“The Equalizer”

equalizer 2

Denzel Washington er altid god for en god og gedigen præstation i de film, som han medvirker i – Og i den hårdkogte “The Equalizer” gør han ingen undtagelse…  Endnu en gang bliver han instrueret af Antoine Fuqua, som også instruerede “Training Day”, og også han er blevet varemærket på god kvalitet…

I “The Equalizer” spiller Denzel Washington en tidligere lejemorder, som har lagt sit job på hylden, og som nu arbejder i et byggemarked, mens han i sin fritid har valgt at kaste sig over læsningen, hvilket han ofte foretrækker at gøre på den lokale café…  Her møder han ofte en ung prostitueret, som han har samtaler med om alt mellem himmel og jord, og langsomt har de to udviklet et helt specielt venskab…  En dag bliver pigen udsat for grov vold begået af hendes alfons, og dette vækker en vrede i Denzel, som gør, at han finder sine gamle arbejdsmetoder frem for at hævne gerningen…

equalizer 4

“The Equalizer” er banalt set en film om hævn…  På film har vi oplevet den slags rigtig tit, men det interessante ved dette tema er, at man kan variere det på tusindvis af forskellige måder…  Derfor skiller “The Equalizer” sig også ud fra det bugnende marked af film, som har det samme tema…  Man får serveret en hårdkogt og barsk historie, hvor man for så vidt ikke betænker sig om det moralske i at eliminere skurkene i filmen, da sympatien bestemt ikke ligger hos dem, men udelukkende er placeret hos filmens hovedperson…  Der er masser af voldsomme og blodige scener i filmen, og disse har instruktør Antoine Fuqua formået at få iscenesat, så man for det første ikke mister overblikket over, hvad der sker, og hvor han for det andet bruger en helt speciel kamerateknik for at få det hele levendegjort på en anderledes måde…

equalizer 5

Denzel Washington har ingen problemer med at fylde sin rolle ud…  Han leverer en kraftfuld skuespilspræstation, og han er overbevisende også i de mere følelsesladede øjeblikke, som filmen bestemt ikke negligerer på nogen måde… Chloë Grace Moretz spiller den prostituerede, som lejemorderen udvikler et venskab til, og til trods for at hun ikke har helt så meget skærmtid, så fornemmer man med stor tydelighed, at hun lægger meget i sin rolle…

Til forskel fra action-stjerner som Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme og til dels også Jason Statham og Dwayne Johnsson – som jo alle har medvirket i film, hvor temaet i høj grad også har været centeret omkring hævn – så har Denzel Washington en helt anden udstråling, som hæver hans præstationer op i en liga, hvor statuetterne bliver delt ud…  Og med “The Equalizer” gør han som nævnt bestemt også en god figur…

equalizer 3

Jeg kan ikke helt undgå at sammenligne “The Equalizer” med det store hit “John Wick”, hvor Keanu Reeves har hovedrollen…  I “The Equalizer” får vi en baggrundshistorie, som på en eller anden måde retfærdiggør volden, som fylder filmen – og det er på ingen måde volden, som er det centrale i filmen…  I “John Wick” er temaet også hævn, men med netop denne film er det min helt klare opfattelse, at den er lavet alene for voldens skyld…  Langt de fleste kritikere og anmeldere har haft meget fokus på den udpenslede og markante vold, som bliver udøvet i “John Wick” – Og jeg må tilstå, at det bestemt ikke er underdrevet – og hævet filmens niveau alene på dette grundlag…  Dette bryder jeg mig generelt ikke om – At en film skal fremhæves som succesfuld alene på grund af volden…  Det kunstneriske aspekt, i netop det at lave film, forsvinder fuldstændig, og selve handlingen bliver sekundær eller tilnærmelsesvis også ret ligegyldig…  Dette er heldigvis ikke tilfældet med “The Equalizer”…

equalizer 6

Jeg synes, at “John Wick” var en ganske interessant film, men i sammenligning med “The Equalizer” dumper den i forhold til at servere noget meningsfuldt underholdning…  “The Equalizer” vil nok ikke appellere til det brede publikum, men hvis man vælger at se filmen, så er man garanteret en god og spændende thriller, hvor man samtidig kan glæde sig over, at der ikke er blevet lavet kompromisser i forhold til at få det hele til at se godt ud…  Så derfor beviser Antoine Fuqua endnu en gang, at han er en film-skaber, som har visioner og drømme om at levere den vare, som filmene gennem historien har kæmpet for at bevare…  Nemlig, at film er visuel kunst…

“The Equalizer” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar