bestemt heller ikke mange minutter, før man var tilbage i højeste gear allerede fra starten af, hvor en ny forbrydelse bringer de to efterforskere Martin Rohde og Saga Norén sammen – og hvor sagen denne gang bringer dem ud i nye faretruende situationer, imens en pokkers farlig morder leger kispus med politiet…

Tredje sæson kørte på dansk TV som søndags-serie her i efteråret, og ligesom de tidligere to sæsoner, så er der ikke sparet på krudtet i forhold til at få serveret en vanvittig spændende og super velkomponeret krimi, hvor man på ingen måder kan forudse, hvad der vil ske…  I tredje sæson er Kim Bodnia’s karakter Martin Rohde skiftet ud med Henrik Sabroe, der fortrinligt spilles af Thure Lindhardt.

broen 4

Hvor vi i første sæson i overvejende grad fik lov til at blive klogest på Martin Rohde, åbnede anden sæson op for også at give et større indblik i hvem Saga Norén er, og i tredje sæson er hun helt klart den mest fremtrædende karakter, selvom man også har valgt at give seerne en chance for at lære den nye efterforsker Henrik Sabroe at kende…  Og jeg er nødt til at fremhæve karaktererne – for de er i høj grad med til at gøre “Broen” til den fede oplevelse, som den er…  Og så skal skuespillerne bare roses for deres kæmpe indsats i forhold til at gøre deres figurer levende – Både de tre nævnte hovedrolleindehavere, men også samtlige biroller, leverer hele vejen igennem overbevisende pragtpræstationer…

Et stort tillykke til manuskript-forfatterne for at lande samtlige tre sæsoner af “Broen” på så formidabel vis – Hvis man (som jeg) godt kan lide en spændende og helt igennem velkomponeret krimi, så er “Broen” ikke til at komme udenom – Man bliver bare en lille smule afhængig (underdrevet)…

I samtlige 10 timer af første sæson holder man nærmest vejret af bare spænding, mens man i samtlige 10 timer af anden sæson er man lige ved at dø af spænding, mens man følger opklaringen af en ny forfærdelig forbrydelse – hvor man i samtlige 10 timer af tredje sæson fuldstændig taber pusten og bliver slået helt omkuld af uudholdelig spænding og neglebidende intensitet…

“Broen” kan kun anbefales, men man skal have nerver af stål…  Top-karakter til “Broen”.

“Broen” – sæson 1 får 7 ud af 7 stjerner.

“Broen” – sæson 2 får 7 ud af 7 stjerner.

“Broen” – sæson 3 får 7 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar