“Return to sender”

 

return-1

I 1978 udkom “I spit on your grave” (eller “Day of the woman”) i de amerikanske biografer, og den skabte rigtig meget røre, da den fremstillede vold og nøgenhed på en mere udpenslet og vulgær måde, end hvad man tidligere havde set…  Den blev kaldt grænseoverskridende af filmkritikerne – og blev også forbudt i visse lande…  Slet og ret er “I spit on your grave” bygget op over det klassiske tema om hævn, hvor man i denne film blot ser en forulempet, ydmyget og forpint kvinde kæmpe sig tilbage til livet, hvor hun tager hævn over sine gerningsmænd…  Så rent handlingsmæssigt er dette blot en variation af, hvad vi har oplevet i rigtig mange klassiske western-film, i de såkaldte blaxploitation-film fra starten af 1970’erne og gennem Charles Bronson’s berømte “En mand ser rødt”…

return-2

“Return to sender” fra 2015 er på samme måde en sådan film, der er bygget op over samme tema, men hvor den adskiller sig fra “I spit on your grave” på den måde, at den ikke er så udpenslet i sin vold, men spiller langt mere på de psykologiske tangenter…  Hvis man har set genindspilningen af “I spit on your grave” fra 2010, vil man uden tvivl have visse ubehagelige og frastødende billeder brændt ind i hjernebarken, og dette er helt klart en god grund til, at filmen heller ikke appellerer til det brede publikum…  Og selvom “Return to sender” visse steder også er direkte ubehagelig at overvære, så er pinslerne og ydmygelserne langt fra fremstillet på den samme direkte facon, som tilfældet er med “I spit on your grave”…

return-4

“Return to sender” appellerer derfor også til et langt bredere publikum, og med rette vil jeg uden tøven kalde filmen for både spændende, velfortalt og seværdig…  Der er ikke tale om underholdning, når man sætter sig for at se “Return to sender”, men man får en god filmoplevelse, som er værd at bruge 1½ time foran sit TV på…  Dette skyldes absolut ikke mindst den formidable skuespilspræstation, som Rosamund Pike leverer…

I filmen spiller hun en sygeplejerske, som en helt tilfældig dag bliver overfaldet og voldtaget i sit hjem… Gerningsmanden bliver dog fundet, fængslet og dømt…  Men alligevel er sygeplejerskens tilværelse ikke den samme efter overfaldet…  Hun har psykiske mén, og hun mener at for at komme sig ordentligt over hændelsen, er der kun én ting at gøre – At hævne sig…

return-3

Rosamund Pike spiller rollen som sygeplejersken Miranda forrygende og med stor overbevisning…  Hun slog for alvor igennem i filmen “Kvinden der forsvandt” (“Gone Girl”), hvori hun også blev nomineret til at modtage en Oscar for sin præstation…  “Return to sender” er indspillet før “Gone Girl”, men udsendt efter – og derfor er der også mange kritikere, der kritiserer hendes præstation i “Return to sender”, da de mener, at udviklingen fra den ene film til den anden er for nedadgående…  Jeg mener, at Rosamund Pike leverer ganske glimrende skuespilspræstationer i begge film, og efter nu at have set begge film, synes jeg også, at hun er en utrolig spændende skuespiller, som jeg er sikker på indeholder masser af potentiale til at underholde os (publikum) i mange år fremover…

return-5

Rosamund Pike minder på mange måder om vores egen danske skuespillerinde Laura Bach, som er mest kendt for sin rolle som skarp efterforsker i “Den som dræber” – Så mon ikke de ovre i Hollywood laver en genindspilning af denne forrygende danske produktion, hvor Rosamund Pike vil være at finde i hovedrollen…?  I “Return to sender” spiller hun overfor den garvede Nick Nolte, som efterhånden har omkring 100 roller bag sig…  Nolte er tydeligvis mærket af alderen, men hans præstation er der absolut intet i vejen med…  Han leverer som altid en solid og bundsikker skuespilspræstation, og giver hermed også noget fylde til historien…

return-6

“Return to sender” vil jeg betegne som en interessant lille film, som er raffineret skruet sammen, og som (til trods for alvoren i den historie, der fortælles) leverer seværdig underholdning med indbyggede overraskelser…

“Return to sender” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar