“Godfather 3”

godf 2

Tredje og afsluttende del af den storslåede saga om familien Corleone er stilmæssigt fuldstændig i tråd med de to første film – og holder samme standard i forhold til at få fortalt en både fængslende og gribende beretning om en familie, der gennem et århundrede både har bygget et imperium op og derefter igen destrueret hele herligheden… Filmen følger Michael Corleone, der på grund af sine mange velgørende projekter og donationer får selveste pavens velsignelse…  Dette får dog også nye fjendskaber til at blusse op, da flere af de højtstående forretningsfolk, som på en eller anden måde har været involveret i et samarbejde med Michael, mener, at han har brugt ufine metoder for at opnå sin succes og velstand…  Michael fornemmer, at hans tid på tronen er ved at være forbi, og han leder derfor også efter en værdig efterfølger…  Da hans veje krydses med sin bror Sonny’s søn, øjner han en chance for at indsætte denne energiske og stræbsomme nevø som arving…

godf 6

Med sin enorme sans for overblik og sin flair for detaljerigdom har Francis Ford Coppola med “Godfather 3” sat et flot punktum i en trilogi, og som samlet set af mange anerkendte filmkritikere og i excentriske filmsammenslutninger bliver betragtet som et enestående mesterværk i filmhistorien…  I “Godfather 3” samles trådene og selvom Michael kæmper en indædt kamp for ikke at miste magten og herredømmet over sit foretagende, så krakelerer det alligevel… Og “Godfather 3” er uden tvivl Al Pacino’s film…  Han leverer – som han også gjorde det i de to første film – en formidabel og yderst troværdig skuespilspræstation…  Al Pacino har en helt særlig evne til at leve sig fuldt ud ind i sin rolle – og man er derfor ikke i tvivl om, at det er en magtfuld mand man oplever på skærmen, når han agerer som Michael Corleone – men også en presset og bitter mand, som kæmper en kamp for at forhindre nederlaget i at blive en realitet…  Michael var den yngste søn af Vito Corleone, og forventningerne fra farens side, om at han skulle drive forretningen videre i hans ånd, kan han slet ikke honorere…  Han fejler og slår på ingen måde til – og i stedet for krakelerer alt det, som faren havde fået bygget op gennem et halvt århundrede…  Det er noget af en falliterklæring at skulle kunne bære på sine skuldre, og Michael Corleone er derfor en mand på randen af sammenbrud på sine gamle dage…  Og Al Pacino er så overbevisende i rollen, at man fornemmer al Michael’s smerte og hans sårbarhed uden at det på nogen måde bliver udtrykt gennem dialog eller handling på skærmen…

godf 5

Som nævnt leverer Al Pacino en formidabel præstation, og han får godt følgeskab af både Diane Keaton, Andy Garcia og Sofia Coppola…  Diane Keaton spiller hans fraskilte kone, Andy Garcia spiller hans nevø Vincent, som skal overtage posten som overhoved i familien, og Sofia Coppola, som er datter af instruktør Francis Ford Coppola, og som allerede som spæd medvirkende i den første film, og også i film nummer to som et lille barn ombord på det skib, som bringer Vito til Amerika, spiller Michael Corleone’s datter Mary Corleone, som har en helt særlig plads i farens hjerte…  Sofia medvirkede som nævnt som spæd i den første film, hvor hun bliver døbt…  Her spiller hun Michael’s niece, mens hun så i den tredje film er hans datter – (og altså selvfølgelig ikke den samme karakter fra den første film)…  De tre nævnte skuespillere er yderst skarpe i deres medvirken og afløser (bortset fra Diane Keaton, der har været med fra starten) nogle af de mere kendte og elskede karakterer fra de to første film på en respektfuld og passende facon – Men som nævnt er det helt klart, at “Godfather 3” er Al Pacino’s film…  Han skinner rigtig meget igennem i rollen som Michael Corleone…

godf 4

Filmen har en spilletid på 2 timer og 42 minutter og er derfor også – ligesom de to første film – en rigtig lang film… Den kommer rigtig godt fra start, hvor man hurtigt bliver lullet ind i handlingen, men så har den også en længere passage i midten, hvor man ville ønske, at der skete lidt mere, end der gør…  Her savnes lidt, at man overrasket af nogle dramatiske momenter, som man gjorde det især i den første film…  Alligevel er der en god udvikling i filmen, og alt i alt, så kulminerer filmen i en (vil jeg kalde det) grandiøs finale, hvor Francis Ford Coppola i allerhøjeste grad skaber kunst på et plan, som er dybt rørende og samtidig så intenst og voldsomt, at man nærmest holder vejret… Han fletter for det første handlingen fra en opera, som man er vidne til i filmen, ind i selve handlingen af sin egen film, og skaber nærmest en parallel til sin egen film (eller omvendt)…  Disse øjeblikke oser af symbolik, og er (efter min mening) kunst af ypperste karat…  Desuden formår Coppola med slutningen på “Godfather 3” at drage en parallel til slutningen på “Godfather 1”, hvor man med bombastiske musikalske toner bevidner, at klimaks ophøjes til et inferno af dybt tragiske handlinger, for til sidst at ende med en scene, som er så følelsesbetonet, at man på det nærmeste forstummer…  Det er et virkelig virkelig flot punktum for en storslået saga – og tre film der med rette kan skrives ind i filmhistorien, som nogle helt unikke af slagsen…  “Godfather”-trilogien er ikke bare film – Det er i sandhed kunstneriske oplevelser på højt niveau…

godf 3

“Godfather 3” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar