“Duellen”

 

duel 2

I en meget ung alder af kun 26 år instruerede Steven Spielberg denne tv-producerede spillefilm, som blev startskuddet til hans lange og glorværdige karriere indenfor det at skabe film…  “Duellen” er fra 1971 og jeg så den for første gang i mine helt unge dage, og genså den så nu her i aftes (juli 2017)…

Filmen er et spændende action-drama med Dennis Weaver i hovedrollen…  Han spiller en forretningsmand, der rejser i bil tværs gennem USA, og på en af de lange øde strækninger støder han tilfældigvis på en osende stor trucker-lastbil, som han vælger at overhale…  Kort efter bliver forretningsmanden dog overhalet af den selvsamme lastbil, hvis chauffør efterfølgende begynder at chikanere ham på bedst mulig måde…  Kilometer efter kilometer fortsætter chikanerierne og efterhånden som tiden går, så bliver chikanen forvandlet til en dødsensfarlig duel, hvor alt tyder på, at lastbilen vil stå tilbage som sikker vinder…

duel 3

Plottet lyder måske en anelse banalt – og det er det for så vidt også…  Men det er netop den simplificerede historie kombineret med den åbenlyst talentfulde iscenesættelse fra Steven Spielberg, der gør, at filmen kvalitativt bliver til en virkelig underholdende og ret så genial film…  Man fornemmer fra starten, at “Duellen” bliver en anderledes filmoplevelse, da man alene på grund af kameraføringen bliver ført ind i fortællingen…  Spielberg udviser en helt særlig sans for at dvæle ved små detaljer, som giver en dybere mening for filmens helhed, og han har en evne for at udnytte klipningen af filmen, så de forholdsvist lange scener – hvor der, teknisk set, sker meget lidt – bliver til en seværdig oplevelse, hvor man bliver underholdt frem for at kede sig…

Filmens mange actionfyldte sekvenser er udført med stor ekspertise, og jeg tager så meget hatten af for Spielberg’s entusiastiske måde at skabe film på…  Med “Duellen” viser han, hvilket stof han er gjort af, og hvor meget han vægter at ofre sit hjerteblod for et godt resultat…  Man fornemmer med al tydelighed, at der her er en mand placeret i førersædet, som ikke går på kompromis med det kunstneriske i det at lave en film – og samtidig er hans måde at lave film på i virkeligheden både beundringsværdigt, fascinerende og dybt inspirerende – Spielberg laver film med hjertet, og allerede fra denne spæde start med “Duellen” fornemmer man potentialet…  (Og i dag ved vi, at han fuldt ud har levet op til det gennem hele hans karriere)…

duel 4

“Duellen” er en af de film, som jeg mener, at man bør se…  Det er en fantastisk god og spændende historie om terror udøvet på en støvet hovedvej i en af USA’s solrige ørkener…  Det er spænding på et gedigent plan, som lægger sig ret tæt op af gyser-genren – blot er her ikke tale om overnaturlige monstre eller skrækindjagende væsner, men om et virkelighedstro, dystert og ondt motoriseret væsen, som jagter en særdeles uskyldig mand…  Hele filmen igennem stiger intensiteten, og det hele kulminerer i et (uforudsigeligt) dundrende klimatisk inferno, som (i hvert fald fik mig) placeret helt ude på kanten af stolen – og hvor slutscenen efterlader en tung følelse af ubehag…  Min anbefaling er hermed givet videre – Snyd ikke Jer selv for denne fantastiske film…

“Duellen” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar