“Ondskabens Hus” (aka. “Hereditary”)

Ondskabens Hus 5

Det er herligt at opleve, at horror-genren har fået en ny renæssence i løbet af de sidste par år…  Fra de første gyser-film blev produceret og op gennem 1980’erne havde genren sin absolutte storhedstid, hvor man op til årtusindeskiftet og i årene efter var nødt til at lede rigtig længe efter en god kvalitets-gyser…  De fandtes, men der var langt mellem dem – Og især blev der spyttet ret så mange film ud på markedet, som kun havde til formål at servere blodige effekter på de mest uappetitlige måder, hvor man ikke satte den gode historie så meget i fokus…  Dette har dog vendt, og man har i filmverdenen nærmest genopfundet genren, hvor man også på nye opfindsomme måder leverer gys, gru, rædsler og uhygge på – Og for en filmnørd som mig selv, er det ganske kærkomment, og da især fordi jeg altid har været stor tilhænger af horror-genren…  Og “Ondskabens Hus” er præcis en sådan film, hvor man kommer til at bide negle af spænding – Og hvor man chokeres og overraskes over den både uforudsigelige og nervepirrende handling…

Ondskabens hus 2

En tilsyneladende helt almindelig familie mister deres matriarkiske overhoved under tragiske omstændighederne, og herfra bliver tilværelsen temmelig plagsom for dem, og de rammes af den ene forfærdelige ulykke efter den anden…  Det viser sig hurtigt, at overnaturlige dæmoniske kræfter er på spil, og at huset, de bor i, er hjemsøgt af ånderne fra tidligere beboere – og de har en helt speciel dagsorden, som handler om at få fremmanet en af helvedes konger, som skal regere og herske med den ondskab, som han repræsenterer…

Ondskabens Hus 3

Filmen udmærker sig på flere måder, men særdeles fremtrædende er selve skuespilspræstationerne fra de medvirkende…  Jeg har aldrig rigtig brudt mig om Gabriel Byrne, men han leverer en ganske fin og afdæmpet præstation, hvor han også rent følelsesmæssigt får lov til at folde sig ud…  Dog er det både Toni Collette og Tom Wolff, der fuldstændig stjæler billedet, hvor de med eminent overbevisning får spillet på alle de følelsesmæssige tangenter, som både imponerer og hæver filmens niveau betydeligt…  Og især Toni Collette viser sin mangfoldighed som skuespiller, hvor hun også gennemgår nogle skift, som kun kan forekomme, hvis man lever sig fuldt ud ind i sin rolle – Og netop Toni Collette, der med sin præstation i “Ondskabens Hus” måske leverer sit livs bedste rolle, er for sin præstation i filmen også blevet belønnet med priser ved forskellige uddelinger, hvilket bestemt er velfortjent…

Ondskabens hus 1

Værd at fremhæve er også de visuelle effekter, der er brugt for at skabe de mange skræmmende og rædselsvækkende scener…  Det er teknisk set rigtig flot udarbejdet, og endnu en gang med til at hæve filmens niveau…  Dertil kommer selve lyddesignet til filmen og de lyd-effekter, som er skabt…  Disse er med til at underbygge den intense uhygge og fremhæve gyset, som på alle måder præger filmen…  Og netop lyddesignet i de forskellige horror-film er én af de ting, som der i høj grad er blevet arbejdet med gennem de seneste par år, og som har været med til at give genren et løft og et nyt frisk pust…  Det er senest set i dette årti’s bedste gyser “A Quiet Place”, hvor lyden spillede den helt centrale rolle – Og det kan i helt bestemt også opleves i netop “Ondskabens Hus”…

Ondskabens Hus 4

Generelt er “Ondskabens Hus” helt sikkert et kig værd, og der er garanteret nervepirrende spænding og hårrejsende horror i samfulde to timer, som filmen varer…  Er man til blodige effekter og splat, så er filmen ikke en af dem, som man skal kaste sig over, men er man derimod til en filmoplevelse, hvor kuldegysningerne risler ned af ryggen på én, og hvor man forventer en gyser med substans, så er “Ondskabens Hus” helt bestemt den rigtige at udvælge sig som den film, hvor man har puden klar foran ansigtet…  Jeg var underholdt, skræmt og opløftet under afviklingen af “Ondskabens Hus” – Og i sidste ende rigtig glad for, at man i filmbranchen har fået øjnene op for, at der sidder en hungrende skare, som sætter pris på horror af ypperlig kvalitet…

“Ondskabens Hus” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar