“The Shape of Water”

Shape 4

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Guillermo del Toro som instruktør var med gyserfilmen “Mimic” fra 1997, hvor jeg egentlig ikke bemærkede noget særligt ved hans måde at iscenesætte på…  Hans navn slog sig dog fast i min bevidsthed, da jeg efterfølgende så den bemærkelsesværdige “Pan’s labyrint” fra 2006, hvor han med en meget særpræget fortællerstil formidler en både tragisk og rørende historie, hvor eventyrlige elementer blandes med moderne dramatiske hverdagsscener…  Efterfølgende fandt jeg hans to “Hellboy”-film og science-fiction-braget “Pacific Rim” både spændende og ret interessante, men måtte desværre vende tommelen nedad, da jeg valgte at kaste mig over “Crimson Peak” fra 2015…  Jeg havde derfor også visse forbehold i forhold til “The Shape of Water”, da jeg netop med mit kendskab til Guillermo del Toro mest havde følt mig fanget af hans rendyrkede drengerøvshistorier, hvor hæsblæsende action og højpotent spænding dominerer handlingen…  “The Shape of Water” skulle efter sigende dyrke romantikken, og bringe en særpræget historie om forbudt og umulig kærlighed – og jeg havde ikke den største trang til at kaste mig over netop den film…  Ved Oscar-uddelingen gik den hen og vandt prisen for bedste film og instruktøren høstede sågar også statuetten for bedste instruktion – og så fik den også prisen for bedste musik og bedste produktionsdesign, og blev yderligere nomineret til at modtage prisen i ni andre kategorier, men dette til trods var jeg stadig forbeholden…

Shape 2

Nu har jeg dog langt om længe fået set filmen, og jeg bliver jo så også nødt til at indrømme, at det var en særdeles opløftende og medrivende filmoplevelse…  Historien er både gribende og rørende – og så er der tilmed indlagt ret så spændende og yderst dramatiske momenter i handlingen, som alt sammen er centreret omkring et kuriøst kærlighedsforhold mellem en stum pige og et amfibie-væsen, som holdes fanget i et laboratorium…  Det lyder umiddelbart langt ude, men af en eller anden uforklarlig årsag lykkes det Guillermo del Toro at gøre det hele ikke kun plausibelt, men i høj grad også troværdigt…  Jeg blev faktisk overraskende nok fanget af handlingen og følte mig totalt opslugt af den fængslende historie, som rullede sig ud på min skærm…  Og filmen er langt mere end blot en simpel kærlighedshistorie, men rummer langt dybere lag, og har tilmed en yderst smuk morale…

Shape 1

Både iscenesættelsen, kameraarbejdet og alt det tekniske omkring filmen er flot og yderst professionelt udført, men der hvor filmen for alvor brænder igennem er blandt de medvirkendes overbevisende skuespilspræstationer…  Sally Hawkins i hovedrollen som den stumme pige, der forelsker sig i et (nærmest) overnaturligt væsen, leverer en pragtpræstation, og bliver særdeles godt akkompagneret af Richard Jenkins og Octavia Spencer i rollerne som de to personer, der hjælper Elisa med at fuldføre sit romantiske forhold…  I en altoverskyggende stor birolle kan man dog opleve Michael Shannon, der leverer (måske) den bedste skuespilspræstation i filmåret 2017…  Han viser med rollen som ondsindet sikkerhedsagent, at han er en yderst kompetent skuepiller og rummer et kæmpe potentiale i forhold til at kunne tildele både en overbevisende troværdighed til sin karakter…

Shape 3

“The Shape of Water” skal ses…  Det er der ingen tvivl om…  Det er et indiskutabelt must, og man bliver i sandhed beriget med en fantastisk historie, der handler om mod, vilje og kærlighed…  Med “The Shape of Water” får man en film, som er spækket med masser af memorable scener, som spænder lige fra tragiske og rørende kærlighedsøjeblikke, samt momenter hvor dramatisk spænding når noget, der nærmest ligner ulidelige højder…  “The Shape of Water” er en film, som helt sikkert ikke minder om noget, som man har set før – og hvis man (som jeg) har været lidt forbeholden i forhold til at skulle se filmen, så kan jeg hermed kun sige, at man ikke bør snyde sig selv for denne fantastiske filmoplevelse…  Det er en film af en helt særlig karat, og med potentiale i forhold til at kunne kalde sig selv for en moderne klassiker…  Hermed er mine bedste anbefalinger om at kaste sig over filmen givet videre…

“The Shape of Water” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar