“Moonlight”

moonlight 2

“Moonlight'” vandt prisen for årets bedste film ved Oscar-uddelingen i 2017 – og nu, efter at jeg har set samtlige kandidater i kategorien, må jeg indrømme, at jeg ikke helt forstår, hvorfor valget netop faldt på denne film…  Ikke, at den ikke er god – For det er en ganske gribende historie, som er bygget op i tre kapitler omhandlende livet for en ung sort mand, som må kæmpe med forskellige problemer i både sin opvækst og i sit voksne liv…  Dog er den ikke noget videre kunstnerisk mesterværk, og der er ikke leget med det tekniske detaljer, som der er set i nogle af de andre kandidater til prisen…  På manuskriptsiden er “Moonlight” stærk, men igen ikke lige så stærk som de andre film, som var blevet nomineret ved prisuddelingen – og ligeledes gør det sig gældende på skuespilssiden…  De medvirkende leverer kraftfulde præstationer, men de er set endnu mere kraftfulde og med endnu større indlevelse i både “La La Land”,  “Lion” og “Fences”…  Så som nævnt, forstår jeg ikke helt, at valget faldt på “Moonlight” som vinder af den største af priserne…

moonlight 3

I filmen følger vi først den helt unge Little, som går problemer både derhjemme og i skolen…  Han møder en voksen mand, som tager sig lidt af ham, og han begynder at fornemme nogle af de værdier, som han savner i det hverdag fra de mennesker, som skulle betyde mest for ham…  Senere møder vi ham som ung mand og slutteligt som voksen, og i begge faser af hans liv afspejler barndommens savn sig, og viser sig som dybe ar på sjælen…

moonlight 4

Barry Jenkins har iscenesat filmen med en sikker hånd uden nogle særlige dikkedarer…  Der er ikke leget med den visuelle oplevelse af filmen, men derimod har han satset på at levere en sober, simpel og ligefrem fortælling om nogle af livets barske sider, som alle mennesker på en eller anden måde kæmper med…  Man kommer bare ikke udenom, at barndommens år kommer til at spille en væsentlig rolle for os mennesker i resten af vores liv, og man oplever helt tydeligt og fuldstændig blottet for skam, at familien har den allerstørste betydning for vores opvækst og videre trivsel…

moonlight 5
Hovedpersonen i filmen hedder Chiron, og han spilles af tre forskellige skuespillere…  Som dreng spilles han af Alex Hibbert, som ung spilles han af Ashton Sanders, og som voksen spilles han af Trevante Rhodes…  De leverer alle tre ret så troværdige præstationer og det forbløffende i deres måde at indleve sig i karakteren på er, at de rammer måden at agere på forbavsende ens, hvilket gør, at man på det nærmeste kommer til at tro på, at Chiron spilles af én og samme person…  Chiron’s mor spilles af Naomie Harris – Og om nogen, så er hendes præstation helt sikkert en Oscar værdig…  Hun var også nomineret i kategorien bedste kvindelige birolle, men vandt ikke prisen…  Til gengæld fik Mahershala Ali prisen for bedste mandlige birolle, for sin medvirken som den helt unge Chiron’s støtte i den svære barndom…

moonlight 6

“Moonlight” er en tankevækkende film, som både er fængslende, medrivende og gribende…  Der er dog ikke tale om et mesterværk, og filmen bliver helt sikkert heller betegnet som en født klassiker (og vil sikkert heller ikke blive det med tiden)…  Det er dog et evigt aktuelt tema, som bliver behandlet i filmen, og det vil uden tvivl også blive behandlet i fremtidige film…  “Moonlight” vil blive husket for at levere en vedkommende historie i en moderne tid, og den vil også blive husket for en virkelig katastrofal fejl under oplæsningen af prisen for bedste film under uddelingen af de gyldne Oscar-statuetter…  “Moonlight” er bestemt en god film, og den er lærerig på mange måder…  Jeg var dog ikke helt oppe at ringe efter at filmen var rullet hen over min skærm, men den er bestemt et kig værd…

“Moonlight” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar