“Danny’s dommedag”

danny 1

“Dannys dommedag” er en børnegyser, som kræver en del rygrad og også en del evner inden for abstraktion fra det uvirkelige til, at man kan kategorisere den inden for netop denne genre…
Lige fra starten bliver man i den grad klar over, at filmen hører til blandt dem, hvor man ikke skal være sart for at klare sig igennem, og tonen i filmen bliver ikke anderledes jo længere handlingen skrider frem… Der opleves både uhyggelige, skræmmende, og spændende scener, som alle indeholder en del nervepirrende elementer, som gør at de mest sarte og de mest følsomme må stige af…

danny 5
En mindre provinsby bliver invaderet af en række hidtil ukendte rovdyr, som hærger byen med død og ødelæggelse… Danny og hans lillebror William låser sig inde i husets kælder og kan på denne måde holde faren på afstand… De er dog nødt til at kæmpe sig ud i friheden for at finde mad og samtidig finde en måde, hvorpå de kan slå monstrene ihjel…

danny
Selve iscenesættelsen og skuespillet er ganske godt, når man tager i betragtning at det er et ret så ukendt film-hold, som står bag projektet… Selve monstrene er okay lavet, men de virker en smule platte og overdrevne – og det især fordi man ikke får nogen forklaring på, hvorfor de dukker op og hvordan de i det hele taget er skabt… Filmens slutning bliver også lige en anelse for meget, hvor militæret rykker ind og kommer byen og dens indbyggere til undsætning – Her kan en dansk film med et så lille budget desværre ikke hamle op imod de store produktioner fra Hollywood…

danny 4
Min yngste søn på knap 10 år så med, da filmen rullede hen over skærmen som lørdagsfamilie-film, og han kunne lige netop tåle mosten… Han var godt underholdt, men det var faren i øvrigt også (selv om det var svært at kunne se gennem fingrene med huller i handlingen – for dem var der desværre en del af i denne).
Et af de største minusser ved filmen er dog det sprog, som bliver anvendt af de medvirkende… De fyrer bandeord af til højre og venstre og taler voldsomt grimt til hinanden i flere af scenerne… Dette mener jeg er direkte upassende for en film, som er kategoriseret som en børnegyser – og jeg håber bestemt ikke på, at filmbranchen er af den opfattelse, at vi skal præge børn og unge mennesker i den retning, der går på, at vi alle skal synes, at det er okay, at tale grimt til hinanden…! (Jeg synes faktisk, at det visse steder var direkte pinligt – og meget upassende sprogbrug).
Men bortset fra det, så byder “Dannys dommedag” på en ganske underholdende og spændende monster-historie…
“Dannys dommedag” får 4 ud af 7 stjerner…

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

2 Comments

 1. Søren Grinderslev Hansen

  Kære Morten,

  Jeg faldt over denne anmeldelse (da jeg selv er en som bare elsker film 🙂 ) og vil bare takke dig for at have set filmen og for at være så saglig omkring din kritik af filmen (som jeg både kan se for og imod på) 🙂

  Jeg er glad for, at du og din søn havde en god oplevelse og er glad for, at han kunne tåle mosten! 🙂 Vi har selvfølgelig været meget opmærksom på at filmen ikke blev lanceret til for ungt et publikum og derfor har den da også fået en officiel 11 års censur af Medierådet for Børn og Unge. Du kan evt. læse deres begrundelse her: http://www.medieraadet.dk/Soeg/afgorelse?vurdnr=20140460

  Som filmskabere har vi selv været meget opmærksomme på, at der for eksempel ikke er en eneste dråbe blod i filmen, men jeg anerkender dog – og det er også meningen – at der er mange nervepirrende scener, hvor der er brugt uhyggelige virkemidler. Men, det er jo fiktion, og man kommer heldigvis ud af eventyret med i en opløftet stemning, og det har jeg altid vurderet var det vigtigste, hvis man udsættes for en intens rejse 🙂

  Mht. sproget som du anfægter, så beklager jeg, hvis du har følt det voldsomt, men jeg tror ikke man skal underkende, at det bestemt er et sprog, som er bredt repræsenteret ude i den virkelige verden i Danmark. Også i alderen som karaktererne repræsenterer i filmen (cirka 12-16 år).

  Jeg er selv opvokset med det og har sidenhen været meget observerende og oplevet det brugt i flere forskellige miljøer og sociale arenaer over hele landet. Hvis det er, så kan jeg vise dig de første 100 kommentartråde på både Youtube og Facebook skrevet af unge i samme aldersgruppe – som er af langt mere stødende og vulgær karakter.

  Jeg bryder mig ikke selv om det i så udpræget en grad, men på netop denne film, ville vi gerne være i øjnehøjde med publikum og tale deres sprog. Det er en svær balance, for man vil jo ikke være opfordrende til det sprogbrug – men samtidig vil man heller ikke tale ned til sit publikum. Vi forsøgte simpelthen bare at repræsentere den virkelighed, som vi oplevede den.

  Jeg kan forstå, at det kan virke lige groft nok for en tiårig at høre, det er klart, for der sker en rivende udvikling i den alder på alle parametre på årsbasis fra 10 -11- 12 -13 -14 – 15 år.

  Jeg føler selv vi har fundet en rimelig balance og dem der bruger det værste sprog i filmen er heller ikke som sådan filmens rollemodeller.

  Hvorom alting er, jeg ville bare lade dig vide, hvor glad jeg blev over at læse din anmeldelse og om jeres oplevelse. 🙂
  Og så kunne jeg samtidig lige give en forklaring på nogle af dine kritikpunkter.

  Så, I ønskes alt godt herfra. Jeg håber I kan nyde den igen en anden dag og alternativt nogle andre film, som jeg forhåbentlig snart er på banen med.

  Med venlig hilsen
  Søren Grinderslev Hansen (manuskriptforfatter på Dannys Dommedag)

  • morten

   Hej Søren…
   Jeg er meget beæret over, at du besvarer min anmeldelse af “Danny’s Dommedag”, og at du pointerer de ting, som du gør…
   Jeg er især glad for, at du – ligesom jeg – elsker film… Og jeg håber derfor også, at jeg kan berige eller inspirere dig med nogle af mine mange anmeldelser, som du kan finde her på siden…
   Jeg er altid frisk på en kommentar eller en bemærkning – og også på at debatere mine synspunkter, hvis det skulle være nødvendigt… Jeg håber under alle omstændigheder, at du af og til lige slår et smut forbi min side – og jeg er helt klart med på en anmeldelse af dine kommende projekter… Held og lykke med disse og god fornøjelse med læsningen…

Skriv et svar