“El Dorado”

El dorado 6

“El Dorado” er en rigtig god western – Én af den slags, som man kan kalde for en god gedigen gammeldags western, hvor alle de klassiske elementer er blevet kogt sammen i et både spændende og velskrevet handlingsforløb…  Filmen er instrueret af Howard Hawks, der tidligere har arbejdet sammen med John Wayne på forskellige filmprojekter, og efter sigende skulle “El Dorado” være en genindspilning af hans egen film “Rio Bravo” fra 1959 – Og der er da også tale om sammenfald i handlingen, men en decideret genindspilning er der ikke ligefrem tale om…

El dorado 4

En berygtet revolvermand ved navn Cole Thornton, der spilles af John Wayne, ligger sin vej forbi en by, hvor han har en fortid, der spøger…  Han har tidligere lagt sig ud med byens sherif J.P. Hara, der spilles af Robert Mitchum, men denne gang har han på ingen måde til hensigt at skabe uro og kaos…  Tilfældigvis vil skæbnen, at han bliver beskudt af en lokal farmer, der tror, at han er udsendt af hans rival, som han har en intern strid med…  Det går pludselig op for Cole Thornton, at han gør klogest i at slå sig ned i den lille støvede by, så han kan hjælpe sheriffen med at få ryddet op i de stridigheder, som påvirker alle indbyggerne på den ene eller den anden måde…

El dorado 2

 

Howard Hawks har iscenesat filmen med stor sans for at få alle de klassiske elementer godt integreret i handlingen…  Desuden har han gjort rigtig godt brug af både det udendørs og det indendørs interiør, hvilket er med til at underbygge stemningen i filmen…  Hans instruktion er ganske traditionel i sin opbygning, men han formår alligevel at få skabt nogle memorable scener i filmen, der er min mening så absolut hører til blandt John Waynes bedste film…  Der er action og drama hele filmen igennem, hvor også både spænding og humor er fremtrædende – Og generelt er det virkelig bare en rendyrket fornøjelse at overvære denne film…

El dorado 5

John Wayne leverer en af sine allerbedste skuespilspræstationer i rollen som handlekraftig revolvermand…  Hans helt særlige udstråling og karisma får ham til at stjæle billedet i de scener, som han medvirker i, men han kan dog ikke helt hamle op med en særdeles velspillende Robert Mitchum, der med en helt særlig troværdig overbevisning kan opleves i rollen som hårdkogt sherif…  Mitchum udstråler også en helt særlig autoritet, og det er helt fantastisk at opleve ham her i denne film, hvor han også får lov til at folde sig ud i humoristiske floskler, som i hvert fald formåede at bringe latteren frem hos mig…  Blandt de øvrige medvirkende er der masser af nævneværdige skuespillere, men helt særligt bemærket gør sig James Caan, Charlene Holt og Michele Carey, som alle tre må betegnes som vigtige krydderier blandt de øvrige ingredienser i filmen…

El dorado 7

Som nævnt har der været tale om, at “El Dorado” er en genindspilning af “Rio Bravo”, men der er rigtig mange afvigelser de to film imellem – Selvom man også godt kan finde enkelte sammenfald i handlingen…  I “Rio Bravo” er der en fordrukken og alkoholiseret vicesherif, mens det i “El Dorado” er sheriffen, som er forfalden til flasken, hvilket jo i al sin væsentlighed skiller sig ud fra hinanden…  I begge film er der dog en ældre lettere uberegnelig fangevogter, som vogter over eventuelle fanger i fængslet, og så er der i begge film også en ung og uerfaren knøs, som gerne vil hjælpe til med at opretholde lov og orden…

El dorado 1

Generelt er “El Dorado” dog en mere helstøbt film, end tilfældet er med “Rio Bravo”…  Handlingen fra “Rio Bravo” kan man genkende i de sidste tre kvarter af “El Dorado”, hvor der rent teknisk er tale om en del meget markante sammenfald i de ting, der sker…  Jeg tænker umiddelbart, at netop dette også er den egentlige begrundelse for, at man mener, at den ene film er en genindspilning af den anden…  Med “El Dorado” er der dog tale om en film, hvor der er lagt mange flere aspekter i både selve handlingsforløbet og i personificeringen af karaktererne…  Personligt elsker jeg westerns, og derfor kan jeg også rigtig godt lide begge de omtalte film – Men der er ingen tvivl om, at der er mere substans i netop “El Dorado”…  “Rio Bravo” vandt de fleste af sine point for Dean Martin’s rigtig gode og overbevisende præstation som den fordrukne vicesherif, mens “El Dorado” har flere end blot én enkelt karakter, som man kan fatte interesse for…

El dorado 3

Filmen har en spilletid på 126 minutter, og man keder sig ikke ét eneste minut…  Derimod sidder man bare og nyder en rigtig god film, som sagtens kunne have været endnu længere…  “El Dorado” udgør en fornøjelig, underholdende og spændende filmoplevelse, som enhver tilhænger af western-genren vil synes rigtig godt om – Og som alle andre filmkritikere, anmeldere, bloggere, filmnørder, skribenter og menige publikummer med hang til en god gammeldags klassiker ikke bør snyde sig selv for…

“El Dorado” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar