“Evita”

evita 2

“Evita” er en fuldstændig fænomenal, gennemført og fantastisk filmoplevelse, som for mig står som den absolut ultimative filmoplevelse gennem filmhistorien…  Der er intet overladt til tilfældighederne, hvad angår det kæmpe arbejde og setup, som ligger bag filmen, og som helhed kommer filmen til at fremstå som en formidabel pragtpræstation indenfor den visuelle kunsts formåen…  Det er intet mindre end en enestående oplevelse – en tour-de-force – og en mesterlig og velkomponeret komposition af levende billeder, som akkompagneres af en lydside, som brager igennem med en styrke og en kraft, der både pirrer, inspirerer og påvirker samtlige følelsescentre i det menneskelige korpus…  “Evita” er filmen, som for mig fremstår som det ypperligste indenfor filmens verden, og som ophøjer min hengivne lidenskab for historiefortælling til et spektakulært niveau, som kun ganske få film formår at løfte sig op på…

“Evita” er historien om en ung og ambitiøs pige fra landet, som rejser til Buernos Aires for at finde lykken…  Hun kæmper for berømmelsen, men snart er hun højt falleret blandt alle samfundslagets mange folk…  Hun ender med at blive præsidentfrue i Argentina, og redder landet fra forfald i slutningen af 1940’erne…  Efterfølgende bliver hun ophøjet til helgen, og dyrkes den dag i dag som et af de stærkeste symboler, der har levet gennem tiden…

evita 6

Jeg så “Evita” for første gang tilbage i 1996, da den gjorde sit indtog i landets biografer…  Jeg kendte historien i forvejen i kraft af, at jeg, sammen med min kone, havde overværet musical’en i Århus Musikhus kort forinden… Allerede tilbage i 1996 blev jeg slået voldsomt omkuld over at overvære så storslået en film, og nu i skrivende stund (2017), hvor et gensyn var på sin helt rette plads, var min begejstring ikke mindre…  Man lader sig fuldstændig forblænde af den historie, som ruller sig ud for øjnene af en, og lader sig opsluge og fortrylle af den kunstneriske ihærdighed og iver, som udfolder sig som skueplads med en ubeskrivelig gennemslagskraft…  Det er intet mindre et mesterligt…

For Alan Parker har vitterligt formået at udføre opgaven med, at lade et historisk drama udspille sig på lærredet/skærmen, som man på ingen måde vil kunne benægte at blive involveret i…  Hans sans for timing og for at skrue pompøse scener sammen, samt lave billedkompositioner, som med en ægthed og en realisme vækker historien om bondetøsen Eva Duarte til live, er intet mindre end beundringsværdigt…

EVITA, Antonio Banderas, Madonna, 1996

Én ting er dog de billeder, som massivt toner frem foran én, men uden den formidable musik, komponeret af Andrew Lloyd Webber, og de sofistikerede og gennemarbejdede tekster, skrevet af Tim Rice, ville oplevelsen ikke have været den samme…  Andrew Lloyd Webber og Tim Rice har arbejdet sammen på flere projekter, som alle er blevet landet som succesfulde musicals, men ingen af dem er landet på film, som tilfældet er med “Evita” – Her rammer man i den grad plet…  Sangene i “Evita” er alle meget iørefaldende – og jeg tænker, at man ikke kan undgå at blive en smule henfalden – eller i det mindste følelsesmæssigt berørt – af disse…  Nogle af musik-stykkerne er pompøse, mens andre er nedtonede – Alle som én er de dog bemærkelsesværdige på den ene eller den anden måde, og man kommer uden tvivl til at holde af den musikalske opsætning, som filmen jo i høj grad også bygger på…

Hovedpersonen Evita spilles af sangerinden Madonna, hvis vej til succes for så vidt godt kan sammenlignes med den, som Eva Duarte baner sig…  Madonna er af fattig italiensk afstamning, og ingen fra hendes familie troede på, at hun ville kravle til tops og blive hyldet som ikonisk pop-stjerne i den store stil, som hun er blevet…  Madonna har også talent som skuespiller på det hvide lærred, og rollen som Evita er heller ikke den første…  Hun leverer en fængslende og overbevisende skuespilspræstation – og synger ganske givet også helt igennem fantastisk…  Madonna ledsages af Antonio Banderas, der spiller rollen som Ché – som i bund og grund er fortælleren af historien om Eva Duarte… Antonio Banderas er på ingen måde bagud, hvad angår talent – hverken på det skuespilsmæssige eller det sangtekniske…  Hans tilstedeværelse er skarp, og man fornemmer med al tydelighed, at han lever sig fuldt ud ind sin rolle…

evita 5

Som nævnt i starten af denne anmeldelse, så står “Evita” for mig som den ultimative film-oplevelse…  Dermed ikke sagt, at der ikke findes formidable og yderst velstrukturerede filmprojekter derude på markedet – For det gør der i høj grad…  Det, der for mig kendetegner en film, som skiller sig ud for at være en helt usædvanlig og enestående oplevelse, er, når man kan mærke den entusiasme, den energi og den gennemsyrede passion, som filmskaberne – og især filminstruktøren – ligger i, at få formidlet en vedkommende, fængslende og gribende historie…  En historie, hvor handlingen ikke bare er til for at underholde, men hvor der ligger en dybere mening bag det, netop at lave denne film…  Sådan bliver det for mig en ultimativ film-oplevelse, og sådan er det med “Evita”…  Film er historier, som fortælles i ord og billeder, men når de samtidig går ind og påvirker ens sindstilstand, så man nærmest på meditativ vis forsvinder væk i handlingen, så er det, at de skiller sig ud i forhold til det, at man blot har en idé eller en tanke om at skulle fortælle en historie…  Dette fænomen er naturligvis også meget subjektivt – og heldigvis for det…

evita 3

Min anbefaling om, at “Evita” er den ultimative film-oplevelse, er hermed givet videre…  Jeg håber af hele mit hjerte, at man dybtfølt vil hengive sig til historien – og lade sig forføre af de velklingende toner og den gennemtænkte sammensatte række af ord, der akkompagnerer de talrige smukke og betagende billeder…  Tilbage er kun at sige: Rigtig god fornøjelse…

“Evita” får 8 ud af 7 stjerner (og sprænger dermed skalaen)…

starstarstarstarstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar