“Free State of Jones”

free 6

“Free State of Jones” er en fortælling om et stykke af Amerika’s historie, som amerikanerne i dag sikkert er helt så stolte af…  Historien foregår i årene, hvor den amerikanske borgerkrig mellem nord- og sydstaterne rasede på sit højeste…  I denne krig kom de farvede (negrene) voldsomt i klemme, da man på den ene side fandt, at slaveriet skulle forbydes, mens man på den anden side kæmpede for friheden for det enkelte menneske…

free 5

Matthew McConaughey spiller en samarit under borgerkrigen, som forsøger at hjælpe de talrige sårede soldater væk fra slagmarken, så de kan blive reddet fra de skrækkelige skader, som er blevet forvoldt mod deres stakkels kroppe…  Da han dog må bevidne en meget forfærdelig hændelse, beslutter han sig for at overgå til modstandsbevægelsen, hvor han modsætter sig al form for krigsførelse, men i stedet helliger sig kampen for at det individuelle menneske kan leve et frit liv – uden at der skelnes mellem race, religion, status eller hudfarve…  Denne kamp bringer ham i uføre hos myndighederne, og han bliver pludselig jaget vildt – Men han har dog ikke tænkt sig at give op af den grund, og hans kamp viser sig også at bære frugt helt frem til vor tid…

free 2

“Free State of Jones” er et biografisk drama om en modig mand, som kæmpede for sin overbevisning – Det er en kamp, som ikke er den nemmeste at fastholde troen på…  Den koster blod, sved og tårer – og en jernvilje i forhold til at blive ved med at kæmpe til trods for alle de benspænd, som lægges ud under kampen, og alle de farer, som er forbundet med den…  Filmen portrætterer den kæmpende Newton Knight på en helt igennem formidabelt måde…  Man hvirvles ind i hans hektiske kamp for friheden på en særdeles fængslende facon, og generelt afvikles historien i et jævnt tempo, hvor man har rig mulighed for at blive fortrolig med de enkelte karakterer, som medvirker filmen…  Man fornemmer dog også, at det er noget af en stor mundfuld, som instruktør og medforfatter Gary Ross har kastet sig over, da der er historiske passager, som bliver udelukket eller springes over, hvor man som publikum lige skal sammensætte og forstå meningen med det hele…

free 4

Matthew McConaughey leverer en fortrinlig og virkelig overbevisende præstation i hovedrollen, og han alene bærer filmen på sine skuldre – Men han gør det på fremragende vis…  McConaughey har gennem sine mange roller været ret stabil, og han har leveret både storslåede og rørende præstationer, som af og til har været afløst af lidt mindre seriøse roller…  I “Free State of Jones” leverer han (måske) sit livs rolle, og formår med sin fremtoning i filmen fuldstændig at indfange publikum i den kamp, som hans karakter Newton Knight kæmper…  Det er imponerende og virkelig flot, når en skuespiller i en sådan grad formår at smelte sammen med sin rolle – Og det gør Matthew McConaughey i sandhed i denne film…

free 3

“Free State of Jones” har masser af voldsomme scener, dramatiske scener, opløftende scener, deprimerende scener, og yderst storslåede scener…  Det produktionsmæssige design er virkelig godt gennemarbejdet – og lydsiden er både stemningsskabende og velkomponeret…  “Free State of Jones” er med andre ord Oscar-materiale, men er desværre blevet overset i kampen om at komme øverst på skamlen, hvilket den efter min mening sagtens kunne være kommet… Dermed ikke sagt, at jeg var helt oppe at ringe over filmen, men generelt er det en flot film og et yderst kompetent og hårdtarbejdende filmhold, som har bragt historien om Newton Knight til live…  Visse elementer fungerer rigtig godt, men intensiteten er desværre ikke støt stigende gennem filmen (hvilket er et kriterie i min opfattelse af en uovertruffen filmoplevelse), men derimod er kurven nærmest flad, men stadig på et højt niveau, hvor man både er underholdt, betaget og bliver klogere…

“Free State of Jones” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar