“Kong – Skull Island”

kong 2

Allerede tilbage i starten af 1980’erne blev jeg for første gang introduceret for den kæmpemæssige gorilla, Kong…  Det var dog ikke på film, men derimod som tegneserie-album…  Albummet var baseret på filmen fra 1976, og jeg var forblændet og fascineret af historien helt fra starten af…  Ganske kort tid derefter så jeg så filmen (fra 1976) med Jessica Lange i hovedrollen, og den åbnede med det samme mine øjne for, at filmens verden er et magisk sted, hvor min fascination for de levende billeders medier i den grad fik sin spæde start og blev sparket i gang… Efterfølgende fik jeg også set den ældre version fra 1933, hvilket stadig er en film, der holder, men som naturligvis også er præget af sin alder…  Da Peter Jackson i 2005 lavede den tredje indspilning af historien om Kong, var min begejstring endnu en gang helt i top…  Historien blev moderniseret, men Jackson havde heldigvis også formået at bevare det følelsesmæssige aspekt fra de to tidligere indspilninger, hvilket netop er én af de elementer, som gør “King Kong” så gribende…  Tre teknisk meget forskellige indspilninger af det oprindelige materiale skrevet af Merian C. Cooper og Edgar Wallace havde nu set dagens lys – og alle tre er også blevet efterfulgt af flere temmelig mislykkede fortsættelser…  Senest “Kong – Skull Island”, som er en direkte fortsættelse af Peter Jackson’s “King Kong” – Dog med en helt ny abe som omdrejningspunkt…

kong 3

En militær enhed tager til Skull Island sammen med et hold geologer og andre eksperter, som skal kortlægge og afdække, hvad øen har af uopdagede hemmeligeheder…  For at komme til øen er ekspeditionen nødt til at rejse gennem en voldsom orkan, som omkranser den, og straks efter ankomsten dukker der et syn op, som ingen af dem havde forestillet sig var muligt…  En enorm (en gigantisk) kæmpemæssig gorilla tårner sig op mellem øens klippefyldte bjerge og udslukte vulkanske kratere, og da de sætter et angreb ind mod Kong, får det voldsomme konsekvenser for alle i enheden…  Herfra gælder det nu kun om én ting – At overleve på Skull Island og at finde opsamlingsstedet, og slutteligt håbe på, at de når frem i tide…

kong 4

“Kong – Skull Island” er et festfyrværkeri i forhold til de visuelle effekter, som filmholdet har formået at skabe…  Disse kommer uden tvivl til at danne både rammen og omdrejningspunktet for filmen, for hverken handlingsmæssigt eller rent kunstnerisk er filmen ikke videre prangende…  Med “Kong – Skull Island” får man en historie, som er centreret omkring den store abe og dens meningsløse hang til at destruere både sine omgivelser, men også de skabninger, som den møder på sin vej rundt på øen…  Således lægger filmen helt fra starten også et helt andet udgangspunkt end sin forgænger fra 2006, og man skal som publikum både være beredt på og opsat på, at filmen lægger sin hovedvægt på et bombardement af store actionfyldte og monstrøst larmende scener, som i og for sig er sat rigtig godt sammen, men som i bund og grund også blot er det, man kalder for drengerøvsfniller…

Jeg var okay begejstret for filmen…  Jeg var i stand til at koble øverste etage fra og lade mig underholde af en film, der leverer tjubang, kapow og grrrrr hele vejen igennem…  Og hvis man kigger med de briller på, så er filmen i høj grad en velfungerende film, men ikke storslået og fuldstændig fantastisk…  For at komme dertil mangler den simpelthen at få mere ligevægt mellem det underholdende element og det mere dybsindige element…

kong 6

Filmens primære personer er ganske godt spillet af både John Goodman, Tom Hiddleston og Samuel L. Jackson, men de er hule og gennemgår i det store hele ikke nogen som helst udvikling…  Den stærkeste præstation leveres uden tvivl af den voldsomt charmerende Brie Larson, der i rollen som naturfotograf skinner igennem i de mest bevægende scener i filmen…  Hun bliver ikke, ligesom de øvrige kvindelige medvirkendes roller fra de tidligere film, betegnet som et sex-objekt af den pelsede hovedperson, men i flygtige øjeblikke oplever man, at Kong alligevel forstår sig på de menneskelige hunkønsvæsner, da han træder i karakter med sin ridderlighed og redder hende fra overhængende livsfarlige situationer…

kong 5

Jeg havde glædet mig som et lille barn til at skulle se “Kong – Skull Island” – og mine forventninger var skruet helt i vejret, hvilket ikke mindst skyldes, at man med tre film i henholdsvis 1933, 1976 og 2005 ikke havde skudt ved siden af, men ramt helt og aldeles plet, og desuden lever jeg også med en naiv tro på, at vi i anno 2017 befinder os i en tid, hvor man satser på kvalitet og sætter en ære i at levere noget, som kan begejstre og få publikum til at tabe pusten…  Dette sker ikke i denne nyeste indspilning fra 2017, og i og for sig er det heller ikke så meget en fortsættelse af den oprindelige historie, men snarere en omskrevet og mere moderne fortolkning af det oprindelige materiale… Underholdningsværdien i filmen er dog ikke helt dårlig, og jeg lod mig fange af handlingen og de overdådige effekter, som har levendegjort Kong…

“Kong – Skull Island” får 5 ud af 7 stjerner.
starstarstarstarstar
Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar