“A Quiet Place”

quiet 3

Jeg har fået set temmelig mange gyserfilm gennem min levetid – og i mange år var det også min foretrukne genre…  Derfor har jeg set både mesterværker, skod og alt det midt imellem…  Sjældent har jeg dog set en så vanvittig spændende og gennemført gyser som “A Quiet Place”…  Det var for mig i sandhed en af de helt store overraskelser – og helt klart en film, som ingen med hang til gys og spænding skal snyde sig selv for…

quiet 4

I en nær fremtid, hvor verden er gået til grunde (også det, som vi kender som en post-apokalyptisk fremtid), lever en lille familie totalt isoleret fra omverdenen på en lille gård midt ude i ingenting…  De har indrettet sig, så de kan klare alt det fornødne i dagligdagen, men de er nødt til at leve med hinanden uden at snakke, larme eller lave nogen form for støj…  Verden har nemlig fået sig nogle nye og ukendte beboere – nogle udenjordiske monstre – som reagerer på lyde, og som lynhurtigt angriber, hvis der forekommer unaturlige vibrationer gennem luften med frekvenser i det hørbare område…  Angrebene er dødbringende og den lille familie lever hver eneste dag med frygten for, at én af dem skal blive offer for en af de uhyggelige skabninger…

quiet 1

Jeg havde ikke de helt store forventninger til “A Quiet Place”, og derfor var mit sind også fuldstændig åbent for, hvad jeg ville møde i filmen…  Allerede i indledningssekvensen bliver man lullet ind i en isnende uhyggelig stemning, hvor man fornemmer at uhyggen kommer snigende og farerne ligger på lur – og efter kun ganske kort tid, befandt jeg mig helt ude på kanten af sofaen, hvor jeg samtidig glemte at trække vejret…  “A Quiet Place” leverer varen, og der er både nervepirrende spænding og uudholdelige gys i filmen, som krydres med masser af voldsomt dramatiske hændelser, hvor man i sandhed mærker sveden perle ned af ryggen…  Filmen er simpelt bygget op, men på alle måder så gennemført og mesterligt udført, at man forledes til at kunne kalde den for en lille perle inden for genren…

quiet 2

John Krazinski, der spiller én af hovedrollerne, har selv instrueret filmen og også været medforfatter på manuskriptet – og det er tydeligt, at hans ambitioner er høje omkring dette projekt…  Der er kræset for alle detaljer, og filmen fremstår både på det handlingsmæssige og det tekniske område som en imponerende præstation, hvor især også lydsiden er med til at fremhæve filmens mange fine kvaliteter og underbygge den voldsomt skræmmende stemning, som man oplever i filmen…  I en anden hovedrolle kan man opleve Emily Blunt, som (igen) også viser sine dygtige kompetencer som skuespiller…  Hun leverer en fuldt ud overbevisende præstation med sin rolle – og det har bestemt ikke været nemt for nogen af de medvirkende, da der stort set ingen dialog er, som kan bære filmen, men derimod udelukkende skuespillernes ageren…

quiet 5

“A Quiet Place” er en yderst seværdig horror-film…  Det er kvalitet af ypperste karat – og virkelig en sjældenhed indenfor gyser-genren…  Det er en rutsjebanetur, hvor man holder vejret i hele filmens spilletid, og hvor man efterlades fuldstændig stakåndet…  Det er mesterligt lavet…

“A Quiet Place” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar