“Hostiles”

Hostiles 5

Scott Cooper iscenesætter med “Hostiles” sin fjerde film – og placerer sig dermed (for mit vedkommende) blandt én af de store filmskabere, da han med netop denne film kreerer et episk mesterværk, der helt klart hører til blandt én af nyere tids bedste film, og er samtidig også en kunstnerisk flot film, hvor netop det visuelle medie kommer fuldt ud til sin ret i forhold til, at det fra tidernes morgen (altså set med filmbrillerne på) har været meningen, at film skulle laves for at formidle den gode historie på en kunstnerisk facon…  “Hostiles” er en flot film, og rent billedteknisk formåede den virkelig at slå benene væk under mig…  Der er lagt et virkelig godt stykke arbejde i selve kameraarbejdet, hvor der er gjort grundigt brug af de visuelle virkemidler, for lige præcis at indfange den helt rigtige stemning i hver enkelt scene, der udspiller sig på skærmen…

Hostiles 3

Filmen afvikles i et forholdsvist stille og roligt (lad os kalde det adstædigt) tempo, hvor en barsk og gribende historie ruller sig ud – og hvor handlingen til tider eksploderer i dramatiske og actionprægede øjeblikke, som gør hele oplevelsen både intens og særdeles nervepirrende…  Selve begyndelsen på filmen er en af filmhistoriens absolut voldsomste, hvor man som publikum får en decideret mavepuster, og hvor det nærmest ikke er til at forstå, at man netop har været vidne til en så dybt tragisk og skelsættende begivenhed – som naturligvis bliver et centralt omdrejningspunkt for det meste af filmen…  I det hele taget er filmen generelt både tragisk og i mange henseender også dybt rørende, hvor man som publikum er taget som gidsel og holdes fanget af den åndeløst spændende historie, som fortælles…

Hostiles 2

Christian Bale spiller en kaptajn i den amerikanske delstatshær, som bliver beordret til at transportere en flok indianere tilbage til deres reservat, samt ekskortere en fange til et andet fort end det, om han hidtil er blevet holdt fanget i…  Sammen med en lille gruppe soldater begiver han sig afsted, og rejsen går gennem fjendeland, hvor alskens farer lurer i form af fjendtligt indstillede rødhuder og afstumpede banditter – og undervejs støder de på en ung kvinde, som i alle henseender har brug for hjælp, og også hende får de pludselig ansvaret for at tage vare på…

Hostiles 1

“Hostiles” er Christian Bales film…  Han har den altoverskyggende hovedrolle, og han leverer en forrygende og fuldt ud overbevisende skuespilspræstation, hvor han (igen efter min mening) ikke har gjort det bedre i hele sin efterhånden lange filmkarriere…  Det er med stor indlevelsesevne og troværdighed, at han fylder rollen ud, som den alvorligt tyngede kaptajn, der har ansvaret for, at alle kommer helskindet frem til deres respektive mål…  De øvrige medvirkende leverer også ganske glimrende præstationer, men blandt dem gør specielt Rosamund Pike sig særdeles godt bemærket og leverer en følelsesladet og kompromisløs præstation i rollen som den sorgfulde unge kvinde, som bærer på den tungeste byrde et menneske overhovedet kan bære på…  Det er en virkelig stærk præstation fra hendes side – som burde have kunnet indbrunget hende en Oscar-statuette for bedste kvindelige birolle…

Hostiles 4

“Hostiles” er langt mere end en western…  Der er absolut intet traditionelt ved filmen, og derfor bliver oplevelsen netop også endnu mere fængslende…  Filmen har en spilletid på 134 minutter, men ikke et eneste øjeblik er overflødigt…  Filmen er gennemsyret af tragiske hændelser, og har ikke særlig mange opløftende eller opmuntrende momenter, hvor man som publikum aner et glimt af håb for de medvirkende og den situatíon, de befinder sig i…  Det depressive dyrkes i stor stil, men Scott Cooper slipper virkelig godt afsted med det – og har alt i alt landet en yderst seværdig film på et niveau, der overstiger langt de fleste film i nyere tid…  “Hostiles” er virkelig vellykket og er en af den slags film, som man ikke må snyde sig selv for, men lad det være sagt, at det virkelig er tale om hård kost på det rent følelsesmæssige plan…

“Hostiles” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar