“Manden, der skød Liberty Valance”

The man 4

Forventningerne var høje til netop denne klassiker indenfor western-genren…  Først og fremmest bliver den nævnt alle steder, når filmkritikerne skal udvælge de absolut bedste westerns, og så har den tillige to af de helt store stjerner øverst på rollelisten, som gør, at man helt sikkert bør få den tjekket ud…

The man 3

Filmen starter med, at toget ankommer til en lille støvet by, som er anlagt på den amerikanske prærie…  Ud stiger senator Ransom Stoddard, som tidligere har betrådt selvsamme by, dengang han endnu ikke var kommet så langt i de mere respekterede politiske kredse…  Han skal til en god vens begravelse, men inden det kommer så langt, er han blevet shanghajet af pressen til at fortælle sin historie…  Og hermed kan den legendariske fortælling begynde om manden, der skød Liberty Valance…

The man 3

Handlingen er, som det kan læses i ovenstående korte handlingsreferat, gengivet som en rammefortælling, og naturligvis centreret omkring den episode, som titlen på filmen hentyder til…  Senatoren spilles af James Stewart, der af mange anses som den største stjerne på film overhovedet…  Han leverer da også endnu en gang en fuldt ud overbevisende og troværdig skuespilspræstation i rollen som den lidt ængstelige og retskafne mand, som ser det som sin opgave at få sat en stopper for alt den lovløshed, der hersker i byen…  Han er dog ikke nogen revolverhelt, men kæmper med ordet i stedet for, hvor han forsøger at få befolkningen til at leve efter de nedskrevne lovord, som forfatningen henviser til…  Han får følgeskab af selveste John Wayne, der ligesom James Stewart, har opnået en helt særlig form for status blandt det filmelskende publikum…  Wayne leverer endnu en gang en solid præstation, hvor han med sin karismatiske fremtoning stjæler billedet i de scener, hvor han medvirker…  Han er indbegrevet af en mand, der handler uden at tænke så meget på moral, men i rollen som den hårdkogte Tom Doniphon viser han nuancer, som med rette er med til at udpege ham som en stor skuespiller, som man på alle måder kun kan give sin dybeste respekt…  Jeg er dog også nødt til at fremhæve Lee Marvin, der virkelig skinner igennem i rollen som Liberty Valance – Som er en mand uden nogen som helst form for respekt for loven eller for andre mennesker…  Han leverer en stærk og yderst troværdig præstation som en af filmhistoriens store mindeværdige skurke – og er også med til, at filmen får den glorværdige status blandt filmkritikerne…

The man 1

“Manden, der skød Liberty Valance” er iscenesat af John Ford, der efterhånden er særdeles godt velbevandret indenfor western-genren, og til trods for, at vi under filmens tilblivelse skriver året 1962, så har instruktøren valgt at optage i sort/hvid, hvilket filmens kvalitet bestemt ikke lider under…  John Ford’s iscenesættelse er ganske ligetil og temmelig traditionel, hvor han mere gør en del ud af, at hive elementer ind i sine film, som en slags varemærke…  instruktionen er dog stilfuld, og handlingen skrider frem i et jævnt tempo, hvor der hele vejen gennem filmen bliver bygget op til det uundgåelige klimaks, hvor det afsløres, hvem det egentlig var, der skød den stygge og grusomme Liberty Valance…  Handlingen byder på spænding og drama, og kan på ingen måde kaldes for en traditionel western – men snarere en melodramatisk historie, som er hensat til tiden, hvor der stadig var rygende revolvere og lovløse cowboys på prærien…  Filmens tempo er naturligvis langt fra det hæsblæsende tempo, som vi kender fra de mere moderne film, men den har helt sikkert sine kvaliteter – og er i hvert fald ikke en film, som man må misse ud på at få set…  Personligt havde jeg håbet på en lille smule mere action og spænding, men dermed ikke sagt, at jeg ikke var underholdt – For “Manden, der skød Liberty Valance” er bestemt værd at fremhæve som en af milepælene i filmhistorien…

“Manden, der skød Liberty Valance” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar