“World Trade Center”

world 1

Datoen den 11. september 2001 står printet ind i de fleste menneskers hukommelse, som den dag verden blev forandret…  Jeg tænker, at alle kan huske, hvor præcis de befandt sig, da de hørte den forfærdelige nyhed om, at Tvillingetårnene på Det Sydlige Manhatten var blevet ramt af to passager-fly…  For langt de fleste gik alvoren først op et stykke tid efter, at hændelsen havde fundet sted – Men et var sikkert…  Både USA og den vestlige verden var blevet angrebet…  Nådesløst, brutalt og skræmmende…

Historien om “World Trade Center” er således en vigtig historie at fortælle…  Det er ikke en begivenhed, som skal forties eller glemmes…  Sandheden skal frem i lyset, og man skal huske de forfærdelige øjeblikke, hvor det meste af verden holdt vejret – nærmest lamslåede og i chok over, at noget så grusomt kunne finde sted…

world 2

Instruktør Oliver Stone har fået tildelt den ekstravagante opgave at iscenesætte filmen, som skulle fortælle historien fra de talrige redderes synspunkt…  En opgave, som er meget svær at løfte – uanset hvem man ville sætte til dette – da det på ingen måde er muligt at gengive det hændte på en så ægte måde, som da det fandt sted…  Alligevel formår Oliver Stone at give et billede af det heltemod og det sammenhold, som redderne udviser…  Mange af disse mennesker mister også livet eller bliver hårdt kvæstede – og filmen er klart en hyldest til alle de talrige mennesker, som var berørt af de forfærdelige begivenheder, der fandt sted…

Oliver Stone svælger ikke i de dybe følelsesladede øjeblikke, og dykker heller ikke ned i hverken det politiske efterspil, som jo blev udspillet efterfølgende…  Ej heller dyrker han de religiøse eller fjendtlige bevæggrunde, som gjorde, at angrebet overhovedet fandt sted…  I stedet er hans fokus udelukkende på redningsarbejderne og på deres familier…

world 5

Nicolas Cage spiller en indsatsleder for New Yorks Brandvæsen, der som nogle af de første rykker ind i de ramte bygninger…  Under deres fremrykning styrter begge tårne sammen og begraver mandskabet i beton og stål…  Her ligger de fastklemt og sårede – og nogle døde – imens de kæmper en kamp for at overleve, mens de venter på, at hjælpe skal nå frem…

world 7

Nicolas Cage er den fremtrædende figur i filmen, og hans partner, spillet af Michael Peña, gør ham følgeskab…  De leverer begge to en præstation, som forventeligt er overbevisende, men da de langt det meste af tiden ligger fastklemt og pacificeret, er det således deres hustruer, som spilles af henholdsvis Maria Bello og Maggie Gyllenhaal, der stjæler billedet i forhold til at levere de mest følelsesladede præstationer…  De to kvindelige skuespillere lever sig meget levende ind i deres roller, og man har stærk sympati for deres situation…

world 4

Alt i alt kan man sige, at “World Trade Center” ikke er en sentimental film…  Det er heller ikke en film, som udtrykker vrede i forhold til det, som skete d. 9/11…  Det er udelukkende en historie om mod, og et budskab om at vi skal stå sammen for at klare os, når det brænder på…  Således er det heller ikke de store fanfarer, da det endelig lykkedes at bjærge de to fastklemte redningsarbejdere…  Heltemodet ligger nemlig ikke hos dem alene – Det ligger i hele det amerikanske folk, der sammen gennemlevede denne store nationale tragedie, som trak tråde ud til mange andre af verdens lande…

world 3

Hele filmen igennem lytter man til et dæmpet dramatisk stykke musik, som aldrig når et crescendo…  Det passer doig utrolig godt til selve filmen og dens omdrejningspunkt, hvor man konstant er på vagt overfor nye farer og nye sammenstyrtninger…  Man er ikke rørt af musikken, men man bliver rørt, da filmen skifter til de afsluttende bemærkninger, som bliver skrevet med hvid skrift på sort baggrund…  Her går det i sandhed op for én, at filmen “World Trade Center” ikke bare er en dramatisk fortælling, som er blevet kørt igennem den store Hollywood-produktions-maskine, men at den rent faktisk har et budskab om, at vi aldrig må give op overfor fanatiske menneskers syn på verden…

“World Trade Center” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar