“Den vilde bande”

Den vilde 3

Efter at have lavet tre film i starten af 1960’erne plus et par afsnit til forskellige tv-serier, slog instruktør Sam Peckinpah for alvor igennem i 1969 med “Den vilde bande”, som især blev berømt for de blodsprøjtende nedskydninger, som finder sted i filmen…  Det var aldrig set før i så stor stil, og ej heller så stilfuldt og originalt som præsenteret her i denne film – og rent visuelt er der også tale om et mindre (omend makabert) kunstværk, hvor der er anvendt opfindsomme kameravinkler, slowmotion-effekter og en klipning, som malker rigtig mange detaljer ud af de enkelte scener…  Blodet blev et af Sam Peckinpah’s varemærker – og selvom jeg personligt ikke er helt den store tilhænger af netop “Den vilde bande”, så lykkedes han rigtig godt med “Køterne”, “Vild flugt”, “Pat Garrett og Billy The Kid” og “Convoy”…

Den vilde 1

Vi skriver 1913, og det vilde vesten er ved at forsvinde…  Dog findes der stadig revolvermænd derude, og særligt en gruppe af lovløse, som går under navnet “Den vilde bande” hærger rundt omkring, hvor de forsøger at blive rige på bekostning af andre…  De planlægger et sidste kup, som vil kunne gøre dem så rige, at de kan trække sig tilbage og nyde deres otium, men noget går galt, og de må sætte kursen mod Mexico, hvor en hensynsløs general regerer i en lille landsby…  Et uundgåeligt opgør er under opsejling, og det bliver uden tvivl blodigt og brutalt…

Den vilde 5

Jeg så “Den vilde bande” for en del år siden, og var ikke helt så begejstret for filmen, fordi den slet og ret både er langsom og kedelig – og handlingen lettere tom og intetsigende, hvor der ikke rigtig sker noget…  Man ventede forventningsfuldt på de berømte scener, hvor tingene tager fat og blodet kommer til at flyde, men at basere sin filmoplevelse kun på dette må da virkelig også siges at være et tyndt grundlag…  Der skal noget mere til – men det får man ikke rigtig med “Den vilde bande”…  Og et gensyn ændrede ikke specielt meget ved dette faktum…  Dog kommer man ikke udenom, at Sam Peckinpah gør en dyd ud af det tekniske arbejde med kameraet og klipningen – Og her vinder filmen helt klart sine bedste point…

Den vilde 4

Det mest ærgerlige ved filmen er de tomme og hule karakterer…  Man kommer aldrig rigtig ind under huden på dem, og derfor bliver de distancerede i forhold til modtageren (publikum), og dermed også nærmest ligegyldige…  Godt nok får man noget af deres forhistorie serveret undervejs i filmen, men det ændrer dog ikke rigtig noget ved helheden – Og måske er det mest fordi sympatien med hovedrollerne simpelthen mangler…  Deres bevæggrunde for at handle som de gør er vage, og de har ikke rigtig noget at kæmpe for…  Det er de ondes kamp mod de onde – Og det vil nogle måske finde interessant, men undertegnede faldt ikke i svime over denne del…

Den vilde 2

William Holden er temmelig stiv i rollen som lederen af den vilde bande, mens Ernest Borgnine leverer den mest følelsesmæssige præstation, og inviterer publikum en lille smule indenfor…  Borgnine er en ganske habil skuepiller, der med sit karakteriske udseende har medvirket i talrige biroller på film, hvor han i “Den vilde bande” for første gang har en decideret hovedrolle…

Den vilde 6

Jeg vil ikke sige så meget mere om denne film, som generelt set lander på et middelmådigt niveau…  Jeg havde håbet, at et gensyn kunne have landet bedømmelsen et lidt andet sted, men filmen mangler simpelthen at opfylde visse grundliggende kriterier for at hæve sig højere op på karakter-skalaen…  Der er mange, der mener, at “Den vilde bande” er en af de mest betydningsfulde film i filmhistorien, men jeg kan ikke rigtig se, hvor den skulle kunne fremtrylle denne betegnelse…  Måske skulle man have oplevet den tid, hvor filmen blev skabt for at kunne gennemskue, hvad den specielt kunne forandre på en så banebrydende facon…  Under alle omstændigheder tildeler jeg mine stjerner til filmen for den kunstneriske opfindsomhed, som Sam Peckinpah har anvendt i filmen…

“Den vilde bande” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar