“Vaiana” (“Moana”)

vaiana 2

En smuk, fantastisk og fortryllende film…  Dette er de dækkende ord for Disney’s helt igennem velkomponerede animationsfilm “Vaiana”…  Man er lige fra de første toner ført væk til en verden af magi, mystik og eventyr – og jeg er helt sikker på, at pennen som de otte manuskriptforfattere har ført i fællesskab i dag er blevet forgyldt (omend de nok ikke har brugt en pen, men en pc)…  Der er kræset så meget for detaljerne i historien, at man på det nærmeste fuldstændig taber pusten – og de mange facetter, som filmen bringer frem, er en bedrift, som Disney med rette forstår at sætte sit særpræg på…  Der er temaer som det at vokse op og stå på egne ben, at overvinde sin frygt, at følge sin drøm og at hjælpe sin familie og dem, der står én nær – og samtidig er der også temaer, som gør op med selve livets opståen og det, at vi som mennesker igen skal bort fra denne verden, samtidig med at der er et dybtfølt tema om, at man altid skal kæmpe for at nå sine mål og at man aldrig skal give op…  “Vaiana” rører én helt ind i hjertekulen, og følelserne bliver blottede – og det er virkelig stærkt gået af en film, som er animeret og i første omgang skabt til at underholde…

vaiana 3

Man ser det også i selve produktionsdesignet, hvor der på ingen måder er sparet på at få skabt en naturalistisk og visuelt blændende ramme for selve fortællingen…  Der bliver på intet tidspunkt gået på kompromis med tingene, og alt er gennemarbejdet til perfektion…  Ydermere akkompagneres filmen af spektakulære musikalske numre, som både er iørefaldende og stemningsskabende – og det skal her understreges, at jeg personligt fandt musikken og de dertilhørende sange virkelig formidable, hvor de også arbejder  på et følelsesmæssige plan…  Man kan med andre ord ikke kun høre sangene – Man kan rent ud sagt føle dem…

vaiana 5

Jeg havde indtil jeg så “Vaiana” tre klare favoritter fra Disney – “Tarzan”, “To på flugt” og “Løvernes Konge”…  Nu har jeg fire – For “Vaiana” er netop blevet tilføjet denne liste…

vaiana 6

Vaiana er en pige, der tilhører et folk i Polynesien eller et af de andre små ø-samfund i Oceanien, som vokser op som datter af stammens høvding…  Der påhviler hende et stort ansvar, når hun en gang skal overtage tronen efter sin far, men allerede inden dette bliver en realitet begynder Vaiana at tage et ansvar, som rækker langt ud over, hvad hun egentlig burde bære på hendes skuldre…  Hendes stamme oplever nemlig, at høsten slår fejl, at frugten fordærves og at fiskene er væk fra fangststederne – og dette får Vaiana til at handle…  Hun sejler væk fra øen for at redde sit folk – og hun ved præcis hvordan…  Først handler det om at finde halvguden Maui, så han kan bringe det hjerte, som han en gang for længe siden stjal fra frugtbarhedens gud Te Fiti…  Rejsen bliver selvsagt ikke let og bestemt heller ikke uden farer, men med sin faste beslutsomhed, sit mod og sin handlekraft tager Vaiana udfordringen op, og forsøger med al magt og kunnen at gennemføre missionen – og redde sin stamme…

vaiana 4

Ud over at filmen er smuk og har denne fantastiske glød over sig, så er den også både vildt spændende, actionfyldt og ikke mindst fyldt med humor, som bare ikke er til at stå for – og som heldigvis er tilpasset filmen på en sådan måde, at det aldrig bliver plat eller at man føler det malplaceret…  Figurerne – og her tænkes især på Vaiana og Maui – er vildt charmerende og man er solgt til dem lige fra første øjeblik…

vaiana 7

Med “Vaiana” er der decideret tale om et fascinerende mesterværk indenfor animationsfilm, og man bliver helt sikkert ikke skuffet, hvis man vælger at se filmen…  Det er virkelig en fornøjelse – og en fantastisk oplevelse…  Denne film vil uden tvivl røre sit publikum – og tage én med på en emotionel og lærerig rejse, hvor magien fortryller én i en overvældende grad…  Det er vitterligt smukt gjort…

“Vaiana” får 7 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar