“The Magnificent Seven”

seven 3

Hvordan kan man genindspille en ikonisk klassiker og tilmed slippe godt fra det…?  Man kan (ligesom instruktør Antoine Fuqua) genbruge den oprindelige skabelon, og så ellers gøre materialet til sit eget – Og så har man et vellykket resultat, som præsenterer den klassiske historie rigtig godt i en moderne version…  Og heldigvis – For en historie, som i sin tid startede med at den mesterlige japanske instruktør Akira Kurosawa lavede en udødelig klassiker om syv samuraier, der hjælper en fattig landsby med at bekæmpe ondskaben, og som efterfølgende blev hollywoodiseret af John Sturges og lavet om til en western, må bare ikke mishandles eller ødelægges…  Den slags filmiske kunstværker skal behandles med respekt, og på en ømfindtlig måde omskrives eller defineres påny, og Antoine Fuqua består opgaven med glans, men når ikke det samme kvalitetsmæssige høje niveau, som de to øvrige omtalte film…

seven 2

En landsby i det vilde vesten plages af en ondsindet og grådig rigmand, som vil have kontrollen over al den jord, som han overhovedet kan komme i besiddelse af, således at han kan drive minedrift og komme til rigdom…  Borgerne er forargede og fortvivlede over, at de skal opgive alt hvad de ejer og har, men ingen er i stand til at opildne til at skulle kunne forsvare retten til at beholde deres respektive jordlodder…  Én kvinde tager dog initiativet til at opsøge en revolvermand for at bede ham om hjælp – Og heldigvis indvilliger han…  Han samler en gruppe på i alt syv garvede mænd, som forstår sig på det at skyde og kæmpe for at opnå retfærdighed – og herefter begynder de hastige forberedelser til det uundgåelige forestående møde med fjenden…

seven 5

Antoine Fuqua formår med “The Magnificent Seven” at levere en solid og actionfyldt western, som helt og holdent er i tråd med, hvad man kan forvente af en film i denne genre anno 2016…  Selve indledningen er barsk, scenerne, hvor heltene introduceres, er interessante, og det endelige opgør er et orgie i vanvittige skuddueller, eksplosioner og intense spændingsmomenter…  Der skal ikke herske tvivl om, at Fuqua ikke, på samme måde som Sturges tilbage i 1960’erne, formår at tildele de syv helte den samme karisma og personlighed, som tilfældet var i den klassiske film – Men alligevel lykkedes det at samle et interessant hold, hvor man får en klar fornemmelse af, hvem de hver især er, og hvad de hver især kæmper med inde i sig selv…  Selve forberedelserne til det forestående opgør er også lige lovligt hurtigt overstået, men man oplever til gengæld, at Fuqua har gemt krudtet til det endelige opgør – For her brager det så meget løs, at samtlige nyere westerns kan lægge sig…  Fuqua har skabt et langstrakt og nervepirrende forløb, som rent teknisk er formidabelt iscenesat – Og man er på ingen måde sikker på udfaldet af de mange skuddueller…

seven 6

De syv mænd spilles af henholdsvis Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke, Vincent D’Onofrio, Byung-hun Lee, Manuel Garcia-Rulfo og Martin Sensmeier…  Hver og én leverer gode præstationer, men specielt Denzel Washington og Chris Pratt skiller sig ud og tilfører filmen den nødvendige karisma…  Filmens succes er uden tvivl også deres fortjeneste – da flere af de øvrige karakterer er lidt tamt præsenteret…

seven 8

Musikken leveres af James Horner, der (som altid) både er stilsikker og effektiv i sin måde at komponere storslåede seancer, som tilføjer filmens mange scener den helt rette stemning…  Jeg havde håbet på, at Elmer Bernsteins genkendelige tema fra den klassiske film var blevet brugt undervejs i filmen, men det udebliver – og jeg må endnu en gang tolke det som et bevis på, at man med genindspilningen bevidst har forsøgt at løsrive sig fra og stå på egne ben…  Man fornemmer dog undervejs en del undertoner, som tangerer i retning af Bernsteins komposition – og disse er naturligvis meget velkomne…

seven 7

På den tekniske side er “The Magnificent Seven” storslået på alle måder…  Fede panoreringer, spændende kameravinkler, og en interessant klipning sørger for at underholdningsværdien kommer højt op – Men også selve produktionsdesignet og kostumerne er overbevisende fremstillet…  Og slutteligt, så er filmen krydret med masser af fantastisk flotte billeder af landskaber, som også sørger for at stemningen er helt den rette…

seven 4

Jeg havde ret høje forventninger til filmen – (Og især fordi klassikeren fra 1960 er en af mine personlige favoritter) – men disse kunne ikke helt indfries…  Dog er “The Magnifcent Seven” en rigtig god og meget underholdende western, som også sagtens kan stå alene uden at skulle stå model til den oplagte sammenligning med den klassiske version… Fokuserer man udelukkende på filmen som et input til vores moderne tid, så er den faktisk ret så vellykket – og bestemt et kig værd…

“The Magnificent Seven” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar