“Biler”

Biler 1

I 2006 sendte Disney Pixar Studios deres nyeste projekt, som de slet og ret kaldte “Biler” ud i alverdens biografer…  Jeg var på ingen måde tiltrukket af denne film, blandt andet fordi jeg ikke interesserer mig synderligt meget for biler, og desuden tænkte jeg, at der sikkert ville være tale om en plat historie, hvor talende biler skal køre ræs mod hinanden og fyre en masse dumsmarte bemærkninger af imens…  Et eller andet må filmen dog alligevel have kunnet formå at formidle ud til sit publikum, for her i skrivende stund (anno 2019) er der nu udsendt yderligere to film i serien – Så jeg tænkte, at jeg nu også hellere måtte forsøge at kaste mig over filmen(e)…

Biler 4

“Biler” lægger ud med et storslået ræs, hvor man rent faktisk bliver meget overvældet over den måde, som filmfolkene har håndteret animationen på…  Der er fart og tempo på, kameraet panorerer meget dynamisk rundt både blandt sportsvogne og publikum (som også er biler), og der bliver skruet på de helt rigtige knapper i forhold til at få fremmanet den nødvendige spænding, der skal til for at få publikum (i hvert fald lykkedes det med mig) til at blive suget ind i dette helt specielle univers af talende biler…  Filmens hovedperson bliver præsenteret under dette ræs, og han hedder Lynet McQueen, og er en superlækker rød sportsvogn, som blandt de øvrige løbsdeltagere er debutant, og han har det helt rette gå-på-mod og den rette indstilling til at gå efter den fuldgyldige sejr, som skal indbringe ham det eftertragtede trofæ; Stempel-pokalen…

Biler 3

Der er dog en lille detalje ved løbet, som gør, at tre af deltagerne må rejse til Californien, hvor et nyt og afgørende væddeløb skal finde sted, men her vil skæbnen, at Lynet McQueen kommer på afveje og bliver væk fra sit sponsor-hold…  I stedet for lander han i en lille død og øde flække, hvor der stort set aldrig sker noget videre sindsoprivende…  Han kommer desværre til at ødelægge en stor del af byens inventar, og derfor holdes han som gidsel, indtil han selv har fået rettet op på skaderne…  Lige så stille og roligt får Lynet McQueen indsigt i, hvordan man kan omgås hinanden uden hele tiden at skulle præstere eller leve op til sine egne eller andres forventninger – Og han begynder tilmed også at blive forelsket i en laber lille Porsche…  Det store spørgsmål er nu, om han kan nå at komme til Californien for at fuldføre det løb, som han for alt i verden ikke ville misse ud på..?

Biler 2

“Biler” er faktisk en sød lille historie om venskab, hvor man hele filmen igennem er rigtig godt underholdt, og hvor man teknisk set ikke kan stå for den charme, som filmen udstråler både i handling og i de karakterer, som man har proppet ind i filmen…  Hver af bilerne har menneskelige egenskaber, som man sagtens kan genkende fra det virkelige liv, og selv de yngste seere vil kunne få en masse læring formidlet med denne film om hvordan vi skal opføre os overfor hinanden i den virkelige verden – Og det er helt sikkert her, at “Biler” har sin stærkeste styrke…  Det hele er naturligvis krydret med en hel del humor, hvor man (selv jeg) ikke kan lade være med at slå en lille latter af…

Biler 5

Filmen er lige lovlig lang af en animationsfilm at være, hvor især de mange scener i den søvnige og triste by (hvor hovedparten af historien foregår) bliver lige lovlig langstrakt…  Generelt er der dog ikke decideret noget negativt at sige om filmen, der (ligesom alle de øvrige film fra Disney Pixar Studios) leverer et sobert stykke håndværk, hvor filmfolkene har gjort sig meget umage med rent visuelt at stimulere og tilfredsstille et kvalitetsbevidst publikum – Og dette lykkedes bare generelt i stor stil…  Og som et lille kuriosum kan jeg lige nævne, at man skal sidde rulleteksterne igennem, hvor der bliver vist en ganske morsom lille film, hvor de øvrige produktioner fra filmstudiet bliver mikset sammen med denne, og danner et herligt punktum for en film, der har leveret fornøjelig underholdning hele vejen igennem…

“Biler” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar