“The Professionals”

The professionals 5

Denne klassiske western har en stjernebesætning af medvirkende, og alene af den grund er den interessant…  I tillæg får vi dog en rigtig god og spændende historie serveret, hvilket gør “The Professionals” til én af de mest seværdige amerikanske westerns fra 1960’erne…  I bund og grund kan man drage sammenligninger til Sam Peckinpah’s “Den vilde bande”, som udkom i 1969, men hvor denne mangler en god historie, så har “The Professionals” i høj grad en god historie at fortælle…  Man bliver draget af fortællingen og det flotte sceneri, som filmen udspiller sig i – Og spændingen stiger støt hele filmen igennem, for til sidst at kulminere i et spændende klimaks, hvor det endelige opgør finder sted…

The professionals 2

En amerikansk millionær hyrer fire professionelle revolvermænd til at udføre et usædvanligt job…  Hans smukke hustru er nemlig blevet kidnappet af en skrupelløs mexicansk bandeleder, og han ønsker for alt i verden, at hun kommer helskindet tilbage til ham…  Godt nok er der mulighed for at betale en løsesum for at få hende tilbage, men den amerikanske millionær har ikke specielt meget tiltro til, at hun af den grund vil vende tilbage til ham i live – og derfor helgarderer han sig…  De fire revolvermænd øjner rigdom, og det er motivation nok til, at de påtager sig opgaven…

The professionals 3

Handlingen i “The Professionals” er egentlig ret simpelt bygget op…  En gruppe berygtede og kompetente revolvermænd mødes, en plan tager form, missionen planlægges i detaljer, og så forsøger alle efter bedste evne at overleve i alle de faremomenter, som ikke lige umiddelbart var til at forudse…  Det er simpelt og ligetil, men det virker – Og det ikke mindst fordi instruktør Richard Brooks har håndteret iscenesættelsen af filmen på en så elegant facon, at det også afstedkom, at han blev nomineret til at modtage en Oscar…  Det er ikke fordi Richard Brooks sådan rent teknisk gør brug af en masse virkemidler for at levere en fin visuel oplevelse, men det er godt gedigent og solidt  håndværk, som han præsterer med sin måde at iscenesætte filmen på – Og dette skaber i sin helhed et fint og flot resultat, som på alle måder er seværdigt…

The professionals 4

Seværdig er filmen i høj grad også på grund af de mange medvirkende, som alle mere eller mindre har opnået stjernestatus i filmsammenhæng…  Først og fremmest er der Lee Marvin, der med sin fremtrædende karismatiske facon er som skræddersyet til at påtage sig rollen som leder – Det er altid en fornøjelse at opleve ham på film…  Dernæst er der Burt Lancaster, som også har masser af karisma, og som har medvirket i talrige film og spillet mange forskellige roller…  I “The Professionals” leverer han endnu en solid skuespilspræstation med troværdig overbevisning…  Derudover kan vi opleve Jack Palance i rollen som den mexicanske bandeleder, Robert Ryan og Woody Strode som de to sidste medlemmer af den hyrede gruppe mænd, samt en uforlignelig smuk og yndefuld Claudia Cardinale, som helt og holdent stjæler samtlige scener, hvor hun medvirker…

The professionals 1

“The Professionals” er slet og ret en rigtig god og underholdende film…  Det er netop denne type western, som man kan betegne som en vaskeægte western – hvor den rent stilmæssigt har fjernet sig fra den romantiserede og stereotyope model…  Her dyrkes det hårdkogte look, hvor der er plads til overraskelser og uforudsigelighed…  Det hele afvikles uden de store blodsudgydelser, men der er alligevel masser af eksplosioner, skudvekslinger og spændingsøjeblikke, som holder én fanget af filmen…  Er man tilhænger af genren eller blot interesseret i at få en god og spændende historie serveret, så er “The Professionals” helt sikkert værd at kaste sig over…

“The Professionals” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar