“To mand red ud”

two 4

En lokal sherif i en lille støvet by på prærien opsøges af sin militære ven fra den amerikanske delstatshær, hvor han bliver presset til at drage med ud på en mission, som har til formål at befri nogle hvide mennesker, som efter sigende skulle opholde sig blandt commancherne…  Det er naturligvis ikke problemfrit at drage på en sådan mission, og der er en hel del uventede situationer, som skal ordnes undervejs…

“To mand red ud” er den danske titel på den klassiske amerikanske western “Two rode together” fra 1961, som er instrueret af John Ford…  John Ford er bedst kendt for sit samarbejde med skuespilleren John Wayne, men i denne film er det James Stewart, der har indtaget hovedrollen som den lokale sherif, der bliver udsat for en del overtalelse…  Rollen passer også langt bedre til netop James Stewart, end den ville gøre til John Wayne – Og filmen ville helt sikkert også have været en hel anden, hvis John Wayne havde haft hovedrollen…  Wayne er bedst kendt i rollen som en mand, der ikke tøver med at handle, hvor hovedrollen i “To mand red ud” knap er så handlekraftig, men nærmere langt mere eftertænksom, hvilet nok passer bedre til James Stewart…

two 2

John Ford har lavet mange gode klassikere indenfor western-genren, men “To mand red ud” hører desværre ikke til blandt hans bedste film…  Den er simpelthen for kedelig, forstået på den måde, at der næsten ikke sker noget i filmen, men at rigtig meget af tiden bliver brugt til, at der bliver ført dialog de medvirkende imellem…  En ægte western har altså efter min mening også noget action og noget spænding, men det er ikke lige kendetegnende for denne film, som derved desværre går hen og bliver en lidt fesen oplevelse som helhed…

two 1

End ikke James Stewart eller Richard Widmark for den sags skyld, formår at løfte filmens niveau, og det ender med at blive en middelmådig filmoplevelse, som man egentlig godt kunne have været foruden…  Jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad der egentlig har drevet en filmskaber som John Ford til lige præcis at lave en film som denne…  Hvis man er en filmskaber med ambitioner og en instruktør som ynder at formidle den gode historie med visuelle billeder, så burde man som minimum også have tænkt på at sætte sit værk op på et kunstnerisk niveau, hvor det menige publikum, samt alle filmelskerne og kritikerne ville kunne have rost det som et mesterværk – Men med “To mand red ud” virker det som om, at John Ford ikke et eneste øjeblik skulle have haft ambitioner, der er gået i den retning…  Med andre ord, så er “To mand red ud” stort set bare traditionelt kedelig hele vejen igennem – Lige fra det handlingsmæssige, over det skuespilsmæssige og til alt det tekniske raffinement, som filmen er bygget op omkring…

two 3

Som et lille kuriosum er jeg i tillæg nødt til at nævne, at lige præcis “To mand red ud” indeholder den mest komiske mord-scene til dags dato i en film, hvor tonen grundlæggende er alvorlig og seriøs…  En indianer bliver skudt stående, falder bagover, men fortryder og falder derfor forover i stedet, hvor han kaster sig ud i luften og frit svævende ruller en hel omgang, inden han lander i støvet og dør en rallende død…  Denne scene måtte jeg bare se igen – og jeg bliver nødt til at tilstå, at jeg ufrivilligt kom til at grine højt…

“To mand red ud” får 3 ud af 7 stjerner.

starstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar