“Skønheden og udyret”

skønheden 2

Det er ikke altid, at jeg har lyst til at sen en film i biografen…  Mest fordi der, efter min mening, er alt for mange forstyrrende elementer, som kan aflede min opmærksomhed fra filmen…  Knasende slikposer, lysende skærme fra mobiltelefoner, raslende popcorn i papbægre og respektløs snak fra de øvrige gæster i biografen…  Og når man så endelig vælger at sen en film som “Skønheden og udyret” i biografen, og man så bliver udsat for disse irriterende ovennævnte ting, så bliver biograf-oplevelsen ikke specielt god for mig, og mit fokus fra det fortryllende eller fængslende i en film bliver flyttet således, at min samlede vurdering af filmen kan gå hen og blive lidt for negativ… Jeg har derfor valgt at vente et par timer med denne anmeldelse, for at få filtreret alt det forstyrrende væk, så fokus i min anmeldelse kan rettes mod filmen alene…

skønheden 6

Og Disney’s seneste live-action-eventyr-film “Skønheden og udyret” er da bestemt en overdådig, flot og fantastisk film…  Man får lige præcis det, som man kan forvente, når man vælger at se 2017-udgaven af “Skønheden og udyret”…  Kostumerne er prangende, hele scenografien er overvældende, musikken er gennemført, kameraføringen er levende og nutidig, skuespillerne (og især Emma Watson) er fortryllende, og historien er et vaskeægte eventyr… For det publikum, som også har set den fantastiske animerede udgave af historien om “Skønheden og udyret” fra 1991, vil det være en ekstravagant og udsøgt fornøjelse at opleve filmen i et mere moderne anstrøg – og også at handlingen er en tro kopi af den tegnede udgave…

skønheden 3

En ond troldkvinde forbander en ung prins til at skulle leve som udyr resten af sine dage, med mindre kærligheden redder ham…  Den unge pige fra landsbyen – Belle – støder modvilligt på udyret, da hun udviser et stort mod og redder sin far ud af kløerne på udyret…  I stedet bliver Belle taget til fange, men hun fornemmer hurtigt, at hun nærer stærke følelser for udyret, og at hendes følelser er gengældt…  Problemet er bare at overbevise sig selv om, at man godt kan forelske sig i et udyr…

skønheden 4

Som nævnt er Emma Watson fortryllende i rollen som Belle…  Hun leverer en overbevisende og yderst tro skuespilspræstation, hvor hun med sin charme og sit talent tryllebinder publikum…  Udyret spilles af Dan Stevens, og han er for det meste skabt ved hjælp af CGI-effekter, og endda ikke særlig overbevisende eller prangende…  Og netop udyret i sig selv er også filmens svageste kort…  Han fremstilles simpelthen for svag og er på ingen måde ondsindet eller faretruende nok til, at man på en overbevisende måde bliver skræmt ved udyrets tilstedeværelse…  Hen imod slutningen af filmen fik jeg dog sympati med udyret, hvor filmen på ganske glimrende vis skifter gear til de sentimentalt følelsesladede momenter, som udspiller sig mellem Belle og udyret…  Her rammer filmen virkelig plet…

I en anden vigtig rolle bør Luke Evans nævnes…  Han spiller den selvglade og lidt kluntede charmør Gaston, som kun har det mål for øje, at han vil gifte sig med Belle og samtidig skaffe alle forhindringer af vejen for at hans mission skal lykkes…  Han udvikler sig til den altoverskyggende skurk i historien og gør det ganske glimrende…  Med hans figur rammer filmen helt sikkert også plet…

skønheden 7

Sidst men ikke mindst rammer filmen så sandelig også plet med de mange fantastiske scener, hvor skuespillerne synger sig igennem handlingen…  Det er livligt, det er smukt og det er yderst klædeligt for filmen…  Alene indledningen, hvor Belle introducerer landsbyen er magisk…  Gastons pralen på den lokale beværtning er et stort højdepunkt, hvor humoren i den grad får lov til at udfolde sig…  Og så er der selvfølgelig den afsluttende sang, hvor klimakset afsløres, som fortryller og fremkalder både gåsehud og våde tårekanaler…  Virkelig smukt, smukt, smukt…

skønheden 5

Én af de ting, som efter min mening ikke fungerer så godt i filmen, er levendegørelsen af alt slottets inventar og møblement…  Dette er ikke helt så gennemført og overbevisende lavet, og var for mig til en smule irritation…  Disse elementer i filmen har også en sang, som igen efter min overbevisning kunne have været undværet…  Dette er dog også stort set det eneste kritikpunkt, som jeg har at sige om filmen…

For “Skønheden og udyret” er helt bestemt gjort af det stof, som Disney er så fantastisk til at skabe…  Magiske øjeblikke, fortryllende scener, følelsesladede momenter, og ikke mindst spænding og dramatik på allerhøjeste plan… “Skønheden og udyret” bør man derfor bestemt ikke snyde sig selv for, men min anbefaling er, at man ser den i hjemmebiografen, hvor forstyrrelserne er begrænsede til familiens egen skramlen rundt med slik, popcorn, tisseture, og små kommentarer til det, de oplever folde sig ud på skærmen…

skønheden 8

“Skønheden og udyret” får 6 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar