“Den store venlige kæmpe”

bfg 2

“Den store venlige kæmpe” er en herlig og eventyrlig god film, som med garanti vil fornøje både ung og gammel – lille og stor…  Filmen er en blanding mellem live-action-film og animeret film, og det hele smelter sammen i en glorværdig helhed, som er en stor fryd for øjet – der skal ikke hersker tvivl om, at det visuelle i filmen fungerer rigtig godt…

bfg 3

Sophie er en lille pige, som bor på et børnehjem, og som er vågen hver eneste nat…  Og netop denne nat støder hun på en kæmpe udenfor hendes vindue, som tager hende med til Kæmpeland…  Hun finder ret hurtigt ud af, at han er en meget venlig kæmpe, men opdager også hurtigt at de andre kæmper i landet ikke er lige så venlige…  De er for det første meget større end Sophie’s kæmpe og de har en tørst efter menneskekød…  Opholdet i Kæmpeland bliver selvsagt ikke helt ufarligt for Sophie…

bfg 4

Selveste Steven Spielberg står bag iscenesættelsen af “Den store venlige kæmpe” – og han viser endnu en gang, at han kan sit kram – eller rettere sagt, det med at lave film…  Spielberg har hele sit liv haft en helt særlig flair for at skabe magiske øjeblikke på film, 0g han er en instruktør, som tydeligvis ikke går på kompromis med det færdige resultat… Han skaber film, fordi han elsker det…  Han skaber film, fordi han gerne vil formidle den gode historie…  Og den gode historie skal fortælle på en helt særlig måde – En interessant måde, hvor publikum bliver fanget af handlingen og grebet af det fortryllende ved fortællingen…  Det meste, som Spielberg har haft fingrene i, er materiale, som fra starten af er skabt til at underholde, men han har også haft gang i en del projekter, som har haft en dybere mening, og hvor det alvorsfulde og dybt seriøse har været omdrejningspunktet…  Spielberg har i kun to tilfælde skuffet mig med sine film – Men taget i betragtning af, at han (juli 2017) har 51 af slagsen lagt bag sig, så er det en helt igennem forbløffende præstation…  Her følger et rids over hans film:

steven 1

Steven Spielberg lagde ud med sin første spillefilm i 1964, da han kun var 18 år gammel…  Det var et projekt, hvor han overfor de store producenter i Hollywood ville vise, hvad han kunne med film…  Filmen hed “Firelight” (jeg har ikke set den) og er blevet til en del af hans karriere, efter at han er blevet den store instruktør, som han er i dag…  Fra 1971 til 1973 lavede han tre spillefilm, som var tv-produktioner…  Den første “Duellen” fra 1971 var en intenst spændende actionthriller med Dennis Weaver i hovedrollen (6 ud af 7 stjerner), den næste “Something evil” fra 1972 var Steven’s første bekendtskab med gyset (5 ud af 7 stjerner) og den tredje “Savage” fra 1973 handlede om en reporter, som undersøgte komprimenterende materiale under en retssag (5 ud af 7 stjerner)…  Herefter tog hans karriere som instruktør for alvor fart, da han først med “Sugarland-express” fra 1974 – om en hæsblæsende biljagt tværs gennem USA (5 ud af 7 stjerner) – og efterfølgende med “Dødens Gab” fra 1975 – om en stor hvid haj, der hjemsøger stranden ud for den amerikanske kyst (7 ud af 7 stjerner, og nummer 10 på min top 40) – for alvor slog sit navn fast i verdens biografer… Spielberg fortsatte med at lave science fiction-filmen “Nærkontakt af tredje grad” i 1977 (5 ud af 7 stjerner), og komedien “Undskyld, hvor ligger Hollywood” i 1979 (4 ud af 7 stjerner), hvorefter han storhittede med “Jagten på den forsvundne skat” i 1981 (7 ud af 7 stjerner – og nummer 29 på min top 40), hvor helten Indiana Jones gjorde sit indtog over hele verden…  I 1982 lavede han science fiction-filmen “E.T” (7 ud af 7 stjerner), og i 1984 vakte han atter Indiana Jones til live i “Indiana Jones og templets forbandelse (7 ud af 7 stjerner)…  I 1985 lavede han dramaet “Farven Lilla” med Whoopi Goldberg i hovedrollen (5 ud af 7 stjerner), og i 1987 udkom krigsfilmen “Solens rige” (4 ud af 7 stjerner), hvorefter han igen vendte tilbage til Indiana Jones i 1989, hvor han lavede “Indiana Jones og det sidste korstog” (7 ud af 7 stjerner)…  Selv samme år (1989) udgav han dramaet “Always” (5 ud af 7 stjerner) og i 1991 vakte han Peter Pan til live med “Hook” (6 ud af 7 stjerner)…  Da så først kalenderen viste år 1993 skete der to mirakler…  For det første kom “Jurassic Park” (7 ud af 7 stjerner – og nummer 7 på min top 40), hvor de forhistoriske dinosaurer på forbløffende vis blev vakt til live, og samme år kom “Schindler’s Liste” (6 ud af 7 stjerner), der handlede om jødeforfølgelsen under anden verdenskrig…  I 1997 lavede Steven Spielberg atter to film…  Først “The Lost World” (6 ud af 7 stjerner), hvor vi igen skulle se dinosaurerne blive vakt til live og efterfølgende den dramatiske “Amistad” (5 ud af 7 stjerner), som handlede om slavehandelen i 1800-tallet…  I 1998 kom det fantastiske krigsdrama “Saving Private Ryan” (7 ud af 7 stjerner – og nummer 15 på min top 40) med Tom Hanks i hovedrollen, og i 2001 lavede han science fiction-dramaet “A.I. – Kunstig intelligens” (4 ud af 7 stjerner)…  I 2002 lavede han action-filmen “Minority report” (5 ud af 7 stjerner) med Tom Cruise i hovedrollen, og samme år actionkomedien “Catch me if you can” med Leonardo DiCaprio (5 ud af 7 stjerner)…  I 2004 udkom “Terminalen” (5 ud af 7 stjerner), som var et komediedrama med igen med Tom Hanks i hovedrollen, og i 2005 kom først den voldsomt spændende science fiction-film “War of the worlds” (7 ud af 7 stjerner) med Tom Cruise i hovedrollen, og “München” (4 ud af 7 stjerner) om terrorattentatet i München tilbage i 1972…  I 2008 kom den fjerde film om Indiana Jones “Indiana Jones og krystalkraniets kongerige” (7 ud af 7 stjerner), og i 2011 kom hans første egentlige flop efter min mening med “Tintin og enhjørningens hemmelighed” (2 ud af 7 stjerner)…  I 2011 lavede han også krigsdramaet “War Horse” (5 ud af 7 stjerner), og i 2012 lavede han sit største flop – igen efter min mening – hvor den virkelig kedelige film om præsident Abraham Lincoln med titlen “Lincoln” (1 ud af 7 stjerner) så dagens lys…  I 2015 lavede han koldkrigsdramaet “Spionernes bro” (4 ud af 7 stjerner) endnu en gang med Tom Hanks i hovedrollen, og slutteligt i 2016 blev det så til “Den store venlige kæmpe”…

bfg 5

“Den store venlige” kæmpe indeholder masser af rigtigt herlige øjeblikke – og man er ikke i tvivl om, at Steven Spielberg også med denne film har kredset omkring detaljerne…  På den tekniske side er filmen både flot og virkelig gennemført…  Man glemmer simpelthen, at filmen er en blanding af liv-action og animeret film, og alle figurerne kommer til at fremstå som yderst troværdige…

bfg 6

“Den store venlige kæmpe” er en børnefilm – Et storslået eventyr – og den indeholder både action, drama og herlig underfundig humor, som uden tvivl vil give anledning til et par gode grin…  Og slutteligt vil jeg lige nævne, at den, som enhver anden film fra Steven Spielberg, indeholder både rørende og følelsesladede øjeblikke…  Jeg lander dog ikke filmen helt i toppen af karakter-skalaen – og det skyldes, at der for det første bliver skøjtet lidt for let hen over visse ting, og at troværdigheden rent handlingsmæssigt ikke altid holder vand efter min mening…  Nogle af de faremomenter, som forefindes undervejs i filmen, er simpelthen for lette at overvinde…

Fra min side af kan jeg stærkt anbefale filmen – og har man et par små eller større unger, så er det et helt sikkert hit til en familieaften i sofaen…

“Den store venlige kæmpe” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar