“The French Connection 2”

French 7

Den første film i serien var iscenesat med stil og originalitet af den kompetente filminstruktør William Friedkin, og derfor var det en tung og svær opgave at løfte for John Frankenheimer, da han skulle kaste sig over film nummer to…  Heldigvis lykkes det dog til fulde at lande “The French Connection 2” i stort set samme stil og med samme originalitet, som den første film, og derfor bliver denne også en udsøgt fornøjelse at overvære, selvom den ikke formår at levere helt den samme intensitet, som var tilstede i den første film…

French 9

Jimmy Doyle er blevet sendt til Marseilles i Frankrig for at opspore bagmanden bag den store narkoforsendelse, som blev sendt til New York, hvor han i sidste øjeblik undslap politiets kløer…  Opgaven er en helt officiel opgave, hvor Doyle er blevet bedt om at infiltrere hos det franske politi, og hjælpe dem med at finde Alain Charnier, som narkohandleren hedder…  Men for Doyle er opgaven også et personligt hævntogt, og da han samtidig er i besiddelse af et iltert temperament, griber han derfor tingene an på en lidt uheldig måde, hvor han ikke rigtig får tænkt sig om, og derved er hele missionen ved at gå i vasken…

French 8

“The French Connection 2” er som nævnt både stilfuld og original, men der er ingen tvivl om, at det er Gene Hackman, der bærer filmen sikkert hjem…  Han leverer endnu en gang en formidabel præstation i rollen som betjent Popeye, der med sine uortodokse metoder både får skabt respekt i sin omverden, men sørger samtidig for at lave nok ravage, så tingene bliver forpurret af hans tankeløshed…  Endnu en gang rammer han karakteren lige på sømmet, og beviser med rollen, at den tildelte statuette for bedste mandlige hovedrolle i den første film var velfortjent…  I det hele taget har den kompetente Gene Hackman været meget produktiv i årene fra 1967 og frem til 2001, hvor han efter 98 tildelte roller begyndte at sætte farten lidt ned igen, indtil han i 2004 medvirkede i sin sidste film…

French 6

Når man nu har to film i samme serie, er det rigtig svært ikke at sammenligne disse – og indledningsvis har jeg også nævnt, hvor de minder en del om hinanden…  Der er dog også rigtig mange steder, hvor de afviger fra hinanden…  Fx foregik film nummer ét i New York, mens film nummer to er hensat til lokationer i Marseilles…  I film nummer ét var Doyle udstyret med en makker, og i film nummer to er han meget overladt til sig selv…  I film nummer ét var der rigtig mange forfølgelsesscener, mens der i film nummer to knap er så mange – Men dem, der er, er heldigvis også skruet rigtig godt sammen…  Der, hvor film nummer to også udskiller sig fra den første film, er i de scener, hvor Popeye ufrivilligt er underlagt narkoens vold…  Mange filmkritikere har peget på, at disse scener er langtrukne og overflødige, men personligt mener jeg, at de er uundværlige for filmens videre handlingsforløb – og fremstår også som stærke scener, der sætter Jimmy Doyle’s bevæggrunde for at fuldføre opgaven i relief til den ellers ordrebetingede beskrivelse af missionen…

French 10

“The French Connection” er landet med betegnelsen som klassiker – Og “The French Connection 2” fortjener uden tvivl samme mærkat…  Det er to film, som enhver film-entusiast bør se – og de har helt klart begge markeret sig i filmhistorien som to banebrydende film, som har gjort deres indflydelse gældende for mange lignende kriminal-film i årene fremover…  Og så tjek lige den slutning…  Fantastisk…

“The French Connection 2” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar