“The Shining”

shining 3

“The Shining” er horror af den bedste kvalitet…  Rendyrket ondskab, som får lov til at udfolde sig på en visuel kunstnerisk facon, som løfter filmen op på et niveau, hvor kun de ikoniske klassikere befinder sig…  Stanley Kubrick’s mesterværk er en enestående milepæl i filmhistorien, og bestemt både uhyggelig, skræmmende og voldsomt dramatisk…

shining 7

Jack Torrance mangler et arbejde, og han søger derfor stillingen som opsynsmand på et stort hotel, som er beliggende i bjergene, og som lukker ned for vinteren, da vejene dertil er ufremkommelige med de mængder sne, der falder i løbet af sæsonen…  Han får jobbet og flytter sammen med sin kone og lille søn ind på hotellet – Og han er en lykkelig mand, for han har planer om at hellige sig sin rolige tilværelse med at få skrevet på en roman, som han er i gang med…  Snart indfinder der sig dog en trykket stemning i familien, hvor isolationen fra omverdenen begynder at påvirke dem alle – Og ikke mindst da familien begynder at se syner og opleve overnaturlige ting…  Især Jack påvirkes af omstændighederne og han udvikler sig til et rent menneskeligt monster, som bliver direkte til trussel og fare for resten af familien…

shining 6

Stanley Kubrick mestrer billedkompositionerne på en yderst fornem måde, som ikke mange kan gøre ham efter…  Det er både beundringsværdigt og dygtigt håndværk – Og er med til at gøre filmen til en flot og udsøgt fornøjelse at overvære…  Der er lagt et fantastisk stykke underlægningsmusik ind over filmen, som understøtter den uhyggelige stemning i filmen på glimrende vis, og som fremkalder både gåsehuden og får nakkehårene til at rejse sig…

“The Shining” er baseret på en roman af Stephen King, som på dansk er udgivet under titlen “Ondskabens Hotel”, og filmen er ganske tro mod det oprindelige materiale, hvor kun få detaljer er blevet ændret eller justeret…  Historien er genialt udtænkt, og det er en sand fornøjelse at følge både handlingens og karakterenes udvikling…

shining 5

Jack Torrance spilles af Jack Nicholson – og han formår at give sin karakter et isnende uhyggeligt anstrøg af fuldstændig vanvittigt psykopati…  Nicholson er altid god (og efter min mening måske den allerbedste mandlige skuespiller nogensinde), men med rollen som Jack Torrance får han lov til både at udfolde sin mangfoldighed og et voldsomt bredt spektrum af følelsesmæssige udbrud, som på alle måder indgyder respekt for hans præstation…  Det er en af hans absolut mest glorværdige roller – og han gør det med en indlevelse og overbevisning, som på alle måder understreger hans store talent for skuespilsfaget…  Man kan gå så langt som til at påstå, at “The Shining” er Jack Nicholson’s film, men han er heldigvis akkompagneret af Shelley Duvall, som også er yderst overbevisende i rollen som hans hustru…

shining 4

 

“The Shining” er fyldt med ikoniske scener, som stilistisk er et studie i den visuelle kunst værdig…  Filmen er et af de få mesterværker, som udmærker sig indenfor horror-genren, og selv om jeg nu har set filmen for fjerde gang, så bliver den bestemt ikke ringere – Tværtimod…  “The Shining” er en af den slags film, som går ind under huden på én – og som efterlader hvert enkelt billede og hver enkelt scene i hjernebarken hos sit publikum…  Det er med andre ord en film, som man aldrig glemmer, som gør indtryk og som sætter sit præg…  Det er et studie i psykologisk nedbrydning af det menneskelige sind, og dette har både Stephen King som forfatter og Stanley Kubrick som instruktør formået at frembringe på en så troværdig facon, at man alene i kraft af dette bliver skræmt…

shining 2

“The Shining” er en smuk film – “The Shining” er en virkelig uhyggelig film – “The Shining” er et kunstværk…  “The Shining” fortjener at blive set og beundret af alle filmelskere, og jeg er helt sikker på, at hovedparten vil have en ny favorit indenfor det filmiske gys…  Jeg var opslugt, jeg var betaget, og jeg var imponeret, men jeg var først og fremmest skræmt fra vid og sans, da jeg så filmen…  Den er intet mindre end genial…

“The Shining” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar