“Taken”

taken 1 1

I anledning af at jeg netop har modtaget “Taken 3” med posten, så var jeg nødt til lige at gense den første film i rækken…
“Taken” er et opus i action og spænding, og man er et skarn, hvis man ikke bliver revet med af den sindssygt nervepirrende og voldsomt energiske handling, hvor en fraskilt far får brug for alle sine evner som livvagt, da hans datter bliver kidnappet på en ferietur til Paris… Godt nok er filmen både barsk og brutal, og flere scener er ret så rå og noget nær svære at “synes godt om”… Det gør man dog alligevel, fordi temaet i filmen er hævn – og Liam Neeson som den hævnende far har publikums fulde opbakning til at opføre sig nådesløs overfor de usympatiske kidnappere i filmen…

In TAKEN, Liam Neeson stars as Bryan Mills, an ex-government operative who has less than four days to find his kidnapped daughter ¨C who has been taken on her first day of vacation in Paris.

Og apropos Liam Neeson, så spiller han rollen som actionhelt ret så sobert… Han startede sin film-karriere ud med en del dramatiske roller, som klædte ham godt, men med tiden er han blevet en af de mest populære action-skuespillere, hvilket nok især skyldes hans charme og hans naturlige indlevelse i sine roller… Der er ikke noget stærk mand over Liam Neeson, men alligevel formår han med sine evner indenfor håndgemæng at kunne håndtere selv de mest hårdkogte forbrydere – hvilket gør ham til en hverdagshelt, som er langt nemmere at forholde sig til end et muskelbundt som eksempelvis Steven Seagal eller Jean-Claude Van Damme… Enkelte spring i handlingen viser Liam som værende en lille smule for heldig – men det var John McClane fra “Die Hard”-filmene også – og det gør også, at man kan tillade sig synes godt om hovedpersonen, når han udfolder sig med voldelige tendenser for at redde sin datter…

Only moments away from being taken by a vicious band of kidnappers, Kim (Maggie Grace) makes an urgent phone call to her father.

“Taken” tager pusten fra én – og selv om filmen opererer med kvindehandel, som de fleste (heldigvis) tager afstand fra, så er filmens kvalitet på et yderst højt niveau…

Jeg glæder mig voldsomt til også at gense 2’eren, inden jeg med høje forventninger kaster mig over det tredje kapitel… “Taken” kan med andre ord stærkt anbefales, hvis man har brug for et adrenalin-kick af de store inden for de levende billeders kunstneriske udfoldelse…

taken 1 3
Vurderingen af “Taken” baseres især på, at filmen leverer intens spænding på et yderst højt niveau – Den er velskrevet og instruktøren har et yderst professionelt håndelag for at levere det, som der forventes af genren… (Og hvor var det tiltrængt at film-markedet blev forsynet med en action-film af dette format.)
“Taken” får 7 ud af 7 stjerner.

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar