“In the Heart of the Sea”

heart-2

I sommeren 2016 læste jeg en bog, hvor en af personerne læste det digre værk af Lev Tolstoj, som hedder “Krig og Fred”, og som er et to-binds værk på sammenlagt over 1400 sider…  I min roman kan læseren af dette klassiske mesterværk kun læse én enkelt side af gangen, hvilket er ensbetydende med, at det kommer til at tage hende flere år at læse bogen til ende…  Jeg gik og fik den samme idé…  Jeg ville også læse en tung murstensroman, som jeg måske skulle være rigtig lang tid om at kværne mig igennem…  Som barn læste jeg gentagne gange Herman Melville’s klassiske roman fra 1851 om den hvide hval “Moby Dick”, og jeg havde spottet voksenudgaven på det lokale bibliotek…  Så jeg besluttede mig klart nok for, at det skulle være netop dén roman, som jeg ville kaste mig over, og som jeg – (hvis det skulle blive nødvendigt) – ville være lang tid om at læse…  Jeg læste dog bogen på under en måned, og blev beriget af både hvalfangskunstens mange facetter, de forskellige hvalers anatomiske opbygninger, samt avanceret søfartsviden i starten af 1800-tallet…  Bogen var dog også kun på 524 sider, men med over 250 noter fordelt på yderligere godt 50 sider bagerst i bogen, som jeg dog sprang over…  Historien var ikke videre fængslende, fordi man konstant blev afbrudt af de mange unødvendige detaljer, som forfatteren ville redegøre for helt ned til de mindste petitesser, og den dramatiske slutning, som jeg huskede fra min barndom, var langt fra så dramatisk, som jeg havde forventet…  Læseoplevelsen blev derfor kun til en middelmådig en af slagsen, men jeg holdt ud og gennemførte romanen – og min fascination til netop dette skrevne værk er ikke blevet mindre…  Derfor var det med store forventninger, at jeg satte mig ned i sofaen lørdag aften for at se “In the Heart of the Sea”, som netop handler om, hvordan romanen “Moby Dick” bliver til – eller rettere sagt, hvordan forfatteren Herman Melville får fortalt en historie, som på alle måder inspirerer ham til at skrive sit store klassiske værk…

heart-3

Herman Melville ankommer i midten af 1800-tallet til en hvalfangerby, hvor han opsøger en ældre mand, som efter sigende har en historie at fortælle…  Herman sætter sig godt til rette, og udstyret med pen og papir giver han sig til at lytte til mandens fascinerende historie…  Vi får også historien, som Herman Melville får den fortalt, dog i kraft af levende billeder, som i godt to timer beretter om den skæbne, som hvalfangerskibet Essex går i møde, da det stævner ud fra Nantucket for at hente 2000 tønder hvalolie med hjem…

heart-4

Filmen er iscenesat af Ron Howard, der efterhånden har en række film bag sig, og som har bevist at hans fortællerkunst er mangfoldig…  Med det historiske drama “Far and away” til den fascinerende “Apollo 13” tilbage i begyndelsen af 1990’erne toppede hans karriere, i 2003 lavede han den gribende “The Missing”, mens han i de seneste 10 år mest har gjort sig bemærket med filmatiseringen af tre af Dan Brown’s berømte romaner om professor Langdon (“Da Vinci Mysteriet”, “Engle og dæmoner” og “Inferno”)…  Med “In the Heart of the Sea” er han ikke i topform som fortæller, men leverer et halvhjertet stykke arbejde, som til tider har sin virkning rent dramatisk, men som i det store hele ikke brager igennem på de tidspunkter, hvor man forventer det…  Derfor bliver filmen ikke til den prangende filmoplevelse, som man måske kunne have forventet, men stadig er det ikke en film, som jeg vil betegne som spild af tid…  Jeg tror dog, at den primært fangede min interesse, netop fordi jeg som nævnt havde en forhåndsinteresse i filmens centrale figur…

heart-5

Der er brugt rigtig meget CGI for at få filmen til at tage sig troværdig ud, og til dels virker dette ret godt efter hensigten…  Man er henført til det barske liv på havet, hvor man både kæmper med voldsomme storme og monstrøse skabninger fra dybet…

Rent skuespilsmæssigt står Chris Hemsworth øverst på listen, hvor han fører sig frem i rollen som førstestyrmand ombord på Essex…  Jeg er ikke udpræget stor fan af netop Chris Hemsworth, der nok mest er kendt i rollen som Thor fra Marvel’s superhelte-univers…  Man havde tilbage i 1970’erne og op gennem 1980’erne meget stor fokus rettet mod Sylvester Stallone hver gang han medvirkede i en ny film, da man mente, at han mumlede sine replikker og ikke gjorde sig umage med sin udtale, samtidig med at man kritiserede ham for mangel på talent indenfor skuespillerfaget…  Her har jeg dog altid været uenig, men jeg er dog helt overbevist om, at disse udtalelser passer langt bedre til netop Chris Hemsworth, som efter min mening både har en irriterende uartikuleret facon at fremsige sine replikker på, samt mangel på et mangfoldigt talent indenfor at udvise forskellige facetter af sin karakter i de forskellige roller…  Ingen tvivl om, at Chris er særdeles velvalgt i rollen som Thor, da han med sit udseende og kropsbygning fylder karakteren rigtig godt ud, samtidig med at han på alle måder har ligheder med den oprindeligt tegnede figur fra Marvel, og når han fører sig frem som en pralende sømand i “In the Heart of the Sea” er han helt klart bedst – og også velvalgt – i de sekvenser, som er actionfyldte eller dramatiske – og mindre god i de følelsesladede scener, hvor dialogen er fremherskende…

heart-6

Alt i alt lyder det nok som om jeg hagler “In the Heart of the Sea” ned…  Jeg havde forventet mere af filmen, men den er som nævnt bestemt et kig værd…  Så hvis man har fået lyst til at finde ud af, om jeg har ret i mine anskuelser, så vil jeg da anbefale, at man finder et eksemplar af filmen frem…  Jeg var mest betaget af, at filmens manuskript har taget så mange elementer med fra Herman Melville’s oprindelige mesterværk, og hvordan Melville har koblet den fortælling, som han får præsenteret i filmen, med i sin roman…  Det er efter min mening ret interessant og bemærkelsesværdigt, men det kræver også, at man har læst romanen (voksenudgaven)…

heart-7

“In the Heart of the Sea” er altså efter min mening bestemt ikke spild af tid, men den har sine minusser – og mest begrundet ud fra, at jeg havde højere forventninger til filmen…

“In the Heart of the Sea” får 5 ud af 7 stjerner.

starstarstarstarstar

Gennemsnit
0 ud af 7 stjerner. 0 har stemt.

Skriv et svar