“The Shallows”

shallows 2

Med alle de dårlige haj-film, der de seneste mange år er blevet spyttet ud på markedet, er det virkelig overfedt, at der så endelig kommer en af de mere seriøse af slagsen – Én af dem, som skræmmer én i en sådan grad, at man med ret så stor sandsynlighed holder sig væk fra badevandet det næste stykke tid – Én af dem, som skræmmer én i en sådan grad, at man, når man bevæger sig ud i badevandet, lige tænker sig om en ekstra gang og lige må overvinde frygten, som helt ubetinget dukker op i ens bevidsthed, når man står med fødderne i vandkanten…

Nancy (Blake Lively) in Columbia Pictures' THE SHALLOWS.

Ikke siden Steven Spielberg tilbage i 1975 lavede den totalt gennemførte og fantastisk uhyggelige “Dødens Gab” (“Jaws” på original-sproget), har man formået at lave en så troværdig film om de skrækindjagende og glubske bæster fra dybet, som man nu gør det med “The Shallows” – Så mine arme er langt oppe over hovedet i begejstring…  Godt nok er der gennem tiden lavet film som “Deep Blue Sea”, “Shark night”, og “The Reef”, som har været ret så gode  – og den første efterfølger til “Dødens Gab” var bestemt også meget seværdig, men det er så også det…  Resten af de såkaldte haj-film (og der er omkring 80 af slagsen) er af yderst ringe kvalitet, og bestemt ikke et kig værd, med mindre man elsker at dyrke trash…

shallows 5

I “The Shallows” spiller Blake Lively en ung kvinde, som besøger en strand i Mexico, hvor hun ser frem til en god dag sammen med sit surfbræt…  Stranden er øde og hun har det hele for sig selv – men da hun først bevæger sig ud i bølgerne er hun på ingen måde alene mere…  En stor hvid haj angriber hende, og så starter en hæsblæsende og nervepirrende kamp for overlevelse…

shallows 4

Jaume Collet-Serra har iscenesat filmen, og han har i sandhed flair for at skabe intenst spændende scener, til trods for at selve rammen er simpel og ligetil…  Han gør umådeligt meget ud af, at få skabt en film, som ikke keder sit publikum i bare ét enkelt lille øjeblik – og han bruger alle virkemidler indenfor filmkunsten…  Både kameraføringen, optagevinklerne og perspektiverne, klipningen, samt lydsiden er der gjort fænomenalt godt brug af under optagelsen og færdiggørelsen af “The Shallows” – og resultatet er blevet rigtig godt…  Det er en film, der tilfredsstiller sit publikum – Man får det, man kommer for at få, nemlig et kick, hvor hjertet pumper lidt hurtigere end normalt, hvor håndfladerne er dækkede af sved, og hvor hårene rejser sig på hele kroppen, når gåsehuden kommer snigende…

shallows 6

Blake Lively spiller, som nævnt, hovedrollen, og hun gør det blændende godt…  Hun er stort set alene i alle scener, og leverer en meget overbevisende præstation som en presset kvinde, der kæmper for sin overlevelse…  Blake Lively viser stor indlevelse i rollen, og man er ikke på noget tidspunkt i tvivl om, hvordan hendes sindsstemning er…  Man føler med hende, man sympatiserer med hende – og man kæmper kampen sammen med hende…

“The Shallows” er rigtig godt skruet sammen, og svælger ikke i blodige scener…  Men der er klart nok en del temmelig voldsomme scener, som kan være ret væmmelige at overvære…  Special-effekterne er virkelig gennemførte og selve hajen er ret overbevisende konstrueret – hvilket efter sigende også skulle have taget over 1000 timer bare for at researche hajens udseende, bevægemåde, adfærd og natur – Imponerende…

shallows 7

“The Shallows” er absolut ikke en film, som man skal snyde sig selv for…  Her får man virkelig spænding for alle pengene…  Man lever sig fuldstændig ind i handlingen – glemmer tid og sted – og glemmer nærmest også at trække vejret…  Undertegnede håber på flere af den slags film i fremtiden…

“The Shallows” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar