“X-Men – Apocalypse”

x-men-1

Jeg var utrolig spændt på, hvordan jeg ville opfatte “X-Men – Apocalypse”…  “X-Men – Apocalypse” lander dog rigtig godt, og til trods for at der er tale om tju-bang-underholdning af første karat, hvor der ikke er plads til de store følelser og hvor “tænkeren” mere eller mindre er sat på stand-by, så er man underholdt hele vejen igennem filmen…

x-men-4

Jeg har tilbage i mine teenage-år (og et godt stykke op i mit voksen-liv) kværnet mig igennem stort set samtlige tegneseriehæfter med “X-Men”, som der er blevet trykt i Danmark, og jeg har således været en stor fan af dette fantastiske univers, hvor man hele tiden kan blive ved med at drage paralleller til alt det, der aktuelt foregår i den virkelige verden – Især i det storpolitiske billede (hvilket serien også til tider er blevet kritiseret for)…  Der har for mig altid været noget dragende ved disse superhelte, som kalder sig for mutanter, og som kæmper for at bevare freden på Jorden…  Da den første film så dagens lys tilbage i 2000 var jeg meget spændt på resultatet…  Jeg var imponeret, men ikke fuldstændig blæst væk…  Magien fra tegneserierne manglede, og filmen viste sig heller ikke tro mod det oprindelige ophav…

x-men-2

Mine yndlingskarakterer i “X-Men”-universet har altid været Wolverine, Storm og Psylocke, der på fascinerende vis har vist sig særligt stærke…  Wolverine med sin mystiske fortid, som aldrig helt er blevet forklaret…  Storm med sine evner til at betvinge alverdens vejr…  Og Psylocke med sine yndefulde kamp-teknikker og hendes forunderlige psykiske evner…  Derfor er det måske heller ikke helt så mærkeligt, at min yndlings-film indenfor “X-Men”-universet netop er “Wolverine – Origins”, som jo er en film, der falder lidt udenfor det almindelige setup, hvor gruppen af mutanter arbejder sammen om at løse en større krise…  I denne film arbejder Wolverine alene, og historien er centreret omkring en meget personlig sag, hvor man samtidig også løfter rigtig meget af sløret i forhold til hans blakkede fortid…  Psylocke har indtil nu ikke medvirket i nogen “X-Men”-film, og derfor har mine forventninger til netop hendes figur været ekstra høje, nu hvor hun debuterer i “X-Men – Apocalypse”…

x-men-5

Det skægge med Marvels stort anlagte og fantastiske univers er, at man med mange af de figurer, som har haft deres egen film, er begyndt at inddrage dem i hinandens film, hvor handlingerne også pludselig overlapper hinanden…  Dette har været tilfældet med både “Thor”, “IronMan”, “Spider-Man”, “Captain America” og “Hulk” – og bliver det sandsynligvis også både med “Doctor Strange”, “Black Panther” og “Hawkeye”…  “X-men”-universet har været forskånet for den slags overlap, men kører sit helt eget handlingsforløb parallelt med alle de øvrige handlinger fra Marvel…  Dette klæder “X-Men”-filmene rigtig godt, og især fordi tonen i filmene også er holdt i en langt mere seriøs og alvorlig nuance, end tilfældet er med fx. “Avengers”, “Iron Man” og “Captain America”, hvor det (efter min mening) handler om at profitere mest muligt ved at barnliggøre en del af handlingen, således at den også appellerer til det yngste publikum…  Og dette er efter min overbevisning helt klart en kæmpe fejl, og med til at jeg på en måde også mister respekten for alt det arbejde, der ligger bag disse film…  Heldigvis er universet, hvor “X-Men” har sit omdrejningspunkt, stadig mindet på et modent og et voksent publikum, hvor man således også kan henføre de faktuelle politiske stridigheder fra den virkelige verden over i filmens verden – Og dette i sig selv er en af de absolut fedeste ting ved filmene…

x-men-7

I “X-Men – Apocalypse” er vi tilbage i det gamle Ægypten, hvor en gammel gudelignende mutant bliver begravet, da en pyramide styrter sammen…  Sagnet siger, at Apocalypse en dag vil genopstå, og at denne mægtige mutant vil overtage herredømmet over hele Jordens befolkning…  Sagnet kommer i sandhed til at gå i opfyldelse, og Apocalypse starter i 1983 sin storstilede mission med at få samlet sig en mindre hær af mutanter, som skal hjælpe ham i kampen mod resten af verden…  Heldigvis er der på Professor Xavier’s skole for talentfulde Unge en del andre mutanter, som går sammen for at nedkæmpe Apocalypse…  Det er dog ikke videre let at bekæmpe en mutant, som er i besiddelse af tilnærmelsesvis guddommelige kræfter…

x-men-3

De første tre “X-Men”-film, som udkom i perioden 2000-2006 er en fortløbende serie, hvor man i starten bliver introduceret for en hel række af disse mystiske mutanter…  Med den tredje film valgte man at sætte et foreløbigt punktum for serien, men så i 2009 valgte man alligevel at lave en ny begyndelse for serien – (Det man kalder en reboot)…  Det blev til “X-Men – First Class”, hvor man som publikum bliver introduceret for helt unge mutanter, der på forunderlig vis drages mod Charles Xavier’s skole – hvor X-Men bliver grundlagt…  Filmen blev efterfulgt af  “X-Men – Days of future past”, og nu afsluttet med “X-Men – Apocalypse”…  Og som helhed udgør den nylancerede serie en langt bedre helhed, end den første trilogi…

x-men-6

Godt nok har man en forunderlig følelse af, at man i “X-Men – Apocalypse” påny bliver introduceret for en række af de nu allerede velkendte karakterer fra “X-Men”-universet, og derfor kunne denne film udmærket karakteriseres som en stand-alone-film…  Bryan Singer, som var den oprindelige instruktør på den allerførste “X-Men” er igen på plads i instruktør-stolen, og han udviser denne gang et helt særligt flair for at få lavet et flot og kunstnerisk vellykket resultat…  Og filmen er i sandhed et orgie i flotte og farverige billeder, som kombineres med både spændende, dramatiske og actionfyldte scener, som både imponerer og giver én lyst til at hæve armene i vejret af begejstring… Slutresultatet er en formidabel omgang tju-bang, som fuldt ud lever op til forventningerne…  Jeg kunne også godt have haft lyst til at putte en stjerne mere på karakter-skalaen, men gør det ikke alene af den grund, at filmen mangler den sidste dybde i historien og at der savnes den sidste gnist af intensitet i handlingen, hvor man får følelsen af at blive skubbet ud over kanten af sofaen…  Historien er ligefrem…  Velfortalt uden svinkeærinder, hvor man giver sig god tid til at få introduceret de forskellige karakterer, for derefter at bygge op til den klimatiske konfrontation, hvor alle kræfter skal sættes ind for at vinde over den onde…  Visuelt er filmen et festfyrværkeri, og hvis jeg lige må henlede opmærksomheden på Psylocke, (der som nævnt tidligere, er en af mine yndlingsfigurer i X-Men), så gør hun en fortrinlig entré i filmen og spilles med fuld indlevelse af Olivia Munn, som fylder rollen ud til punkt og prikke… Det ærgerlige ved hendes medvirken i filmen er, at hun er på den ondes side – hvor jeg er vant til, at hun kæmper sammen med gruppen af mutanter i den gode sags tjeneste, (men på den anden side, så er hun jo langt fra den eneste af figurerne i filmen, der netop er i den rolle)…

x-men-8

Alt i alt er “X-Men – Apocalypse” et stort anlagt og vellykket kapitel i “X-Men”-serien – Og personligt håber jeg ikke, at man lukker og slukker her…  Men indtil vi ved mere, så kan vi (fans) glæde os til “Logan”, der skulle udkomme i 2017…

“X-Men – Apokalypse” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar