“I, Frankenstein”

i-frank-2

Jeg har siden, jeg var lille, været meget fascineret af fortællingen om den geniale/gale videnskabsmand Victor Frankenstein, der i 1800-tallet gør det umulige ved at vække et dødt menneske til live…  I filmen “I, Frankenstein” bliver historien nyfortolket eller måske rettere viderefortolket i forhold til, hvordan det videre frem kom til at gå monstret, efter at Frankenstein måtte afgå ved døden i de nordlige polaregne…  Således bringer “I, Frankenstein” myten ind i nutiden, hvor monstret gennem 200 år har været jaget af såkaldte dæmoner, som for enhver pris forsøger at få fat i hemmeligheden om at kunne genskabe liv…  Monstret får dog hjælp af nogle gargoyle-lignende skabninger, som kalder sig selv for vogtere, og som skal sørge for at balancen mellem det gode og det onde ikke forrykker sig…

i-frank-7

“I, Frankenstein” er ikke specielt god, men leverer trods alt ganske udmærket underholdning på B-films-niveau, hvor man, til sammenligning med mange andre B-film, blot har skruet ekstra meget op for økonomien i forhold til at genere computer-skabte effekter, så det hele kommer til at fremstå mere eksklusivt…  Man er dog nødt til at kunne se gennem fingrene med, at der er skabninger og væsner i filmen, som på ingen måde er særlig overbevisende skabt…  Dæmonernes ansigter ligner gummi-masker og de gargoyle-lignende vogtere ser ret så kunstige ud…

Og så er det bare alt for nemt at blive udslettet i filmen…  Der dør talrige dæmoner på ingen tid, og alt sammen kun ved hjælp af et enkelt hug med en skarp genstand…  Dette i sig selv øger ikke ligefrem troværdigheden i filmen, så dette må man også se gennem fingrene med…

i-frank-4

Da historien om Frankenstein og hans monstrøse kreation første gang så dagens lys via det visuelle medie skrev vi året 1910…  Derefter fulgte yderligere to filmatiseringer i henholdsvis 1915 og 1920…  Da Universal Pictures i 1931 udsendte filmen “Frankenstein” med Boris Karloff i rollen som monstret tog populariteten for alvor fart, og sendte fortællingen – (ja, horror-genren i det hele taget) – op på et nyt niveau, hvor den den dag i dag stadig har en glorværdig plads blandt de store film, som udkommer i henholdsvis biografer og på andre medier…  Siden filmatiseringen fra 1931 er Mary Shelley’s berømte historie blevet bragt til live talrige gange og i mange forskellige udgaver, hvor man af og til også frit har fortolket handlingsforløbet…

i-frank-6

Jeg mødte første gang Frankenstein og hans uhyre i filmen “Frankenstein Junior” fra 1974, hvor Billy Wilder medvirker i en lettere komisk fortolkning af historien om Frankenstein…  Sidenhen har jeg gransket filmmarkedet for at få set så meget af det eksisterende materiale som muligt, og kvalitetsmæssigt svinger det rigtig meget…

Da instruktør og skuespiller Kenneth Branagh i 1994 kaster sig over materialet, udgiver han den mest troværdige filmatisering af historien, som man hidtil har set…  Filmen er et sandt mesterværk og hører helt klart til blandt mine absolut favoritter…  Blændende instruktion og yderst troværdige skuespilspræstationer præger filmen…

i-frank-5

I “I, Frankenstein” spiller Aaron Eckhart monstret, og for så vidt gør han det ganske udmærket…  Han giver monstret den personlighed og menneskelighed, som han beskrives med i sit ophav, og Eckhart får også følgeskab af andre gode skuespillere, hvor filmen langt hen af vejen er underholdende og seværdig, netop på grund af deres præstationer… Her skal især Yvonne Strahovski, der spiller en nørdet videnskabskvinde, fremhæves – Hun gør som altid en god figur med sin medvirken…

Der er masser af action-fyldte scener i filmen, men i sammenligning med fx. “Underworld”-filmene er de en smule tamme…  Gys og horror er der ikke så meget af, bortset fra at skabningerne i filmen i sig selv burde være skrækindjagende væsner, som med deres overnaturlige fremtræden skulle kunne få gåsehuden til at rejse sig – I hvert fald hos et yngre publikum…

i-frank-3

“I, Frankenstein” er nu set, og jeg har da ikke fortrudt…  Jeg vil dog ikke umiddelbart anbefale filmen videre eller mene, at den på et senere tidspunkt vil være et gensyn værd…  Trods alt er den langt bedre end “Dracula Untold”, så hvis nogen skulle have set den film og samtidig havde en dårlig oplevelse med den, kan man fint få lidt oprejsning med “I, Frankenstein”…

“I, Frankenstein” får 4 ud af 7 stjerner.

starstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar