“Jackie”

Jackie 4

Om man synes, at “Jackie” er en god film eller ej, afhænger i allerhøjeste grad af, hvorvidt ens interesse for hendes person, for historien eller for bagsiden af amerikansk politik er høj eller lav…  Filmen er en dedikeret film for tilhængere af Kennedy’s periode som præsident, og en hyldest til Jackie, der måtte gå en meget svær tid igennem, efter at hendes mand så brutalt blev myrdet…

Jackie 1

Dermed også sagt, at filmen 100 % tilhører Natalie Portman, der med sin fremstilling af sin karakter ikke kun spiller Jackie, men også ér Jackie…  Natalie Portman spiller med andre ord yderst overbevisende og fylder rollen ud med en troværdig præstation, som efter manges mening sikkert også er en prisoverrækkelse værd…  Efter min opfattelse leverer hun en sikker performance, men også en noget ensidig en af slagsen…  Hele filmen igennem er hun et tårevædet nervevrag, en tvivlende kvinde eller en fordrukken enke…  Dette klarer Natalie perfekt, men det bliver i filmens samlede spilletid en lille smule enerverende at overvære…  Folk (som mig selv), der ikke umiddelbart på forhånd kender specielt meget til Jackie Kennedy som person, bliver en smule overrasket over, hvor svag, psykotisk og krakeleret hun rent faktisk er…  Og her må man så også sande, at filmen giver et hudløst ærligt billede af en kvinde, som bag facaden på ingen måde er stærk, modig eller forbilledlig…  Indtil videre har sandheden om Jackie Kennedy altid været, at hun var en kvinde, der kunne stå alt imod og give både livsmod og inspiration videre til offentligheden – og med “Jackie” lader man sløret falde…

Jackie 12

 

Filmen starter ud med, at Jackie opsøges af en journalist, der skal skrive om den tragiske hændelse, som hun og hendes mand var udsat for i Dallas…  Jackie sætter sig godt til rette, tænder en smøg og starter så fortællingen om hendes mands frygtelige skæbne, hvor flyet lander i lufthavnen på en solskinsdag i november…  Undervejs tager journalisten et hav af notater, men slutteligt viser det sig, at Jackie ikke vil have, at noget af det, som han har skrevet, på nogen måde ser offentlighedens lys…  Hun ender med selv at skrive ned, hvad der skal frem – og her giver hun et billede, af en mand og en familie, som levede i et eventyr…

Jackie 3

Hele filmen er koncenteret omkring den chokerende nedskydning af den daværende amerikanske præsident, hvor man følger begivenhederne helt frem til selve den storslåede begravelse…  Man har blandet gamle optagelser ind i selve nyindspilningen, hvilket giver et meget autentisk billede…  Og Natalie Portman’s slående lighed med den rigtige Jackie Kennedy er kun med til at tilføre filmen ekstra autencitet…  Man valgte i 1963 at fremstille Jackie Kennedy som en moder for hele nationen – en stor heltinde, som man aldrig ville glemme for hendes styrke og inspiration, men virkeligheden var alt andet end lige dette glansbillede…

Jackie 5

Jeg så filmen sammen med min 15-årige søn i Kinorama i Aabenraa, og sandt at sige, så var vi de eneste to i hele salen, som overværede “Jackie”…  Det er for mig kun sket to gange tidligere i mit liv, at jeg har oplevet netop dette specielle fænomen at være alene i mørket – Første gang var tilbage i 1992, hvor jeg i Odense så en eftermiddagsforestilling, da “Stephen King’s Søvngængerne” blev vist, og anden gang var i Brørup Bio, hvor jeg så (ja, tro det eller ej) “Ringenes Herre – De to tårne”…!!!  Der er da ingen tvivl om, at “Jackie” er en smal film, som kun en udsøgt lille skare af interesserede publikum tager ind for at se…  Og dette leder mig tilbage til, hvad jeg skrev i starten om at interessen for netop den historiske hændelse skal være tilstede, for at man vælger at se filmen…

Jackie 6

“Jackie” er ikke nogen ringe film – Slet ikke…  Men jeg var heller ikke helt oppe at ringe over den…  Den er en smule ensporet, men leverer også en masse gode pointer – især da Jackie taler med en aldrende præst, som fortrinligt spilles af John Hurt…  Og så vil jeg lige slutteligt nævne, at selve den understøttende musik til filmen var meget bemærkelsesværdig – Til tider afdæmpet, til tider bombastisk, men hele tiden afpasset den rette stemning, hvor man rent følelsesmæssigt blev berørt af de toner, som fandt vej fra biografens højtalersystem til ens øregange…

Samlet set er “Jackie” et kig værd, og det er da også en film, som jeg vil huske tilbage på…  Men et mesterværk vil jeg ikke ligefrem påstå, at det er – Og en klassiker bliver det nok næppe…

“Jackie” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
5 ud af 7 stjerner. 2 har stemt.

Skriv et svar