“Bastille Day”

bastille 1

“Bastille Day” er en super-spændende og tempofyldt action-film, som foregår i Paris, hvor der op til den franske nationaldag er masser af optøjer og demonstrationer…  Dette bliver til et mekka for en gruppe kriminelle, som vil forsøge at begå et bankkup, og bruge et terror-anslag som afledningsmanøvre…  Tilfældigvis bliver de udsat for lidt benspænd, da en af CIA’s agenter, spillet af Idris Elba, kommer på sporet af dem…  Det bliver en kamp om at overleve, en kamp for retfærdigheden og en kamp mod tiden…

“Bastille Day” er virkelig en overraskende god action-film, og der opbygges rigtig fede spændingsmomenter hele filmen igennem, hvor der samtidig er en rigtig god udvikling af karaktererne…  Idris Elba i hovedrollen er helt igennem fænomenal, og der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se en hel del mere til ham på film fremover, og selv om han hidtil er forholdsvis ukendt i de fremtrædende roller, har han allerede medvirket i over 80 produktioner…  “Bastille Day” må jeg dog sige, kan uden tvivl betegnes som hans virkelig store gennembrud, og vi kan (jeg gør i hvert fald) glæde os til at se hans fortolkning af revolvermanden Roland i filmatiseringen af Stephen King’s mammut-roman-serie om “Det mørke tårn”…

bastille 3

Undervejs i filmen bliver man rent ud sagt forpustet, når de intense jagt-scener afvikles – og dem er der ret mange af…  Desuden kommer man i disse scener også helt ud på kanten af stolen, hvor man samtidig også begynder at fornemme, at filmens spændingsniveau decideret tager favntag med sit publikum (det skete i hvert fald for mig), og hvor man får øjeblikke af total indlevelse…  Det er en ret fed fornemmelse, når man ser film, men desværre formår filmen ikke at holde netop dette niveau hele filmen igennem, selvom den generelt leverer underholdning på højt plan…  Selve manuskriptet er rigtig godt skruet sammen, og figurerne er interessante, og sammenlignet med “Jason Bourne”-filmene har “Bastille Day” langt mere substans og dybde…

Der er masser af velkoreograferede slagsmålsscener, masser af skyderi og som nævnt masser af forfølgelses-scener i filmen…  Alt dette er blevet mikset sammen til en forrygende cocktail af særdeles underholdende karakter, og med det overraskende og veldefinerede plot, som filmen lægger for dagen er det svært ikke at blive bare en smule fascineret af “Bastille Day”…

IMG_1301.CR2

Som en lille fodnote, kan det nævnes, at filmen fik premiere dagen før nationaldagen (Bastille-dagen) tilbage i 2016, og der blev efterfølgende højlydt diskuteret, om den skulle tages af plakaten igen i de franske biografer, da man dagen efter – på selve nationaldagen – oplevede et terror-angreb i Paris, som lemlæstede, sårede og dræbte talrige mennesker…  Pludselig var filmens verden vakt til live i virkelighedens verden, og det skabte selvsagt frygt blandt franskmændene og forfærdelse fra resten af verden…  Spørgsmålet var, om man af respekt for de pårørende og for ofrene kunne vise en film i biograferne, som netop omhandlede terror-angreb, når man lige var blevet ramt af et sådant i virkeligheden…  Kunne man lade folk underholde sig i biograferne med en film, der tangerede virkeligeheden…?  Efter min mening er der ikke den store sammenhæng mellem begivenhederne i filmen og de forfærdelige oplevelser, som hele verden var vidne til i Paris den 14. juli 2016, men dette til trods er der jo også noget, der hedder respekt og ære, når nu den vestlige frihed i så voldsom en grad var blevet krænket…

bastille 4

Filmen blev dog heldigvis ikke bandlyst – og dette ville også have været en falliterklæring fra netop os her i den vestlige verden – og har sidenhen heldigvis også gået sin sejrsgang i diverse af Frankrigs biografer…  Ét år efter premieren i de franske biografer fik jeg så set “Bastille Day”, og jeg var meget positivt overrasket over filmen, som sætter en fornuftig og højagtet standard indenfor action-genren…

“Bastille Day” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar