“Rogue One – A Star Wars Story”

rogue 3

Det måtte briste eller bære, da film-folkene begyndte at kaste sig over dette projekt, som skulle være det første ud af tre, der skulle have sit udspring i den oprindelige føljeton om “Star Wars”…  Man valgte at lade filmen stå (næsten) helt alene uden at have særlig meget til fælles med det univers vi kender – Og dog…  Helt sådan er det nu ikke blevet… Meget af filmen er selvfølgelig en tydelig parallel til “Star Wars”-universet, men der hvor “Rogue One” afviger, er i forhold til selve indledningen, hvor der ikke er den sædvanlige lange indledningssekvens med en gul tekst, der ruller ud blandt stjernerne…  Ej heller er filmen akkompagneret af det velkendte tema, som John Williams så mesterligt stod fortilbage i 1977, og som har fulgt filmene helt op til den dag i dag…  Og slutteligt, så er “Rogue One” på ingen måde sentimental eller båret af et broget persongalleris indbyrdes forhold til hinanden – Derimod er “Rogue One” en barsk og helt igennem kompromisløs fortælling, der tangerer det man kan kalde for en decideret krigsfilm, blot hensat til det ydre rum…

rogue 8

“Rogue One – A Star Wars Story” lykkes rigtig godt, og selv om filmen gerne vil stå lidt på egne ben, så er der masser af referencer til de øvrige (foreløbig) syv film, og så er den samtidig bindeled mellem 3’eren og 4’eren, hvor den på en sober og nærmest yndefuld måde kæder de to film sammen…

rogue 2

Felicity Jones spiller datter af en videnskabsmand, som sammen med en lille gruppe rebeller har planer om at komme i besiddelse af tegningerne til den store kunstigt konstruerede dødsstjerne, der med sin dødbringende laserstråle kan destruere en hel planet blot med et enkelt skud…  Felicity’s far er den mand, der har konstrueret Dødsstjernen, og har samtidig også placeret et ødelæggelsesmodul, som blot skal aktiveres for at gøre den ukampdygtig…  Hele missionen bliver dog yderst farlig for rebellerne og det hele ender med, at de befinder sig i en krigszone, hvor der ikke synes nogen vej ud…

rogue 5

Spændingen er konstant tilstede i “Rogue One”…  På intet tidspunkt giver den slip i sit publikum, og man er både grebet og fængslet af den intense handling, som udspiller sig for øjnene af én…  Både manuskriptforfatterne, instruktøren og ikke mindst det tekniske personale, som har været tilknyttet filmen, har gjort et formidabelt stykke arbejde i at få skabt en film, som kan stå mål med de tårnhøje forventninger, som publikum unægtelig har til en film, hvor prædikatet “Star Wars” figurerer…  For nogle stod filmen som et mesterværk (heriblandt befinder undertegnede sig), og for andre stod filmen som et makværk (og disse er sikkert inkarnerede og rendyrkede fans af det oprindelige univers)…  Jeg synes, at “Rogue One” er et forfriskende pust til science fiction-genren og ikke mindst til “Star Wars”-filmene…  De har præget generationer af filmfanatikere og de har også været med til at lægge et vist pres på øvrige film-skabere, der har kastet sig ud i genren, da niveauet i filmene virkelig er højt og miljøet så dybt ekspanderet og forankret i fans af genren, at man har svært ved at gøre dette efter på en tilfredsstillende måde…

rogue 6

“Rogue One” er efter min mening stadig “Star Wars” – og det er som nævnt lykkedes rigtig godt (og på visse måder endda rigtig godt)…  Personligt kan jeg godt lide den dybde og den alvor, der har sneget sig med ind i filmen, og så synes jeg, at det er meget interessant at følge udviklingen af historien og hvordan det hele i sidste ende bliver koblet sammen…  “Rogue One” kommer ikke helt op på højde med film nummer syv i serien “The Force Awakens”, som for mig var det ultimative rum-eventyr, med non-stop action og en heltinde, som både var handlekraftig og charmerende – Men det er tæt på…  “Rogue One” er et super-spændende science fiction-eventyr, som leverer en god historie, som indeholder spektakulære og gennemarbejdede special-effekter, og som har en række skuespillere på rollelisten, som lever sig helt ind i rollen…

rogue 4

Hvis man er til action-præget science fiction og i forvejen er (stor) fan af “Star Wars”-filmene, så er “Rogue One” et kæmpe must…  Tryk på play, skru op for lyden, og læn dig tilbage og nyd filmen…  May the Force be with you…

“Rogue One – A Star Wars Story” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar