“En cowboy renser byen”

Tall 1

I denne klassiske western med John Wayne i hovedrollen får man stort set alt det serveret, som en vaskeægte western skal indeholde…  Der er både en scene med en diligence, poker-spil på saloonen, hårdkogte slagsmålsscener, skuddueller, og dramatisk kamp om pigerne i den lille by, hvor historien foregår…  Der er derfor rigtig mange lag i filmen, og til trods for den forholdsvis korte spilletid på 87 minutter, så bliver alle elementerne afviklet på en tilfredsstillende måde, der gør “En cowboy renser ud” til en ganske god film-oplevelse, som enhver filmelsker ikke bør snyde sig selv for at se…

Tall 3

John Wayne spiller en revolvermand ved navn Rocklin, som ankommer til en lille støvet by, hvor han straks søger arbejde…  Dog opdager han hurtigt, at tingene i byen ikke er helt så fine under overfladen, som man umiddelbart først får antaget…  Der er intriger og der er et udefinerbart spil om magten, som gør, at stemningen kommer til at blive trykket blandt flere af byens indbyggere…  Rocklin bliver selvsagt indblandet i disse intriger, og må efter bedste evne forsøge at holde sin sti ren, og hjælpe ordensmagten med at få renset ud i byen…

Actors John Wayne and Ward Bond on the movie set of "Tall in the Saddle" (L'Amazone aux Yeux Verts), directed by Edwin L. Marin. (Photo by Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images)

Som nævnt indeholder “En cowboy renser byen” de helt klassiske elementer fra genren, og til trods for at filmen har en del år på bagen, så var jeg godt underholdt af selve historien, hvor det i høj grad også er interessant at opleve en forholdsvis ung John Wayne levere en kraftfuld skuespilspræstation…  Hans medvirken i filmen er uden tvivl en betydningsfuld faktor, for at filmens niveau bliver hævet – og man fornemmer tydeligt, hvorfor Wayne netop har det potentiale, der skal til, for at han har vundet så stor popularitet blandt alverdens filmfolk…  Hans medvirken præges af en kraftfuld og dynamisk tilstedeværelse, hvor han med sin helt særlige karismatiske udstråling til fulde fylder sin rolle som helt ud…

Tall 2

Hvis der ikke havde været lavet westerns før denne, så ville jeg helt uden tøven kunne sige, at netop “En cowboy renser ud” ville sætte standarden for de fremtidige film i genren…  Der er masser af virkelig glorværdige øjeblikke i denne film, som vil blive husket – og måske kunne jeg i den forbindelse være tilbøjelig til at påstå, at lige præcis “En cowboy renser byen” nok er blevet en smule overset blandt de mange filmkritikere, som eksisterer rundt omkring i verden og som dyrker deres passion for det visuelle medie på samme måde som mig…  Jeg kan kun anbefale, at man ser denne klassiker – Og om det så er i den originale sort/hvide version eller i den restorerede farvelagte version spiller for så vidt ingen rolle…  Her er man uden tvivl underholdt, uanset hvad man vælger…

“En cowboy renser byen” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar