“Manden, de kaldte Hest”

A man called 1

“Manden, de kaldte Hest” byder på en temmelig anderledes oplevelse, i forhold til hvad man ellers forbinder med western-genren…  Her er der ingen cowboys, men til gengæld masser af indianere…  Og med “Manden, de kaldte Hest” får man en indføring i deres ritualer, skikke og tankegange, som ingen anden western før 1970 har omhandlet…

A man called 2

Richard Harris spiller en engelsk aristokrat, der har forvildet sig ud i på den amerikanske prærie, for at blive klogere på verden…  Her bliver han taget til fange af en gruppe fjendtligsindede indianere, men han kommer under sit fangenskab til at udvise nogle kundskaber, som indianer-stammen bliver nysgerrige på, og den gensidige respekt bliver pludselig mere fremtrædende i det ellers umage forhold mellem den hvide mand og rødhuderne…  Det ender med, at de inviterer ham til at blive fuldgyldigt medlem af stammen, hvilket dog kræver, at han gennemgår et smertefuldt ritual, som kaldes Solhilsen…

“Manden, de kaldte Hest” er en flot film…  Den har knivskarpe billeder, hvor naturen og de begivenheder, der finder sted, bliver fremstillet på bedst mulig måde…  Filmen er både voldelig og blodig – og derfor bestemt ikke egnet for det sarte publikum…  Men, hvis man kan stå mosten igennem, så får man en rigtig god filmoplevelse, som har masser af kvaliteter i forhold til at blive klogere på livet…

A man called 4

Richard Harris leverer en storslået skuespilspræstation i rollen som John Morgan, der er tvunget til at underlægge sig de indianske skikke i håbet om at overleve…  Rollen har uden tvivl været krævende, men ingen kunne være mere velvalgt til at indtage denne end Richard Harris, der giver sin karrieres absolut bedste performance…  I dag kan ingen filmentusiast med respekt for det visuelle medie sige Richard Harris uden at tænke på “Manden, de kaldte Hest”…

Filmen blev af filmcensuren frigivet til at børn over 7 år måtte se med, men der er jeg ikke helt enig…  Der er virkelig en del barske scener i filmen, som tilmed også er blodige – Og så er selve ritualet, hvor John Morgan bliver optaget blandt indianerne virkelig hård kost…  Her er der tale om decideret tortur, som er fremført på en særdeles livagtig måde, hvilket man selv som voksen kan synes er lige lovlig hård kost…

A man called 3

Man får en kunstnerisk flot film serveret, hvor både flot kameraarbejde, musik, lyd, klipning, scenografi og instruktion går op i en højere enhed – Og jeg kan kun rose instruktør Elliot Silverstein for at lande filmen på denne yderst tilfredsstillende måde, hvor han giver publikum en medrivende og uforglemmelig oplevelse…  “Manden, de kaldte Hest” er kun hans tredje spillefilm efter, at han i en længere årrække har lavet en del afsnit til forskellige tv-serier…  Med “Manden, de kaldte hest” udviser han et helt særligt talent for at formidle en god historie via det visuelle medie – og filmen blev også helt klart højdepunktet i hans karriere…

“Manden, de kaldte Hest” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar